BiH Pravo 2014.-2020.

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By Solaga
#3705
Imam pitanje vezano za naslijeđivanje dugova po tekućem računi i kreditnoj kartici. Naime mama je preminula prošle godine, a u banci je imala kreditnu karticu kao i tekući račun na kojima su ostale neizmirene obaveze. Mi smo odmah obavijestili banku i dostavili Smrtni list gdje nam je rečeno da će svi računi biti blokirani do okončanja ostavinske rasprave. Međutim mi od banke svaki mjesec dobijamo obavijesti i opomene za neizmirene dugove, a danas smo dobili i opomenu pred tužbu. Mi smo banci pisali o ovom problemu ali odgovor nismo dobili. Čak smo i nudili da izmirimo sva dugovanja i zatvorimo kartice.
Šta raditi u ovoj situaciji: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku?
Za koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?
User avatar
By Lega
#3706
Mozete odmah otici u banku i predlozti da vam otpisu kamate a da glavnicu odmah uplatite.

ZAKON O NASLJEĐIVANJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

C. ODGOVORNOST NASLJEDNIKA ZA DUGOVE OSTAVITELJEVE

Obim odgovornosti nasljednika

Član 172

(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

(2) Nasljednik koji se odrekao od naslijeđa ne odgovara za ostaviteljeve dugove.
By D-man
#3715
Solaga wrote: Sat Jan 11, 2020 9:15 pm: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku
niste dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju da bi izmirili dugove, obzirom da ostavina prelazi na nasljednike po sili zakona u trenutku smrti ostavitelja.
Solaga wrote: Sat Jan 11, 2020 9:15 pmZa koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?
dugovi ostavitelja su svi oni koji su nastali do njegove smrti za koje odgovarate do visine vrijednosti naslijeđene imovine, no sva potraživanja glede ostavine pa tako i kamate nastala nakon momenta smrti su osobni dugovi nasljednika za koja ne vrijede ogranićenja glede odredaba čl. 172 st. 1.Zakona o nasljeđivanju FBiH
Uzurpacija zemljista

kako postupati prema stranci u slucaju uzurpacij[…]

Radna povreda

Pitanje za one koji znaju: u saobracajnoj nesreci […]

Moze ako presuda nije zastarila (rok zastare 10 go[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja