BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By Solaga
#3705
Imam pitanje vezano za naslijeđivanje dugova po tekućem računi i kreditnoj kartici. Naime mama je preminula prošle godine, a u banci je imala kreditnu karticu kao i tekući račun na kojima su ostale neizmirene obaveze. Mi smo odmah obavijestili banku i dostavili Smrtni list gdje nam je rečeno da će svi računi biti blokirani do okončanja ostavinske rasprave. Međutim mi od banke svaki mjesec dobijamo obavijesti i opomene za neizmirene dugove, a danas smo dobili i opomenu pred tužbu. Mi smo banci pisali o ovom problemu ali odgovor nismo dobili. Čak smo i nudili da izmirimo sva dugovanja i zatvorimo kartice.
Šta raditi u ovoj situaciji: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku?
Za koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?
User avatar
By LegaForum
#3706
Mozete odmah otici u banku i predlozti da vam otpisu kamate a da glavnicu odmah uplatite.

ZAKON O NASLJEĐIVANJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

C. ODGOVORNOST NASLJEDNIKA ZA DUGOVE OSTAVITELJEVE

Obim odgovornosti nasljednika

Član 172

(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

(2) Nasljednik koji se odrekao od naslijeđa ne odgovara za ostaviteljeve dugove.
By D-man
#3715
Solaga wrote: Sat Jan 11, 2020 9:15 pm: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku
niste dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju da bi izmirili dugove, obzirom da ostavina prelazi na nasljednike po sili zakona u trenutku smrti ostavitelja.
Solaga wrote: Sat Jan 11, 2020 9:15 pmZa koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?
dugovi ostavitelja su svi oni koji su nastali do njegove smrti za koje odgovarate do visine vrijednosti naslijeđene imovine, no sva potraživanja glede ostavine pa tako i kamate nastala nakon momenta smrti su osobni dugovi nasljednika za koja ne vrijede ogranićenja glede odredaba čl. 172 st. 1.Zakona o nasljeđivanju FBiH
By h.zijad
#3851
Imam pitanje vezano za prekoracenje racuna iza umrlog oca.Zanima me naime presudom iz 2016 obavezani smo ja majka i sestra da platimo dug u iznosu 2700 plus zatezne kamate i troskove postupka.Naime jutros smo ja i mama dobili zresenje o izvrsenju u iznosu od 280.80 km koje ce se izvrsit na moju platu i maminu penziju.zanima me dali se moze izvrsit naplata na mojunplatu i majkinu penziju posto u zakonu u clanu 172 jasno pise da nasljednici odgovaraju do visine nasljedjene imovine ,a plata i penzija nisu naslijedeni .Pitanje je dali imaju pravo zaplijenu penzije i plate?I
By D-man
#3870
h.zijad wrote: Mon Mar 09, 2020 6:14 pm .Pitanje je dali imaju pravo zaplijenu penzije i plate
Nasljednici odgovaraju za dugove kako nasljeđenom tako i vlastitom imovinom, ali do visine vrijednosti nasljeđene imovine.
Nadalje, kad ima više nasljednika, odgovornost je solidarna ( svi za jednog, jedan za sve) , što znači da se dug može naplatiti u cijelosti od bilo kojeg nasljednika,a po isplati isti taj nasljednik je ovlašten zahtijevati od ostalih nasljednika da mu isplate sa kamatama ono što je dao za njih.
By h.zijad
#3877
Moje pitanje je dali se moze od moje plate k9ja je moje licno primanje nije nasljedjeno pravo ja sam naslijedio imovinu koja ukupno iznosi oko 3 hiljade banka sa kamatame potrazuje oko 6.500 i sud dosudjuje resenje o izvrsenju.
By D-man
#3880
h.zijad wrote: Fri Mar 13, 2020 9:53 pm Moje pitanje je dali se moze od moje plate k9ja je moje licno primanje nije nasljedjeno pravo
već vam je odgovoreno, odgovarate i vlastitom imovinom, što znači da se u konkretnom slučaju izvršenje može dopustiti na novčanim primanjima izvršenika.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]