BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By Lonny
#3690
Može li majka ugovorom o uzdržavanju, uz kuću koja je na njoj 1/1, dati sinu i svoju trećinu parcela zemlje (majka ima dva brata) koje se još vode na ime njenog pokojnog oca (budući da nije sprovedena osmrtnica i da katastarski ured vrši izlaganje svih parcela u svojoj općini). Ukoliko ne, u slučaju ugovora o uzdržavanju, može li se to učiniti naknadno nekom nadopunom ugovora nakon sto njena trećina bude na njoj 1/1 i to bez plaćanja neke pretjerane svote?
By Pravda
#3691
Lonny wrote: Mon Dec 23, 2019 12:19 am Može li majka ugovorom o uzdržavanju, uz kuću koja je na njoj 1/1, dati sinu i svoju trećinu parcela zemlje (majka ima dva brata) koje se još vode na ime njenog pokojnog oca (budući da nije sprovedena osmrtnica i da katastarski ured vrši izlaganje svih parcela u svojoj općini).
u konkretnoj stvari može jednostavno navesti kuću sa svojim zemljišno knjižnim oznakama, te nadalje "kao i svu svoju imovinu koja se trenutkom moje smrti zatekne u vlasništvu".
Naime, raspolaganje budućom imovinom, inače, i nije nešto što bi bilo nepoznato u našem pravu,pa tako čl. 458. st. 3. Zakona o obligacionim odnosima propisuje:
“Prodaja se može odnositi i na buduću stvar”, čak šta više se pravno gledajući konkretna imovina i ne bi mogla smatrati budućom, ovo iz razloga specifičnosti stjecanja prava vlasništva nasljeđivanjem koje nastupa ex lege u trenutku smrti ostavitelja, a što se u ostavinskom postupku samo utvrđuje i donosi rješenje kao isprava podobna za upis u zemljišne knjige i katastarski operat.
Lonny wrote: Mon Dec 23, 2019 12:19 am
Ukoliko ne, u slučaju ugovora o uzdržavanju, može li se to učiniti naknadno nekom nadopunom ugovora nakon sto njena trećina bude na njoj 1/1 i to bez plaćanja neke pretjerane svote?
može, na način da sačinite anex ugovora tj. dodatak ugovoru koji ste prethodno sklopili.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]