jasmina wrote: ↑Fri Aug 01, 2025 2:22 pm
Znam da tema nije direktno vezana za advokate iz Tuzle, ali imam jedno opšte pitanje – kako advokat Tuzla određuju cijene za svoje advokatske usluge? Čuo sam u medijima da su cijene advokatima porasle, pa me zanima kako to funkcioniše – da li svi idu po nekoj zvaničnoj tarifi advokata ili zavisi od advokata do advokata? Ako neko ima iskustva ili zna više, bio bih zahvalan na info.
Advokati u Tuzli, kao i širom Federacije BiH, određuju cijene svojih usluga primarno na osnovu zvanične
Advokatske tarife FBiH, nedavno je stupila na snagu nova - zadnje je bila iz 2004g.
Međutim, u praksi postoje određene specifičnosti:
1. Zvanična advokatska tarifa:
Advokatska tarifa FBiH propisuje minimalne cijene za različite vrste pravnih usluga npr:
Građansko pravo
Privredno pravo
Porodično pravo
Upravne postupke
Radne sporove itd.
Cijene advokatskih usluga su najčešće definisane u „bodovima“ ili „po vrijednosti spora“, uz jasno određene minimalne granice ispod kojih advokat ne smije ići. Sada je jedan bod 5.6 KM.
2. Sloboda formiranja cijena iznad minimuma:
Iako postoji minimalna tarifa, advokat može odrediti višu cijenu svojih usluga u odnosu na minimalne tarife.
Razlike između cijena advokata često zavise od:
Iskustva advokata
Kompleksnosti slučaja
Specijalizacije advokata (npr. neki advokati specijalizovani za građansko, privredno ili privredno pravo imaju više cijene)
Ugleda advokata ili advokatske kancelarije - najpoznatiji advokati sigurno imaju veće cijene.
3. Porast cijena advokatskih usluga:
Cijene su nedavno rasle prvenstveno zbog promjene advokatske tarife.
4. Dogovor klijenta i advokata:
Advokati često prave dogovor o naknadi sa klijentom unaprijed kroz ugovor ili sporazum o zastupanju.
Često se cijena određuje kao fiksni iznos ili procenat od vrijednosti spora, ali uvijek uzimajući u obzir minimalnu tarifu.
npr: Dogovorena cijena (slobodno ugovaranje prema članu 37 Tarife)
Ako se stranka i advokat pismeno dogovore, cijena može biti:
fiksni iznos za posao,
cijena po satu (npr. 336 KM/sat),
mjesečni paušal (npr. za stalnu pravnu pomoć),
u procentima uspjeha u sporu (do 30%),
ili kombinacija svih navedenih modela.
Znači, cijene mogu značajno varirati od advokata do advokata – u zavisnosti od reputacije, složenosti slučaja, hitnosti i dogovora.
Dakle, advokati u Tuzli koriste zvaničnu advokatsku tarifu FBiH kao bazu, ali konačna cijena može biti različita od advokata do advokata zbog dodatnih faktora poput specijalizacije, kompleksnosti predmeta ili lične reputacije advokata. Rast cijena koji se spominje u medijima je zato što je tarifa promjenjena nedavno, prije je npr satnica advokata bila samo 60 KM, a sada je po novoj advokatskoj tarif član 35 satnica advokata u Tuzli definisana da iznosi 336,00 KM.