jasmina wrote: ↑Fri Aug 01, 2025 2:22 pm
Znam da tema nije direktno vezana za advokate iz Tuzle, ali imam jedno opšte pitanje – kako advokat Tuzla određuju cijene za svoje advokatske usluge? Čuo sam u medijima da su cijene advokatima porasle, pa me zanima kako to funkcioniše – da li svi idu po nekoj zvaničnoj tarifi advokata ili zavisi od advokata do advokata? Ako neko ima iskustva ili zna više, bio bih zahvalan na info.
Advokati u Tuzli, kao i širom Federacije BiH, određuju cijene svojih usluga primarno na osnovu zvanične
Advokatske tarife FBiH, nedavno je stupila na snagu nova - zadnje je bila iz 2004g.
Međutim, u praksi postoje određene specifičnosti:
1. Zvanična advokatska tarifa:
Advokatska tarifa FBiH propisuje minimalne cijene za različite vrste pravnih usluga npr:
Građansko pravo
Privredno pravo
Porodično pravo
Upravne postupke
izvršni postupak itd.
Cijene advokatskih usluga su najčešće definisane u „bodovima“ ili „po vrijednosti spora“, uz jasno određene minimalne granice ispod kojih advokat ne smije ići. Sada je jedan bod 5.6 KM.
2. Sloboda formiranja cijena iznad minimuma:
Iako postoji minimalna tarifa, advokat može odrediti višu cijenu svojih usluga u odnosu na minimalne tarife.
Razlike između cijena advokata često zavise od:
Iskustva advokata
Kompleksnosti slučaja
Specijalizacije advokata (npr. neki advokati specijalizovani za građansko, privredno ili privredno pravo imaju više cijene)
Ugleda advokata ili advokatske kancelarije - najpoznatiji advokati sigurno imaju veće cijene.
3. Porast cijena advokatskih usluga:
Cijene su nedavno rasle prvenstveno zbog promjene advokatske tarife.
4. Dogovor klijenta i advokata:
Advokati često prave dogovor o naknadi sa klijentom unaprijed kroz ugovor ili sporazum o zastupanju.
Često se cijena određuje kao fiksni iznos ili procenat od vrijednosti spora, ali uvijek uzimajući u obzir minimalnu tarifu.
npr: Dogovorena cijena (slobodno ugovaranje prema članu 37 Tarife)
Ako se stranka i advokat pismeno dogovore, cijena može biti:
fiksni iznos za posao,
cijena po satu (npr. 336 KM/sat),
mjesečni paušal (npr. za stalnu pravnu pomoć),
u procentima uspjeha u sporu (do 30%),
ili kombinacija svih navedenih modela
Znači, cijene mogu značajno varirati od advokata do advokata – u zavisnosti od reputacije, složenosti slučaja, hitnosti i dogovora.
Dakle, advokati u Tuzli koriste zvaničnu advokatsku tarifu FBiH kao bazu, ali konačna cijena može biti različita od advokata do advokata u Tuzli zbog dodatnih faktora poput specijalizacije za neku pravnu oblast, kompleksnosti predmeta ili lične reputacije advokata. Rast cijena koji se spominje u medijima je zato što je tarifa promjenjena nedavno, prije je npr satnica advokata bila samo 60 KM, a sada je po novoj advokatskoj tarif član 35 satnica advokata u Tuzli definisana da iznosi 336,00 KM.