BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
By Selma
#3084
Postovani,
zanima me na koji nacin mogu oduzeti punomoc svom advokatu? Naime, moj advokat me zastupa po vise predmeta i imam vec duze vremena probleme s njim. Dogovorili smo se da naknadu za zastupanje prima po naplati u presudi koja je pravosnazna. Sada me ucjenjuje time sto mi ne da moje dokumente na uvid, i trazi od mene novac da platim. Vrijednost potrazivanja je oko 9000KM ,a moj dug prema njemu je oko 6000 KM. S obzirom da placanje ne ide dinamikom kojom bi moj advokat htio, a to nije moja krivica, ucjenjuje me. Radi se naravno o dokumentima koji su meni vazni i na koje on nema pravo da ih od mene krije. Zanima me kako da mu otkazem punomoc i da li mogu jer imam takvu situaciju sa dugom? Naravno da i ne zelim da me zastupa jer je vise nego ocito da ne radi u mom interesu.
Unaprijed zahvaljujem.
User avatar
By JohnLaw
#3085
Cao Selma,

Punomoc se raskida pismenim putem.

Buduci da raskidate ugovor, advokat ti je duzan vratiti svu dokumentaciju, a ti si duzna da od advokata trazis racun / troskovnik za sve poduzete radnje do sada i da mu sve neophodne radnje platis po zvanicnoj advokatskoj tarifi.

Sretno
By Selma
#3086
Mnogo hvala na odgovoru, ali s obzirom na moju specificnu situaciju niste se na to osvrnuli. Da li je moguce da otkazem iako se naplata vrsi u ratama kako smo usmeno i dogovorili?
Hvala unaprijed

UREDBA O BAZI PODATAKA REGISTRA NEKRETNINA FBiH S[…]

Službene novine Federacije BiH, broj 93/23 Na osno[…]