Page 1 of 1

Otkazivanje pravnog zastupnika( advokata)

Posted: Thu Mar 14, 2019 12:09 pm
by Selma
Postovani,
zanima me na koji nacin mogu oduzeti punomoc svom advokatu? Naime, moj advokat me zastupa po vise predmeta i imam vec duze vremena probleme s njim. Dogovorili smo se da naknadu za zastupanje prima po naplati u presudi koja je pravosnazna. Sada me ucjenjuje time sto mi ne da moje dokumente na uvid, i trazi od mene novac da platim. Vrijednost potrazivanja je oko 9000KM ,a moj dug prema njemu je oko 6000 KM. S obzirom da placanje ne ide dinamikom kojom bi moj advokat htio, a to nije moja krivica, ucjenjuje me. Radi se naravno o dokumentima koji su meni vazni i na koje on nema pravo da ih od mene krije. Zanima me kako da mu otkazem punomoc i da li mogu jer imam takvu situaciju sa dugom? Naravno da i ne zelim da me zastupa jer je vise nego ocito da ne radi u mom interesu.
Unaprijed zahvaljujem.

Re: Otkazivanje pravnog zastupnika( advokata)

Posted: Thu Mar 14, 2019 6:34 pm
by JohnLaw
Cao Selma,

Punomoc se raskida pismenim putem.

Buduci da raskidate ugovor, advokat ti je duzan vratiti svu dokumentaciju, a ti si duzna da od advokata trazis racun / troskovnik za sve poduzete radnje do sada i da mu sve neophodne radnje platis po zvanicnoj advokatskoj tarifi.

Sretno

Re: Otkazivanje pravnog zastupnika( advokata)

Posted: Thu Mar 14, 2019 7:21 pm
by Selma
Mnogo hvala na odgovoru, ali s obzirom na moju specificnu situaciju niste se na to osvrnuli. Da li je moguce da otkazem iako se naplata vrsi u ratama kako smo usmeno i dogovorili?
Hvala unaprijed

Re: Otkazivanje pravnog zastupnika( advokata)

Posted: Fri Mar 15, 2019 5:14 pm
by JohnLaw
Upravo sam dao odgovor u vezi na tvoju specificnu situaciju.

Trazis troskovnik.

Tu ce navasti koliko je placeno koliko nije, isplatis iznos kojii nije i to je to.