BiH Pravo 2014.-2023.

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
User avatar
By Maara
#4449
Rođena 01.03.1989. u Banja Luka, BiH. Hrvatska državljanka od 1991. (Tako je donedavno moja majka mislila da više nemam bosansko državljanstvo (navodno odricanje bosanskog državljanstva / ispis iz bosanskog drzavljanstva automatski ???). Međutim, matični ured u BanjaLuka nas je obavijestio da sam još uvijek Bosanac. 1991-2014. Živjela sam sa majkom u Austriji. Živim u Njemačkoj od 2014. godine U braku sam sa njemačkom državljaninom od 2016. godine (otuda i moje novo prezime) Otkako sam rodila našeg sina 2020. godine, sada sam i sama zatražila Njemačko državljanstvo. U toku ovog procesa ispostavilo se da mogu zadržati hrvatsko državljanstvo (kao zemlja EU), ali moram uraditi ispis iz bosanskog državljanstva prije nego što mogu dobiti Njemačko državljanstvo (zabrana dvojnog državljanstva ako nije unutar EU). Nažalost, sada bosanski / hrvatski jezik razumijem samo vrlo, vrlo loše i nemam bosanske dokumente kako onda mogu ispis iz bosanskog državljanstva ? Ali traže mi i da upišem sina u državljanstvo BIH pa onda ja i sin da obavimo odricanje bosanskog državljanstva - napisali su mi:
Na osnovu ovog dopisa ne mogu se ostvariti prava na davanje drzavljanstva. Garancija se mora opozvati ukoliko se ispostavi da podnosilac zahtjeva vise ne ispunjava ili nikad nije ni ispunjavao bilo koje od uslova potrebnih za davanje drzavljanstva:
„Garancija za prijem u državljanstvo SR Njemačke
Daje se garancija za prijem u državljanstvo SR Njemačke pod uslovom da dokaže ispis iz bosanskog državljanstva / odricanje bosanskog državljanstva. Ova garncija za prijem u državljanstvo SR Njemačke važi dvije godine od dana izdavanja.
Ova garancija za prijem u drzavljanstvo se daje pod uslovom da se ne izmjene mjerodavni stvarni i pravni polozaj za prijem u drzavljanstvo narocito licni odnos kandidata za prijem u drzavljanstvo do momenta prijema.
Friedrichshafen, Njemačka, dana 22.12.2021“
User avatar
By NEON
#4450
Kako vidim u Zakonu o državljanstvu BiH, državljanstvo BIH prestaje otpustom BiH državljanstva, odricanjem bosanskog državljanstva, oduzimanjem bosanskog državljanstva, medunarodnim sporazumom. Otpust iz državljanstva BiH može biti odobren na osnovu zahtjeva lica koje živi na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje ispunjava sljedeće uslove: da je punoljetan, da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili ako je osuđen na kaznu zatvora u Bosni i Hercegovini, da je izmirio sve nužne doprinose, poreze ili druge zakonske obaveze plaćanja utvrđene pravosnažnim odlukama nadležnih organa; da je stekao ili mu je garantovano državljanstvo druge države; da je ispunio svoje vojne obaveze.
User avatar
By Sveta
#4451
Brojne procedure:
"Ispis iz bosanskog državljanstva sam radio sam, platio sam 2.700 KM, 8 mjeseci vremena i jako puno nerava“


Gospodin Lazarević Kristijan je bio državljani BiH sve do 2014g kada je završio proceduru ispis iz bosanskog državljanstva, iako u Njemačkoj živi još početka 1990. Naš sugovornik Gospodin Lazarević kaže da je jedan od glavnih razloga za ispis iz bosanskog državljanstva novo državljanstvo omogućava lakše putovanje, dok kao drugi razlog navodi da je želio učestvovati u političkom procesu te glasati za vlas u SR Njemačkoj, jer tamo živi već trideset godina.

„Bosanska Ambasada kada mi je bila potrebna podrška nisu mi je pružili, međutim sada kao državljanin SR Njemačke imam povjerenje i siguran sam da će mi Njemačka Ambasada uvijek pomoći! kaže gospodin Lazarević.

Ispis iz bosanskog drzavljanstva
Kristijan Lazarević - "Sada se osjećam kao dio SR Njemačke".

Skupljanje dokumentacije u Bosni i Hercegovini
Lazarević navodi da je cijeli proces bio jako komplikovan, jer je morao ići u Bosnu i Hercegovinu, gdje je rođen, zatim u Zvornik, gdje je prijavljen, te u Sarajevo. Kaže da je svuda morao čekati te je čitav proces, uključujući prikupljanje potrebnih dokumenata, trajao devet mjeseci, od kojih tri mjeseca Lazarević nije imao državljanstvo. Kaže da u Bosni dokumenti vrijede samo šest mjeseci, što je čudo, kaže da ga je sve ukupno koštalo blizu 2.700 KM, a u taj iznos je uključio i vađenje potrebnih dokumenata koje je trebao predati Ministarstvu civilnih poslova BiH za ispis iz bosanskog državljanstva. Meni je najvažnije da mogu otići na aerodrom i letjeti gdje god ja želim da letim po cijelom svijetu. Sa bosanskim pasošem nisam mogao nigdje, a patriotizam, nacionalizam i ljubav za dom i te priče me ne zanimaju.
#4452
Najjeftinija varijanta po mome ti je da angazujes advokata za ispis iz bosanskog drzavljanstva, ne moras dolazit u Bosnu, sve ti zavrsi i dostavi ti u ruke sve. Imas advokatsku kancelariju Prnjavorac koja se drzavljanstvom BiH bavi 30 godina, pokušaj zamolim ako mogu da prime tvoj predmet. Ukucaj u google Advokat Prnjavorac imaju preko 1.100 ocjena na 3 profila i prosjecnu ocjenu 5.0 pogledaj malo sta kazu klijenti o njima.

1) Ne ides u Bosnu i Hercegovinu da radis odricanje BiH drzavljanstva, sve zavrse za tebe, javi se emailom vidi kako ide – evo ti web: https://advokat-prnjavorac.com a ovaj link ti je o odricanju bosanskog državljanstva (imas i mnogo informacija o proceduri)

2) Advokat Prnjavorac ti sve objasni ti samo sto ti je nejasno pitas

3) Zavrsi ti sve sto trebas u BIH oko upisa braka i odricanja državljanstva BIH i posalje na kucnu adresu u Njemackoj.

Advokatsku kancelariju Prnjavorac preporucuju Ambsade Njemacke, Austrije, Amerike, Austrije, Spanije, UK, Norveške, Svicarske, Rusije

Pogledaj ovaj forum prije 21 godinu odnosno 2000g uradio proceduru odricanja državljanstva BiH bez dolaska u BiH preko advokatske kancelarija Prnjavorac, samo klikni Ispis iz bosanskog državljanstva forum
Odricanje BiH drzavljanstva

A ovdje imaš još foruma oko ispis iz bosanskog drzavljanstva:

ispis iz bosanskog drzavljanstva - forum iz 2014

ispis iz bosanskog drzavljanstva - forum cijena i procedura

ispis iz bosanskog drzavljanstva - cijena - forum iz 2020

ispis iz bosanskog drzavljanstva - cijena - pitanja odgovori
Last edited by LegaForum on Sun Feb 20, 2022 2:24 pm, edited 1 time in total.
#4453
Slažem se sa tobom 100% oni su za to najbolji advokati u Bosni i Hercegovini za državljanstvo BiH i civilno pravo pogledaj ovo sa web page:

"Advokatsku kancelariju Prnjavorac preporučuju Ambasada SR Njemačke, Američka ambasada, Ambasada Velike Britanije, Ambasada Španije, Ambasada Rusije, Ambasada Italije u BiH i druge ambasade u BiH te Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini. Također ih preporučuju svojim građanima te privrednim društvima u slučaju ukazivanja potrebe za pružanjem stručne pravne pomoći u Bosni i Hercegovini."

A vidi par komentara klijenta sa Google Business platforme: na par platformi imaju preko 1.100 komentara klijenata i 5.00 ocjenu kopirao sam sam par njih i to samo vezano za ispis iz bosanskog državljanstva.

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
"Postovani advokati Prnjavorac,
za mene ste radili Dokumentaciju za Drzavljanstvo Njemačke. Sve je bilo onako kako ste me upucivali da radim. Vi ste me vrlo pozitivno iznenadili sa Vasom profesionalnoscu, povjerenjem i brzinom vaseg rada. Za sva pitanja koje smo imali putem Emaila, vrlo brzo su stizali profesionalni odgovori. Sve je uradzeno onako kako ste Vi predlagali. Mi smo vrlo zadovoljni Vasim radom, iskrenoscu i profesionalnoscu. Ovu priliku koristimo da Vas predlozimo svakome kome su potrebne Advokatske usluge mi smo ih trebali za ispis iz bosanskog državljanstva. Jos jednom hvala za sve i jedan veliki kompliment za Vas rad. Zelimo Vam sretnu, zdravu i uspjesnu Novu Godinu 2021. od Aida B. & Eniz B." Deutschland (napisali: Aida B. & Eniz B )Meni treba advokat za ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena u 2021 2022

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
"Bez ikakvih Problema , i jako brzo mi je Sin bio Ispisan iz Državljansva BiH, Gospođa Prnjavorac je u svaka slučaju uvjek Bila uz nas, odgovara na sva Pitanja i jako Ljubazna, u svakom Slučaju puno se Zahvaljujem vam se na svemu nismo znali da takvih profesionalaca postoji u Bosni i Hercegovini TOP hvala vam jos jednom za ispis iz bosanskog državljanstva. " (Bakić Nusreta)

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Ispis iz Bosanskog drzavljanstva - Za ne povjerovati.Nikada nisam licno, niti telefonom, razgovarao sa advokatskom kancelarijom Prnjavorac. Komunikacija se odvijala iskljucivo putem elektronske poste.I pored toga, profesionalnost, prijaznost i strucnost ove advokatske kancelarije kao da nema granice.Sva pitanja s moje strane bila su u najkracem mogucem roku odgovorena,popracena sa savjetima koji pokazuju veliko iskustvo i strucno znanje ovih ljudi.STA RECI OSIM : SVAKA CAST NA POSLU KOJI OBAVLJATE.Toplo preporucujem ovu advokatsku kancelariju svima u zemlji i inostranstvu.
(Mirko Berlin) Ministarstvo civilnih poslova BiH ispis iz drzavljanstva

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Nasi poznanici su sa vama imali jako ugodno iskustvo, i predlozili su nam da se vama obratimo povodom odricanje bosanskog državljanstva. Istaknuo bih postenje i iskrenost te predanost postenje. Advokatske usluge koje sam koristijo preko njih veoma su mi olaksale i pomogle u ostaverenju sticanja drzavljanstva Njemacke, bez njih ne bih nikad uspio pogotvo jer su zatvorili granice radi Covid-19. Hvala vam na svemu.
(armin hodžić · On Oct 14, 2020)

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Advokatska kancelarija Prnjavorac opravdano zaslužuje povjerenje klijenta. Sve je proteklo bez iznenađenja i onako kako nam je bilo objašnjeno oko odricanje bosanskog državljanstva. Jedna velika prednost Advokatske kancelarije Prnjavorac je, da se tačno zna sta se treba raditi, kako se treba raditi, koliko traje i što je jako bitno koliko košta. Komunikacija i ponuda je transparentna i jasna. Klijent bude upućen u različite mogućnosti i načine rješavanja slučaja. Nesvakidašnje je da se vodi računa i o eventualnostima koje su predvidive u budićnosti prilikom rješavanja dokumentacije tako da se uzima u obzir minimiranje troskova na nivo koji je moguć.
Pojedinosti koje po izjavi Generalnog Konzulata Muenchen nisu izvodive ili ako onda uz puno novaca, su odrađene od kancelarije Prnjavorac brzo, jednostavno i povoljno.
Svu komunikaciju smo obavili preko telefona i email-a tako da putovanja u BiH nisu po tom pitanju nužna.
Svakom kome je potrebna pomoć u rješavanju pravnih i administrativnih pitanja možemo bez grižnje savjesti preporučiti Kancelariju Prnjavorac za rješavanje svih pitanja na teritoriji cijele BiH Advokatskoj kancelariji Prnjavorac želim svako dobro i zahvaljujem se na odličnoj suradnji. Obratite se kancelariji Prnjavorac, nećete se pokajati !!!!
(Nerma Halilovic · On Aug 28, 2020)Koliko kosta ispis iz bosanskog drzavljanstva

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Samo ću reci,Bosna i Hercegovina treba da se ponosi ovakvim timom advokata koji rade po svim Evropskim standardima a to rade zahvaljujući svojoj sposobnošću i školovanju .Vjerujte mi da Vas mogu ocijeniti bilo bi i vise od 10.Svaka čast na Vašoj brzini,odgovornošću i čvrsto stojite iza onog sto ste nam na samom početku rekli.Sve pohvale za Gospodzu Almu i Azura !!!!!
(Mirela Culesker · On Dec 11, 2020)Bosanski konzulat Frankfurt ispis iz drzavljanstva / Minhen u Njemačkoj

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Saradjivala sam sa gospodjom Prnjavorac prije pet godina. Ona je je izuzetno profesionalna i odgovorna advokatica. U nepunih deset dana obavila je umjesto mene posao koji bi mi uzeo jako puno vremena, nekoliko putovanja u Bosnu, donijeo puno stresa i kostao me petostruko vise nego sto su kostale advokatske usluge. Sve sto je rekla, ispunila je u kracem vremenu nego je obecala. Neprocjenjivo je kad iz svog doma, koji je daleko od BiH mozete nekome sa povjerenjem prepustiti da umjesto vas obavi posao. Na preporuku moje prijateljice, obratila sam se gospodji Prnjavorac. U danasnje vrijeme malo je ljudi koji posteno i odgovorno obavljaju svoj posao. Odricanje bosanskog drzavljanstva mi je proteklo savršeno ! Za bilo koji sljedeci posao, kancelarija Prnjavorac ce biti moj jedini izbor. Jos jednom, veliko HVALA!
(Olivera Virtanen · On jan 03, 2021)Koliko kosta odricanje bosanskog drzavljanstva

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Meni su advokatsku kancelariju Preporucili u Frankfurtu u gradskoj Upravi kao specijalizirane i preporucene za uspis iz bosanskog drzavljanstva. Prije svega da se jos jednom zahvalim na profesinlnoj i efikasnoj pravnoj pomoci. Od prvog kontakta emailom do posljednjeg nakon uspijesno zavrsenog postupka mogu izreci samo rijeci pohvale. Posebno cijenim opsirno informiranje prije svakog pravnog poteza! Isto tako vrijedi pomenuti apsolutno prihvatljive, unaprijed dogovorene cijene usluge koje su naravno ispostovane do kraja dugotrajnog postupka. Za mene nepostoji drugi advokat u Bosni i Hercegovini. Lijep pozdrav iz N.Seher-a i Njemacke, budite mi zdravi i veseli procice i ovo cudno stanje oko Covid!
(Matan Budimir · On sep 14, 2020)Advokat za ispis iz bosanskog drzavljanstva - cijena

Image
Pozitivno: Brzina komunikacije, Kvalitet, Profesionalizam, Vrijednost
Sve najbolje za citav tim advokatske Kancelarije Prnjavorac!
Od samog pocetka pa sve do kraja, azurni i tacni, profesionali i na nivou zadatka. Bila mi je cast suradjivati sa Vama, nas slucaj uprkos Coroni te mnogobrojnim zaostatcima i ne sposobnosti nasih institucija da rade svoj posao, advokatura tu u svemu izlazi kao pobjednik, rjesavajuci nas slucaj u rekordnom vremenu moj postupak ispis iz bosanskog državljanstva! Uvijek pristupacni i spremni da odgovore na nasa pitanja pa cak ako ona dolaze i u "kasne sate", zaista smo pozitivno iznenadjeni i suradnju sa njima svakako velikodusno preporucujemo svima i svi koji su primili preporuku mi se zahvaljuju !!! Jos jednom veliko hvala od porodice iz Gautinga!
(Amar Ganic · On Okt 21, 2020)
Ispis iz BiH drzavljanstva
Ispis iz drzavljanstva BiH
Odricanje BiH drzavljanstva
User avatar
By Maara
#4454
hvala vam svima sto ste tako divni ja sam zvala Advokat Prnjavorac Alma i Azur mogu vam reci za sad ovo moje sto znam o njima jeste da su savrseni - advokati su precizni kao svicarski sat :D a cijena za ispis iz bosanskog drzavljanstva savrseno povoljno za mene - ovakva usluga bi kostala u njemackoj 10 x vise sigurno a do advokata ne mozes doci nikako bez najave po 20 dana. Kod mene nije kako su mi objasnili standardna procedura odricanja od bosanskog drzavljanstva jer se mora upisati djete u BiH kao i registrirati moj brak i moje prezime - al sto je najvaznije necu morati ici u Bosnu i Hercegovinu nikako sve mogu za mene uradit na osnovu punomoci kao advokati. Sve im šaljem brzom poštom koja stigne za 2 dana iz Njemacke u BiH
#4455
NEON wrote: Tu Jan 04, 2022 10:18 am Kako vidim u Zakonu o državljanstvu BiH, državljanstvo BIH prestaje otpustom, odricanjem, oduzimanjem, medunarodnim sporazumom. Otpust iz državljanstva BiH može biti odobren na osnovu zahtjeva lica koje živi na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje ispunjava sljedeće uslove: da je punoljetan, da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili ako je osuđen na kaznu zatvora u Bosni i Hercegovini, da je izmirio sve nužne doprinose, poreze ili druge zakonske obaveze plaćanja utvrđene pravosnažnim odlukama nadležnih organa; da je stekao ili mu je garantovano državljanstvo druge države; da je ispunio svoje vojne obaveze.

Kolega Neon, ne trba raditi otpust iz drzavljanstva BiH nego odricanje drzavljanstva BiH jer kako vidiš u zakonu to je mnogo lakša procedura jer ti ne trebaju uvjerenja koja trebaju za otpust iz bosanskog državljanstva....
#4456
Imaš na njhovoj web page 50tak najvažnijih pitanja i odgovora na temu državljanstva BiH; ovdje možes sve pogledati: odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine a ja ovdje da kopiram dio jer je interesantno:
1
Ispis iz bosanskog državljanstva – cijena
Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva / odricanje bosanskog državljanstva ?

Advokat Prnjavorac: Administrativna taksa za proceduru odricanje bosanskog državljanstva iznosi cca 820,00 KM. Za članove uže porodice - bračni par i djeca, plaća se jedna taksa ukoliko djeca imaju do 23 godine.

Ispis iz bosanskog državljanstva – procedura
Ispis iz bosanskog državljanstva da li je isto što i odricanje bosanskog državljanstva odnosno otpust iz bosanskog državljanstva ?

Advokat: Ispis iz bosanskog državljanstva je sinonim za proceduru odricanje bosanskog državljanstva, dok je postupak otpust iz BiH državljanstva posebna procedura i dosta složenija kojom prestaje BiH državljanstvo. Zakonom o državljanstvu BiH članom 17 i 18 pod prestanak državljanstva BiH, je navedeno da državljanstvo BiH prestaje odricanjem, otpustom, oduzimanjem ili međunarodnim sporazumom.

Odricanje bosanskog državljanstva - nekretnine i imovina
Ispis iz bosanskog državljanstva sam uradio, da li kao državljanin SR Njemačke mogu da steknem vlasništvo nad nekretninama u BiH ?

Advokat: Da možete. Vrijedi princip reciprociteta u sticanju nekretnina. Pošto Državljani BiH mogu sticati pravo vlasništva nad nekretninama u SR Njemačkoj bez ograničenja, stim u vezi i državljani SR Njemačke mogu sticati nekretnine u BiH bez ograničenja.

Ispis iz bosanskog državljanstva – nadležni organ Bosne i Hercegovine:
Koji je organ u BiH nadležan za proceduru odricanje bosanskog državljanstva ?
Advokat: Nadležni organ je Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, sektor za državljanstvo – procedura se radi neposrednom pred njim ili pred diplomatsko-konzularnim predstavništvom BiH (Ambasada – Konzulati BiH u inostranstvu). Ministarstvo civilnih poslova BiH, sektor za državljanstvo vodi Evidenciju o sticanju državljanstva BiH kao i Evidenciju o prestanku državljanstva na osnovu odricanja a način i sadržaj vođenja istaknutih evidencija propisuje Ministar civilnih poslova BiH.

Ispis iz bosanskog državljanstva – pasoš / putna isprava
Da li je odmah neophodno da za proceduru odricanje bosanskog državljanstva predam svoj pasoš BiH ?
Advokat: Za pokretanje procedure odricanje od državljanstva BiH nije nužno da odmah predate pasoš BiH, ali ste je dužni predati pri samom završetku postupka ispis iz bosanskog državljanstva jer se bez predaje ne može podignuti rješenje o prestanku državljanstva Bosne i Hercegovine.

Koliko traje procedura odricanje bosanskog državljanstva ?
Advokat: Ministarstvo civilnih poslova BiH proceduru odricanje državljanstva BiH moraju riješiti u periodu od 60 dana od primanja uredne prijave sa urednom dokumentacijom. Odluke o odbijanju prijave za sticanje državljanstva BiH ili otpust iz državljanstva BiH, odluke da se oduzme državljanstvo BiH, moraju sadržavati razloge u pisanoj formi.

Ispis iz bosanskog državljanstva – datum prestanka državljanstva BiH
Od kojeg datuma je moje rješenje o odricanje BiH državljanstva pravosnažno (konačno) ?

Advokat: Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o državljanstvu BiH, državljanstvo BiH prestaje osobi kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi i kada se stranci uruči rješenje. Cijeneći navedeno prilikom uručenja rješenja o odricanje od državljanstva BiH, osoba koja ima putnu ispravu BiH, a kojoj prestaje državljanstvo, dužna je predati putnu ispravu BiH ovlaštenom službeniku radi poništenja.

Ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine sam završio, da li kao stranac mogu da nasljedim imovinu ?
Advokat: Stranci su u nasljeđivanju ravnopravni s državljanima Bosne i Hercegovine. Procedura odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine ne može da utječe negativno na Vašu imovinu.

Da li mogu da vratim državljanstvo Bosne i Hercegovine, nakon ispis iz BiH državljanstva ?
Advokat: Lice kojem je državljanstvo BiH, radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo odricanjem ili otpustom, može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz člana 9., osim uslova iz stava 1. tač. 1. i 2.., samo ako ima odobren privremeni boravak najmanje posljednju godinu na teritoriji BiH ili odobren stalni boravak. Međutim budići da Bosne i Hercegovina ima ugovor o dvojom državljanstvu samo sa tri države, morate sačekati da BiH postane članica EU – jer samo u tom slučaju većina država odobrava dvojno državljanstvo

Da li je moguće uraditi ispis iz bosanskog državljanstva u Njemačkoj preko Vas kao advokata ?
Advokat: Da moguće je, jer Vaš dolazak u Bosnu i Hercegovinu nije potreban, iz Njemačke šaljete svu neophodnu dokumentacije, te po okončanju postupka odricanja od državljanstva BiH, rješenje o prestanku državljanstva BiH izdato od Ministarstva civilnih poslova BiH primate od nas putem pošte u orginalu.

Ko donosi odluke o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine ili odricanje od državljanstva BiH ?
Advokat: Odluke o sticanju ili prestanku bosanskohercegovačkog državljanstva donosi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sarajevo. Molba za sticanje, otpust ili odricanje iz državljanstva BiH mora se neposredno podnijeti Ministarstvu civilnih poslova BiH, lično ili putem advokata.

Ispis iz bosanskog državljanstva – žalba na rješenje o prestanku BiH državljanstva:
Da li postoji mogućnost ulaganja žalbe na rješenje o odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine ?

Advokat: Rješenje o prestanku BiH državljanstva je konačno i protiv istog nije dozvoljena žalba, ali se može osporavati podnošenjem tužbe Upravnom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana preuzimanja rješenja o odricanju od državljanstva BiH.

Ispis iz bosanskog državljanstva – vraćanje BiH državljanstva nakon odricanje državljanstva BiH
Uradio sam postupak ispisa iz BiH državljanstva u međuvremenu sam izgubio uslove za državljanstvo Njemačke / Austrije, šta da radim – sada sam osoba bez državljanstva ?

Advokat: Zavisno od vaše pravne situacije, a sukladno konvenciji o državljanstvu, postoji rješenje za Vas da se vrati državljanstvo Bosne i Hercegovine i poništi rješenje o prestanku državljanstva BiH.

Da bih dobio državljanstvo Hrvatske, tražili su mi odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, iako između ove dvije države postoji ugovor o dvojnom državljanstvu ?
Advokat: Na žalost jako je čest slučaj da R. Hrvatska traži ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske, dakle: neopravdano traži odricanje od bosanskohercegovačkog državljanstva osobama koje žele steći hrvatsko državljanstvo iako je međudržavnim sporazumom koji se primjenjuje od 2012. dopuštena mogućnost dvojnog državljanstva. Bosanskohercegovačka strana je, sukladno odredbama Sporazuma o dvojnom državljanstvu, tražila da se formira zajednička komisija koja bi riješila ovaj problem, ali je Republika Hrvatska to odbila obrazlažući da se od svakog građanina mora tražiti odricanje od državljanstva BiH jer je to propisano odgovarajućim zakonima osim u slučaju kada državljanstvo stječe osoba koja je u braku s državljaninom Republike Hrvatske, a to su pretežito osobe hrvatske nacionalnosti. Identično je rješenje propisano i Zakonom o državljanstvu BiH, ali upravo iz razloga sprečavanja odricanja od bosanskog državljanstava postoji Sporazum o dvojnom državljanstvu.

Da li bi ste za mene mogli pokrenuti postupak ispis iz bosanskog državljanstva, te da me vlasti BiH odbiju i ne dopuste mi odricanje od državljanstva BiH, kako bi na osnovu potvrde da mi ne može prestati BiH državljanstvo stekao državljanstvo Austrije / Njemačke ?
Advokat: Nije moguće navedeno, također bitno je navesti i da Vlasti SR Njemačke i Austrije, imaju saznanja o zakonima BiH u oblasti državljanstva.


Ispis iz bosanskog državljanstva – punomoć
Da li punomoć koju ste nam dostavili a za proceduru odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine možemo da ovjerim pred Ambasadom Bosne i Hercegovine / Konzulatom Bosne i Hercegovine u inostranstvu ?
Advokat: Punomoć za odricanje bosanskog državljanstva možete ovjeriti pred Konzulatom BiH / Ambasadom BiH – ukoliko Vam je blizu, ukoliko nije možete pred najbližim notarom u inostranstvu.

Da li vi kao advokat za ispis iz bosanskog državljanstva meni preporučujete da je jednostavnije da radim otpust iz BiH državljanstva ili ispis (odricanje) državljanstva BiH, sa ciljem gubitka BiH državljanstva ?
Advokat: Procedura odricanje bosanskog državljanstva je mnogo jednostavnija od procedure otpusta iz državljanstva BiH, jer je za istu potrebno manje dokumentacije iz BiH. Oba postupka rezultiraju prestanak državljanstva BiH danom preuzimanja rješenja o prestanku državljanstva BiH.

Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva – administrativna taksa, ako proceduru prvo radi muž i sin, a nakon nekoliko mjeseci majka i kćerka (nemamo svi uslove odmah) ?
Advokat: U toku jedne kalendarske godine, jedna porodica plaća jednu administrativnu taksu za ispis iz BiH državljanstva. Dakle ako se Vaša porodica odriče od bosanskog državljanstva u istoj kalendarskoj godini ukupno će biti jedna administrativna taksa.

Usvojen sam u Njemačkoj, te sam na taj način sudskom presudom promijenio prezime, da li mogu uraditi postupak odricanje bosanskog državljanstva, a da ne promjenim prezime u Bosni i Hercegovini ?
Advokat: Da bi ste mogli raditi proceduru odricanje bosanskog državljanstva, Vaše prezime u BiH mora biti isto kao u Njemačko. Potrebno je prvo provesti proceduru priznanje strane sudske odluke o usvojenju u BiH, zatim provesti rješenje o priznanju strane sudske odluke u matične knjige u BIH, regulisati prezime, a zatim postupak odricanje drzavljanstva Bosne i Hercegovine.

Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva, preko Vas kao advokata za ispis iz bosanskog državljanstva ?
Advokat: Cijena procedure ispis iz bosanskog državljanstva preko advokata zavisi od Vašeg individualnog predmeta, odnosno od toga koliko članova porodice radi proceduru, da li posjedujete pasoš i ličnu kartu BiH, te drugih individualnih ličnih podataka.

Kako se radi postupak odricanje od državljanstva bih za maloljetnu djecu ?
Advokat: Maloljetnoj djeci koja žive u SR Njemačkoj i imaju državljanstvo SR Njemačke ili zajamčenje prijema u njemačko državljanstvo ili već imaju državljanstvo SR Njemačke, državljanstvo BiH može prestati u postupku odricanje BiH državljanstva : samo na zahtjev oba roditelja kojima je državljanstvo BiH prestalo ili prestaje odricanjem BiH državljanstva ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo postupkom odricanje BiH državljanstva uz saglasnost drugog roditelja koji je državljanin BiH, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo odricanjem BiH državljanstva, ako je drugi roditelj umro, izgubio roditeljsko pravo, stranac ili apatrid. U koliko je dijete starije od 14 godina, neophodan je i njegov pristanak za postupak odricanje bosanskog državljanstva. Kada je drugi roditelj stranac, za njega se prilaže uvjerenje o državljanstvu druge države. U slučaju kada je drugi roditelj umro, za njega se prilaže izvod iz matične knige umrlih. Ako je jednom od roditelja oduzeto roditeljsko pravo, prilaže se odluka suda o oduzimanju roditeljskog prava. Nije dovoljno ako je presudom o razvodu braka dijete na brigu i staranje dato jednom roditelju.


Sticanje državljanstva BiH i odricanje državljanstva BIH
Kako mogu da steknem državljanstvo Bosne i Hercegovine ?

Advokat: Sticanje državljanstva BiH je moguće: porijeklom, rođenjem na teritoriji Bosne i Hercegovine, usvajanjem, putem naturalizacije, putem međunarodnog sporazuma.

Nakon što Vama predam svu dokumentaciju koja je neophodna za proceduru ispis iz bosanskog državljanstva / odricanje bosanskog državljanstva da li mogu da zadržim pasoš BiH jer mi je potreban za putovanje ?
Advokat: Pasoš BiH možete koristiti sve dok je kod Vas u posjedu, i nije smetnja da za Vas uredno pokrenemo postupak odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine, ali nam je pasoš BiH u orginalu ukoliko isti posjedujete potreban da bi mogli završiti proceduru; jer se isti polaže u orginalu prilikom dizanja rješenja o prestanku državljanstva BiH.

Ispis iz bosanskog državljanstva i nekretnine:
Kada dobijem državljanstvo Njemačke / Austrije, a prethodno uradim odricanje bosanskog državljanstva, da li ja mogu u Bosni i Hercegovini da kupim nekretninu ?
Advokat: Kao državljanin Austrije / Njemačke, možete bez ograničenja da stičete vlasništvo nad nekretninama u Bosni i Hercegovini – vrijedi princip reciprociteta (Federacija BiH i entitet Republika Srpska); trenutno jedino nije moguće sticanje nekretnina na prostoru Brčko distrikta BiH ali bi se to uskoro trebalo promjeniti.

Moj tata je državljanin BiH, a majka državljanin Hrvatske, ja sam rođen u inostranstvu i nemam državljanstvo BiH, a imam više od 23 godine. U Njemačkoj zahtijevaju od mene da steknem državljanstvo BiH, a zatim da se odreknem državljanstva BiH. Da li je to moguće ?
Advokat : Na Vas se primjenjuje član 4. stav 1. tačka 4. starog Zakona o državljanstvu BiH – prečišćeni tekst (‘’Službeni list Republike BiH’ broj: 30/1996’) po kojoj se državljaninom BiH smatra dijete rođeno u inostranstvu čiji je jedan roditelj u času rođenja bio državljanin BiH, a drugi državljanin bivše SFRJ. Članom 41. Važećeg zakona o državljanstvu BiH svi koji su u identičnoj situaciji su preuzeti u državljanstvo BiH. Svi koji su u ovakvoj situaciji, moraju da izvrše naknadni upis u matične knjige u BiH i onda se odreknu BiH državljanstva, jer im vlasti SR Njemačke to zahtijevaju.
User avatar
By NEON
#4461
sebastiankurz wrote: Tu Jan 11, 2022 12:24 pm Kolega Neon, ne trba raditi otpust iz drzavljanstva BiH nego odricanje drzavljanstva BiH jer kako vidiš u zakonu to je mnogo lakša procedura jer ti ne trebaju uvjerenja koja trebaju za otpust iz bosanskog državljanstva....
Sada sam pogledao i skonto da si u pravu 100%

Slicni termini naziva a sve drugacije:
Otpust drzavljanstva BiH
Član 21
Otpust iz državljanstva BiH može biti odobren na osnovu zahtjeva lica koje živi na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje ispunjava sljedeće uslove:
a) da ima 18 godina;
b) da se protiv njega ne vodi krivični postupak zbog učinjenog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, ili ako je osuđen na kaznu zatvora u Bosni i Hercegovini, da tu kaznu izdržava;
c) da je izmirio sve nužne doprinose, poreze ili druge zakonske obaveze plaćanja utvrđene pravosnažnim odlukama nadležnih organa;
d) da je stekao ili mu je garantovano državljanstvo druge države;
e) da je ispunio svoje vojne obaveze.

Odricanje drzavljanstva BiH:
(1) Građanin koji je napunio 18 godina, koji živi u inostranstvu i ima državljanstvo druge države, ili mu je zagarantovano sticanje državljanstva druge države, ima pravo da se odrekne državljanstva BiH.
(3) U slučajevima iz st. (1) i (2) ovog člana, državljanstvo BiH prestaje licu kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi iz st. (1) i (2) ovog člana i stranci uruči rješenje o prestanku državljanstva BiH, ili kad joj ga nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u inostranstvu uputi poštom.
#4464
Pravnica85 wrote: Su Jan 16, 2022 4:58 pm Zanima me da li je moguće imati dvojno državljanstvo Njemačka Bosna ili dvojno državljanstvo Bosna Austrija ?
Znam da može sa nekim državama ?
Kako je meni poznato dvojno državljanstvo BiH Njemačka teško da može, a dvojno državljanstvo BiH Austrija nema šanse - Austrija ne daje dvojno državljanstvo sve i da ti je drugo državljanstvo Njemačko !

Državljanstvo Njemačke - da bi postao naturalizirani Nijemac, državljanin BiH mora, uz odgovarajuću dozvolu boravka, neprekidno osam godina zakonski provesti u Njemačkoj, odnosno, sedam ako završi kurs za integraciju pa tek onda se stekne garancija za prijem u državljanstvo SR Njemačke a onda mozes da radis ispis iz BiH državljanstva. Ne smije biti korisnik pomoći države i mora imati dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata. Mora imati i položen test za naturalizaciju i poštovati njemačke zakone i vrijednosti moraš uraditi odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine !Bosanski konzulat ispis iz drzavljanstva
Državljanstvo Slovenije naši građani mogu dobiti ako žive u Sloveniji 10 godina, od toga neprekidno posljednjih pet prije podnošenja molbe i da imaju reguliran status stranca, a tek potom se može raditi ispis iz bosanskog državljanstva !

Državljanstvo Austrije - mora neprekidno boraviti u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet mora biti i zvanično nastanjen u Austriji, zatim Austrijski organi izdaju garanciju za sticanje državljanstva Austrije te se tek tada može obavljati procedura ispis iz bosanskog državljanstva.Odricanje bosanskog drzavljanstva preko advokata - Ministarstvo civilnih poslova BIH ispis iz drzavljanstva
U uvjetima za državljanstvo u sve tri zemlje je i poznavanje jezika kao vlastitog. SAD, Kanada, Australija, Hrvatska, Srbija, Švedska, Velika Britanija i još niz država ne traže ispis iz bosanskog državljanstva da bi se dobilo njihovo.
User avatar
By Lord4
#4468
Jedno pitanje rođen sam u Njemačkoj, moji roditelji nisu imali državljanstvo Njemačke kad sam se rodio pripadal meni pravo na državljanstvo Njemačke ? Razmišljao sam da pokušam uraditi odricanje bosanskog državljanstva a onda odem u Njemačku i pokušam da dobijem njihovo državljanstvo ?
User avatar
By bizet
#4469
Pitanjce: Uradio sam proceduru odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, prilikom ulaska u BiH moram li negdje da prijavim svoj boravak / prebivalište u BIH taj period dok budem u BiH ?
#4470
Kao stranac ste dužni da prijavite svoj boravak u BiH prilikom dolaska. Strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima u jednom od njenih 16 terenskih centara širom BiH ukoliko imaju namjeru boraviti duže od tri dana, u roku od osam dana od dana dolaska u mjesto prebivališta ili od dana promjene adrese stanovanja. Ukoliko promijenite svoje boravište / prebivalište u BiH dužni ste prijaviti promjenu adrese. Također ste dužni odjaviti svoj boravak u BiH kada izlazite iz BiH.

@Lord4 ne moze tako, da bi uradio odricanje državljanstva BiH moras imat vec drugo drzavljanstvo ili dokaz da ces ga ostavariti.
By Taib
#4653
Mislim da sam ja jedini ili jedan od jako jako rijetkih ljudi koji sam uradio odricanje drzavljanstva Njemacke da bih stekao drzavljanstvo Bosne i Hercegovine ponovo ! Mene je prvo prije cca 20 godina zastupala advokatska kancelarija Alma Prnjavorac u postupku odricanja drzavljanstva Bosne i Hercegovine, da bih prije 2 godine skonto da bi zelio da vratim BiH drzavljanstvo po novom Zakonu o drzavljanstvu BIH, pa sam se prijavio na adresu u BiH, tekao garanciju za drzavljanstvo BiH (1 godina na adresi) odrekao se drzavljanstva, te vratio drzavljanstvo BIH!
By Kukan
#4654

Advokatska kancelarija Alma i Azur Prnjavorac najbolja od najboljih ako je moguće ocijeniti sa 10 Volila bih! Svakog dana ili svakog sata za bilo koje pitanje odgovor postoji u nekoliko minuta. Samo kažem hvala,hvala na postojanju !!! Svakako ih toplo preporučujem svima kome treba odricanje drzavljanstva Bosne i Hercegovine!

    BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja