BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
User avatar
By SaBad
#2679
Imam pitanje u vezi zemljisnih knjiga tj. gruntovnica i katastar?Mi imamo u gruntovnici 449 kvm a u katastru imamo samo 52 kvm tj.samo kucu koja lezi na zemlji.Sad imamo problem da nam je rodjak upisao se katastarski 1/1 na citavo dvoriste.Ne mozemo legalizovati sprat a katastarski plan nema identifikacionoga broja! Iz kastastra nas zovu da se izjasnimo da li smo za novi katastarski plan gdje nam je ostalo samo kuca a zemlju zele da nam oduzmu po novom planu! Sta da radimo?
User avatar
By pravnik
#2680
Tesko pitanje za odgovor putem foruma, a bez uvida u dokumenta.

Najbolje je da odes kod advokata sa dokumentacijom.
User avatar
By SaBad
#2693
Hvala na odgovoru!Puno pozdrava!
By Pravda
#3211
SaBad wrote: Wed Oct 17, 2018 3:53 pm Imam pitanje u vezi zemljisnih knjiga tj. gruntovnica i katastar?Mi imamo u gruntovnici 449 kvm a u katastru imamo samo 52 kvm tj.samo kucu koja lezi na zemlji.Sad imamo problem da nam je rodjak upisao se katastarski 1/1 na citavo dvoriste.?
Na osnovu čega se rođak upisao u katastru?
Evidentno da prema zemljišno-knjižnom stanju kuća i okućnica čine jednu nekretninu, međutim postoji mogućnost da je nekad prije izvršena parcelacija, odnosno cijepanje nekretnine što je rezultiralo izdvajanjem kuće i stvaranje nove pojedinačne nekretnine, a sve to je provedeno u katastarskom operatu, no ne i u nadležnom z.k.uredu.
Bez uvida u dokumentaciju i provjerama u povijesnim izvadcima se ne može dati konkretniji odgovor.

UREDBA O BAZI PODATAKA REGISTRA NEKRETNINA FBiH S[…]

Službene novine Federacije BiH, broj 93/23 Na osno[…]