BiH Pravo 2014.-2020.

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By Maat001
#3700
Da li moze staratelj poslovno nesposobne osobe zakljuciti ugovor o doživotnom izdrzavanju u ime te osobe sa trecom osobom koja placa smjestaj poslovno nesposobnoj osobi u domu?
By D-man
#3714
Maat001 wrote: Wed Jan 08, 2020 10:22 am Da li moze staratelj poslovno nesposobne osobe zakljuciti ugovor o doživotnom izdrzavanju u ime te osobe sa trecom osobom koja placa smjestaj poslovno nesposobnoj osobi u domu?
Može uz odobrenje organa starateljstva.
By legalhunter
#4053
Da li je punovazan ugovor o dozivotnom izdrzavanju ako se zakljuci na osnovu prvostepene, nepravosnazne presude u kojoj se ustanovljava postojanje zajednicke imovine?
By legalhunter
#4062
Imovina stecena u braku. U trenutku smrti ostavilac je bio jedini vlasnik upisan, a sud je usvojio tuzbeni zahtjev da se izdvoji 1/2 imovine u korist supruge ostavioca.
User avatar
By Lega
#4063
Ako je tako, rijec je o bracnoj stecevini, ne vidim problem da se uradi ugovor radi zakonski odredbi da je sva bracna stecevina 1/2
User avatar
By Lega
#4069
Ili: Sta bi bilo ako davalac izdrzavanja umre prije nego sto umre primalac izdrzavanja ?

Ugovor o dozivotnom izdrzavanju je aleatoran ugovor, ne zna se da li ce izdrzavanje trajti 1 ili 20 godina.

Notar sve moze da definise.
By D-man
#4092
legalhunter wrote: Tue May 05, 2020 8:07 amkažeš da se moze zkaljuciti ugovor o doz izdrzavanju u odnosu na tu imovinu, na osnovu prvostepene, nepravosnazne presude?
nije sporno može li se ugovor sklopiti, može, međutim prava po osnovu ugovora koja bi vi stekli nakon smrti primateljice izdržavanja ovise isključivo o ishodu parničnog postupka koji je u toku, odnosno da li će se pravosnažno utvrditi da je ista osnovom bračne stečevine suvlasnica na predmetnoj nekretnini.

PRAVILNIK O PRIMJENI ODREDABA ZAKONA O POREZU NA I[…]

ZAKON O POREZU NA IMOVINU, NASLJEĐE I POKLON TUZLA[…]

Podijeljena odgovornost

PODIJELjENA ODGOVORNOST Zakon o obligacionim o[…]

NAKNADA ŠTETE - OTPREMNINA I IZDRŽAVANjE Za[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja