BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By Maat001
#3700
Da li moze staratelj poslovno nesposobne osobe zakljuciti ugovor o doživotnom izdrzavanju u ime te osobe sa trecom osobom koja placa smjestaj poslovno nesposobnoj osobi u domu?
By D-man
#3714
Maat001 wrote: Wed Jan 08, 2020 10:22 am Da li moze staratelj poslovno nesposobne osobe zakljuciti ugovor o doživotnom izdrzavanju u ime te osobe sa trecom osobom koja placa smjestaj poslovno nesposobnoj osobi u domu?
Može uz odobrenje organa starateljstva.
By legalhunter
#4053
Da li je punovazan ugovor o dozivotnom izdrzavanju ako se zakljuci na osnovu prvostepene, nepravosnazne presude u kojoj se ustanovljava postojanje zajednicke imovine?
By legalhunter
#4062
Imovina stecena u braku. U trenutku smrti ostavilac je bio jedini vlasnik upisan, a sud je usvojio tuzbeni zahtjev da se izdvoji 1/2 imovine u korist supruge ostavioca.
User avatar
By LegaForum
#4069
Ili: Sta bi bilo ako davalac izdrzavanja umre prije nego sto umre primalac izdrzavanja ?

Ugovor o dozivotnom izdrzavanju je aleatoran ugovor, ne zna se da li ce izdrzavanje trajti 1 ili 20 godina.

Notar sve moze da definise.
By D-man
#4092
legalhunter wrote: Tue May 05, 2020 8:07 amkažeš da se moze zkaljuciti ugovor o doz izdrzavanju u odnosu na tu imovinu, na osnovu prvostepene, nepravosnazne presude?
nije sporno može li se ugovor sklopiti, može, međutim prava po osnovu ugovora koja bi vi stekli nakon smrti primateljice izdržavanja ovise isključivo o ishodu parničnog postupka koji je u toku, odnosno da li će se pravosnažno utvrditi da je ista osnovom bračne stečevine suvlasnica na predmetnoj nekretnini.
By Veki87
#4226
Poštovani, molim Vas da mi pomognete i date odgovor na jedno pitanje.

Naime imam ugovor o doživotnom izdrzavanju koji je potpisan izmedju bake i mene. Potpisan je prije 3 godine i 11 mjeseci i dvadeset dana. (po starom zakonu). Baka mi je preminula u 15-og decembra 2019. god. te sad moram platiti porez.
Imam dva pitanja:

1. Da li moram platiti porez po novom zakonu koji je izasao 2019. god. i ako sam potpisao ugovor i pristao na uslove po tadasnjem prije 4 god. tad je bilo 5% fiksno dok po novom zakonu moram platiti 8 %.

2. U novom zakonu pise da poreska obaveza nastaje 30. dana poslije smrti davatelja izdrzavanja, da li tih 30. dana ulazi u period izdrzavanja?

Bio bih Vam mnogo zahvalan kad bi mi dali strucne odgovore na ova pitanja jer je u toku sve pa da znam da li imam osnova za zalbu, unaprijed hvala. Lp
By D-man
#4230
Veki87 wrote: Thu Jul 23, 2020 7:55 am1. Da li moram platiti porez po novom zakonu koji je izasao 2019. god. i ako sam potpisao ugovor i pristao na uslove po tadasnjem prije 4 god. tad je bilo 5% fiksno dok po novom zakonu moram platiti 8 %.
po zakonu koji je na snazi u vrijeme nastanka porezne obaveze, ovo iz razloga što je stjecanje prava vlasništva na temelju ugovora o doživotnom izdržavanju odgođeno do smrti primatelja izdržavanja.
Veki87 wrote: Thu Jul 23, 2020 7:55 am 2. U novom zakonu pise da poreska obaveza nastaje 30. dana poslije smrti davatelja izdrzavanja, da li tih 30. dana ulazi u period izdrzavanja?
izdržavanje prestaje trenutkom smrti primatelja uzdržavanja
By Veki87
#4240
Hvala lijepo na odgovoru.
Samo je ovaj zakon baš nakaradno uradjen pa tako stoji da uvujek mogu promjeniti zakon poslje potpisivanja ugovora te staviti porez npr. 30% i onda covjek dodje u dilemu da im dadne stan ili plati nenormalnu cifru poreza.
A sa druge strane ne znam za sta se placa porez, tu sam zivio cijeli zivot, to mi je baka koja je bila moja "majka", drzava mi nista nije dala kako bi omogucio i rijesio svoje stanarsko pitanje u zivotu i sad im moram platiti nesti sto je "moje" Katastrofa...
Hvala lijepo na odgovoru, lp

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJO[…]