BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
By AmyLar
#3621
Poštovani,
Kakva su prava majke(trenutno nezaposlena)na starateljstvo i visinu alimentacije dvoje malodobne djece?Od kojih jedno dijete zbog dijagnoze cerebralnog promecaja kretanja i trajnog oštećenja jedne strane mozga je primorano da ne mijenja mjesto prebivališta zbog vježbi i poboljšanja razvoja njegove motorike,a sve u cilju uspješnog obavljanja aktivnosti svakodnevnog života). Da li se visina alimentacije odredjuje u ovom slucaju spram svih potreba djece obzirom da je muž prijavljen na minimalac i da tvrdi da nema mogućnost da novčano pomaze vise od 200-300KM za dvoje djece jer je naveo minimalac svoje Plate 400KM(Ima veća primanja ali ne znam kako da se to dokaze)u socijalnom je naveo da djeca budu kod njega dok se proces ne okonča,ali da novčano neće pomagati sve dok sud ne donese konačnu odluku.U gradu u kojem živim nemam nikog svog gdje bi mogla biti s djecom te samim tim i potrebe su vece(stan,režije,obdaniste jer meni njih nema ko čuvat da bi ja mogla Radit)Na sve načine tražim posao ali sam trenutno bez financijskih primanja bojim se odluke suda jer ja želim da moja djeca budu sa mnom jer i do sad sam se borila,kroz sve sam prolazila sama i vježbala i trudila se i da bas prije par mjeseci dobijem otkaz gdje sad u ovom procesu prijeti da će mi oduzet djecu jer on ima s njima gdje da živi i da se djetetu ne uskraćuju vjezbe Itd. Od nekretnina nema ništa ni na njemu ni na meni sve je na njegovim roditeljima. Sutra ću se obratiti za besplatnu pravnu pomoć da uložim žalbu ali bila bi Vam zahvalna kada bi mi odgovorili sto prije jer ne znam gdje i šta prije da uradim obzirom da nisam očekivala ovakav ishod u socijalnom.
By dragance1
#3633
Postovana,

U vecini drzava Eu alimentacija se nazalost odredjuje prema iznosu plate onoga koji placa alimentaciju. Obicno je oko 16% po djetetu. U BIH je to jos uvjek prepusteno socijalnom, nazalost. Nemate mnogo mogucnosti. Razlika je, ako ste formalno razvedeni mozda mozete traziti dodatnu pomoc od drzave ako ste samohrana majka sto iz vaseg obracanja ne zvuci tako. Vi imate izgleda podeljeno starateljstvo. Ali iz vasih rijeci cini mi se da ovde ima elemenata nasilja prema vama (bilo ono fizicko ili psihicko). Ako imate porodicu da vas zastiti, najbojlje je, a ako nemate, napisite ovde, pomocemo vam od srca..
By Trishp
#3699
Zanima me kako se odredjuje visina alimentacije za vanbracno dijete od par mjeseci starosti, otac je priznao ocinstvo zaposlen osiguran i prijavljen vec par godina u Njemackoj a dijete i ja smo u BiH i nikada nismo zivjeli zajedno s njim..ne zeli da suradjuje oko imena i adrese firme te platne liste u firmi gdje radi.. Na koji nacin da izvrsnim potrazivanje alimentacije a da dijete ne bude osteceno.. On je dao ponudu za alimentaciju u visini od 250KM i tvrdi da je to maksimalno jer je drzavljanin BiH (ali je i drzavljanin Hr) i ima mjesto prebivališta u BiH ali ima i u Njemackoj a ne zeli da da adresu prebivalista u Njemackoj da ga ne bih nasla i potrazivala visu alimentaciju a pretpostavljam da mu je plata oko 2000eura a zeli da sto manje placa.. kaze da postotak plate ne dolazi u obzir.. Molim Vas za savjet
By AnnaTomic
#3830
Pozdrav svima
Supruga i ja se rszvodimo puštam joj starateljstvo nad našom malodobnom kćerkom koja ima 3 godine iz razloga što smatram da je bolje tako. Problem je oko izdržavanja mi živimo svega 100 metara jedno od drugoga zamolio sam je da ja i dalje izdržavam dijete to jest da joj kupujem sve što treba plaćam vrtić itd...
Međutim ona je tražila u tužbi 200km alimentaciju i skrbništvo a u socijalnom je navela da dijete kod mene boravi 4 dana što meni i odgovara jer curica više voli biti kod kuće. Ono što me najviše muči je to da je ona već našla sebi drugog čovjeka i ako se uda da li ona ima pravo odvesti dijete u drugu kuću mislim to ne bih dozvolio nikada ali teško mi je dogovoriti se s njom.

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]