BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
By katarina 8
#3558
Nakon majcine smrti u pokretanju postupka ostavinske rasprave sam saznala da stan u kojem smo zivjele nije otkupljen i kao takav ne moze biti predmet ostavinske rasprave.Krenula sam u dokazivanje i ostvarivanje stanarskog prava da bih isti otkupila.

Nakon dvije godine sam to i uspjela 2013.godine stan je bio otkupljen i uknjizen na moje ime.

Medjutim,sada moja sestra zeli svoj dio,iako od 1992. ne zivi na ovoj adresi ni u ovoj drzavi.Da li ona pravno ima pravo udjela na nekretnini?
By PravnikE
#3595
Poštovanje.Na osnovu dosjelosti, Vi možete zasnovati pravo vlasništva nad stanom jer je proteklo 20 godina stanovanja u nekretnini, a to predstavlja rok i čak i kada ste znali ili morali znati da dio pripada i sestei.Dakle potrebno je dokazati kod notara da ste dosjelošću ostvarili pravo vlasništva nad nekretninom jer ste ostvarili to pravo protekom zakonskog roka.Pozdrav!
Last edited by PravnikE on Mon Nov 25, 2019 6:20 pm, edited 1 time in total.
By Pravda
#3596
PravnikE wrote: Sun Nov 24, 2019 12:10 am 20 godina stanovanja u nekretnini, a to predstavlja rok i čak i kada ste znali ili morali znati da dio pripada i sestei.
uz samostalnost je potrebna i savjesnost posjeda (čl. 58.st.2 ZoSP), za koju vrijedi oboriva pretpostavka
PravnikE wrote: Sun Nov 24, 2019 12:10 am Dakle potrebno je dokazati kod notara da ste dosjelošću ostvarili pravo vlasništva nad nekretninom
zašto bi uopšte dokazivala svoje pravo vlasništa kad je isto stekla po drugom osnovu i kao takvo upisano u zemljišne knjige.
Nadalje, sve i da se dokazuje pravo vlasništva, notar nema nadležnost parničnog suda.

Službene novine Federacije BiH, broj 71/23 Na osno[…]