BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By Leonid
#1866
Ok, pozrdav svima.
Hvala unaprije za svaki savjet!
U februaru sam se sporazumno razveo, kcerka je povjerena majci na cuvanje i vaspitanje. U vrijeme trajanja braka bivsa supruga ja digli smo dva kredita za kupovinu stana- jedan stambeni hipotekarni i jedan manji nenamjenski da pokrije troskove zatvaranja kartica u prethodnim bankama, troskove notara, osiguranja i ostale izdatke za stambeni kredit. Nosilac kredita sam ja, bivsa supruga je solidarni duznik. Trajnim nalozima otplacujemo anuitete 50-50%. Supruga sa kcerkom boravi u tom stanu, a ja sam se iselio i trenutno unajmljujem stan. S obzirom da placam sasvim solidnu alimentaciju i da moji ukupni izdaci vezani za obaveze iz "prethodnog zivota" i ovog nakon razvoda, ukljucujuci i polisu zivotnog osiguranja, prelaze 45% mojih primanja, kupovina stana od 60 kvadrata definitivno vise nije razuman projekat.
Nacelno, bivsa supruga i ja smo spremni sklopiti notarski ugovor kojim se ja odricem suvlasnickog udjela i stanarskog prava, sve obaveze prebacujem na nju, ali je ona u medjuvremenu promijenila posao i potpisala ugovor na tri godine. To ce, pretpostavljam, otezati postupak reprogramiranja kredita kako bi u cjelosti preuzela na sebe daljnju otplatu kredita.

Molim vas, ako ste prosli slicna iskustva, svaki savjet kako da ovo raspletem je dobrodosao.
Ukoliko sam bilo sta konfuzno pojasnio ili izostavio, rado cu dopuniti i pokusati bolje pojasniti
User avatar
By pravnik
#1867
Izvini, ali nisam shvatio koje je pitanje ?

Kako vidim ovdje nema nijednog pravnog pitanja, nego je zahtjev za geralno kako se ko snasao i mozda ekonomski kako se sneci i slicno ?
User avatar
By Leonid
#1868
Hvala za odgovor, pravnik
U tome i jest kvaka, nisam siguran kako da formulišem pitanje.
Dakle, mene taj stan više ne interesuje. Smatram da je za oboje, u svjetlu činjenice da od februara ne dijelimo prihode, a izdaci se nakon razvoda znatno uslozne, kupovina stana od 60 kvadrata preveliko finansijsko opterecenje za oboje.
Supruga je bila voljna da preuzme u cjelosti otplatu kredita, raspitali smo se kod notara oko notarske isprave kojom se odricem suvlasnickog udjela, sto je ujedno i dokument na osnovu kojeg banka moze reprogramirati kredit, ali se sad navodno
kao novi otezavajuci faktor nametnulo to da je bivsa supruga unazad par mjeseci promijenila posao na kojem je potpisala ugovor na tri godine (u prethodnoj firmi je ugovor bio na neodredjeno). Javila mi je da je navodno isla i da zbog tog ugovora na tri godine ne mogu nista ponuditi.
Prije same tuzbe za diobu imovine koju bih pokusao zaobici u sto sirem luku, ima li jos ikakvo rjesenje na razini triparitetnog sporazuma bivsa supruga-banka-ja, npr. da banka dopusti prodaju nekretnine kako bi se namirio preostali dio glavnice i zatvorio postojeci kredit, da se pri reprogramiranju u obzir uzimaju uslovi pod kojim je kredit prvobitno odobren (dakle, da se zanemari trajanje novog ugovora o radu supruge) i slicno. Nadam se da sam sad bar malo jasniji
User avatar
By pravnik
#1871
Sve shvatam, ako postoji volja izmedu vas, sve mozete dogovoriti i zavrsiti za 1 dan.

Potrebno je prvo da se vi usaglasite, a potom da odete kod notara.

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]