BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By pravnik
#28
KARAKTERISTIKE (SPECIFIČNOSTI) POSTUPKA ZA RAZVOD BRAKA

­ Nadležnost – u I.stepenu nadležan je općinski sud i to sudija pojedinac koji je specijaliziran za porodične odnose, a u II.stepenu - sudi u vijeće od 3 sudija, s tim da jedan od njih mora biti specijaliziran.
­ U posupku za razvod braka ne može se donijeti presuda:
a) na osovu priznanja,
b) na osnovu odricanja,
c) zbog propuštanja.
­ Ročište se mora zakazati u roku od 15 dana, presuda se mora donijeti u roku od 15 dana, žalba je u roku od 15 dana, II.stepeni sud mora donijeti odluku u roku od 15 dana.
­ Pravni lijekovi – dozvoljena je samo žalba, a nisu dozvoljena vanredna pravna sredstva.
­ Ako se u ovom postupku odlučuje o pitanjima vezanim za povjeravanje djece i izdržavanje, u postpku obavezno učestvuje organ starateljstva.
By Ivanka
#3620
Poštovani planiram da se razvedem od supruga pa me zanima sljedece zivimo u kuci njegove majke u koju smo zajedno ulagali proteklih 16g ali je kuca na njegovoj majci jos uvijek otplacujem kredit za ulaganje i kupovinu auta suprug je vec 10 g na birou radi na crni imamo 3 zajednicke malodobne djece kako ja mogu potrazivati alimentaciju ili bar nesto od imovine za djecu s obzirom da ostatk place koji mi ostane nakon sto izmirim kredit nije dovoljan za zivot mene i troje djece u podstanarima hvala.

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]