BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
#4111
pozdrav.
Umro mi je otac prije 2godine i kad sam otisao da prijavim u opstini smrt i stavio sam sebe kao nasljednika. Majka je za zivota ostavila ugovor o dozivotnom da sve ostavlja meni. Poslije pola godine dolazi poziv na sud radi ostavine i pojavljuje se vanbracni sin. Naravno tuzio me jer ga nisam prijavio kao nasljednika iako ide sve meni. I sad imam rociste kao krivicno djelo sakrivanja nasljednika jer sam znao za njega. A niti sam znao niti je ikad dolazio kod oca za sta imam svjedoke iz zgrade. A moj polubrat je nasao jednu rodjaku da svjedoci za njega i rekla je da sam morai znati za sina vanbracnog jer je sva familija znala i da sam cak ja njoj rekao da komuniciramo a totalna laz. Sta raditi? Ne zelim da nosim da sam krivicno gonjen. Ima li sanse da me ne okrive?
#4115
Krivicni progon od strane tuzilastva. Ima izjava rodjake kao svjedoka i to je to i izjava njegova .... parnicni postupak je bio za ponistenje ugovora ali nije uspjelo da se ponisti jer sam sve imao regularno . Cak je u ugovoru o dozivotnom navedeno da sam jedino djete i u nalazu psihijatra isto da sam jedino djete
#4117
Bojanprijedor wrote: Fri May 22, 2020 5:26 am Krivicni progon od strane tuzilastva
koja vam se pravna kvalifikacija krivičnog djela stavlja na teret.
Sve u svemu, jedna velika glupost, ovo iz razloga što je Zakonom o nasljeđivanju određeno na koji način će izostavljeni nasljednik ostvariti svoja nasljedna prava, čak što više je u konkretnoj situaciji vrlo teško dokazati umišljaj na vašoj strani, tim više što se postavlja pitanje da li je uopće vaša obaveza razmišljati o potpunoj smrtovnici (prijava podataka o imovini, nasljednicima i sl.)
Očito je tužilaštvo palo na niske grane kad je u ovoj situaciji našlo graditi predmet.
#4118
Ovako, pise na osnovu clana 143 stav 2 zkp r.srpske postoje osnovi sumnje krivicno djelo navodjenje na ovjeravanje neistinitog sadrzaja iz clana 381 stav 1 kz rs, na nacin da je tog i tog dana u administrativnoj sluzbi grada prilikom davanja podataka za smrtovnicu umrlog doveo u zabludu maticara da umrli nije nikog imao od djece sem mene iako sam znao za jos jedno djete. I jos pise da sam potom dostavio smrtovnicu sudu radi pokretanja ostavinske a ja to nisam uopste dostavio to ide autimatski. I trazili su da priznam i kazna 500km posto nisam sad imam raspravu. Svjedocice djete to i jedma od rodjaka koja tvrdi da sam znao za jod kedno djete vanbracno jer sam i sam rekao da komuniciramo i da je sva familija i znala samo na osnovu izjave te rodjake eto terete me. Nema nista drugo.
#4119
Ja moram uzeti afvokata i planiram donijeti ugovor o dozivotnom gdje je otac sam naveo mene kao jedino dijete i nalaz od vjestaka psihijatra koji sam radio prije ugovora gdje isto pise da sam jedino dijete. Pa negiracu da sam znao da otac ima vanbracno dijete sto i je istina. Jadno je to sto ta rodjaka laze a ocigledno je dobila novac ili sta. I jos tvrdi da je sva familija znala. Kako ona moze tvrditi za svu familiju. Nije mi jasno da sud uvazava izjave ovakve svjedoka rekla kazala bez dokaza na papiru nego eto ona misli da sam znao i da sam njoj sam rekao da komuniciram sa vanbracnim djetetom. Zar se to uvazava? Tako sutra mogu reci da mi je neko ukrao 10 000km i dovest svjedoka nekog da kaze jest i eto taj neko mora dati pare. Zalosno
#4121
Bojanprijedor wrote: Sun May 24, 2020 10:54 amclana 381 stav 1 kz rs,
čl. 351 st. 1.KZ RS
Bojanprijedor wrote: Sun May 24, 2020 10:54 am na nacin da je tog i tog dana u administrativnoj sluzbi grada prilikom davanja podataka za smrtovnicu umrlog doveo u zabludu maticara da umrli nije nikog imao od djece sem mene iako sam znao za jos jedno djete.
sve i da ste znali za određene nasljednike, smrtovnica nije neistinita već nepotpuna
Bojanprijedor wrote: Sun May 24, 2020 10:54 amNije mi jasno da sud uvazava izjave ovakve svjedoka rekla kazala
a tko je rekao da će sud iskaz svjedoka cijeniti relevantnim
Bojanprijedor wrote: Sun May 24, 2020 10:54 amotac sam naveo mene kao jedino dijete i nalaz od vjestaka psihijatra koji sam radio prije ugovora gdje isto pise da sam jedino dijete. Pa negiracu da sam znao da otac ima vanbracno dijete sto i je istina
naravno.

Obzirom da tužilaštvo mora dokazati izvan svake razumne sumnje da ste počinili krivično djelo koje vam se stavlja na teret, jer i najmanja ostavljena sumnja daje sudu podlogu za oslobađajaću odluku, mišljenja sam da u konkretnom slučaju postoji sumnja, međutim ništa ne treba prepustiti slučaju, zbog čega vam savjetujem pomoć advokata koji će znati u kojem pravcu postaviti odbranu. Sa srećom.
By Amleadli27
#4123
Pozdrav,

Moje pitanje se odnosi na razvod i konkretno skrbnistvo za maloljetno dijete.. Naime i braku zadnjih par mj.poslatlo je nepodnosljivo (tako da je bracni partner(muz) par puta me i fizicki napao, o cemu svjedoce svekar i svekrva i moja majka) medjutim problem je sto su oni na mjegovoj szrani i kazud a dijete ostaje kod njih da ce se svekrva pobrinuti da ono ostane u kuci a ja da idem. s obzirom da dijete ima 2.5 godine, da li ona ima na to pravoo , da li imam pravo trazit potpunk skrbnistbo nad dijetom s tim da moze vidjati djeda,nenu i babu lad zeli.. koje su prpcedure..

Unaprijed hvala na odgovoru
By Amleadli27
#4124
Pozdrav,

Moje pitanje se odnosi na razvod i konkretno skrbnistvo za maloljetno dijete.. Naime i braku zadnjih par mj.poslatlo je nepodnosljivo (tako da je bracni partner(muz) par puta me i fizicki napao, o cemu svjedoce svekar i svekrva i moja majka) medjutim problem je sto su oni na mjegovoj szrani i kazud a dijete ostaje kod njih da ce se svekrva pobrinuti da ono ostane u kuci a ja da idem. s obzirom da dijete ima 2.5 godine, da li ona ima na to pravoo , da li imam pravo trazit potpunk skrbnistbo nad dijetom s tim da moze vidjati djeda,nenu i babu lad zeli.. koje su prpcedure..

Unaprijed hvala na odgovoru
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]