BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By Kristina
#2585
Pozdrav
Nevjenčani suprug (koji je trenutno u zatvoru) ima malodobnog sina iz proslog braka koji se trenutno nalazi kod njegove majke (djetetove bake). Ubrzo cemo se vjencati, pa me zanima da li ja onda kao zakonska supruga svog muza mogu dobiti starateljstvo nad njegovim malodobnim sinom, buduci da dijete ni sada nije ni kod jednog roditelja nego kod bake koja ne dozvoljava pristup roditelja tom istom djetetu? Te koji je najsigurniji i najbrzi nacin za to?
Da naglasim da postoji veliki broj svjedoka koji su upoznati sa cinjenicom da sam zivjela s nevjencanim suprugom otprilike godinu dana prije njegovog nedavnog odlaska u zatvor, te da sam se ja u svakom smislu kao majka brinula o njegovom sinu, kao i o svom djetetu, bez obzira sto mu nisam bioloska majka.
Hvala unaprijed,
Lijep pozdrav
By adrias
#2593
U svakom slučaju potrebno je da se obratite centru za socijalni rad onog mjesta gdje dijete boravi, obzirom da je taj isti centar po Obiteljskom zakonu FBiH u obvezi brinuti se o djetetovim pravima i životnoj sredini pa kao takav može određivati i razne mjere.
By Ante1003
#3240
Pozdravljam
Situacija je ovakva
Zanima me kako napisati zalbu na sudsku presudu
U pitanju je razvod braka i skrbnistvo nad maloljetnim sinom
Zanima me kako da napisem zalbu da bude valjana
Jel ima neki primjer zalbe
User avatar
By pravnik
#3241
@Ante1003 ako niste u mogucnosti da angazujete profesionalca (advokat), onda angazujte ured za besplatnu pravnu pomoc tipa Vasa prava, kako bi vam izjavili zalbu, a u odnosu na konkretno vasu presudu.

p.s. za pisanje zalbe je naophodno zavrsiti pravni fakultet, zatim raditi minimalno 2 godine da bi se stekli a zatim i polozio pravosudni ispit, (cca 8 godina pravne struke i ucenja).
By Pravda
#3250
Ante1003 wrote: Wed May 29, 2019 3:48 pm Zanima me kako da napisem zalbu da bude valjana
Jel ima neki primjer zalbe
što pobijate žalbom, odluku suda u cijelosti ili u određenom dijelu?
Koji su vam žalbeni razlozi?
By filip
#3523
Pozz,zanima me da li je nasoj drzavi moguce traziti nesto što se valjda zove ravnopravno starateljstvo nakon razvoda braka?
By filip
#3548
Na koji nacin se moze pokrenuti inicijativa da se u porodicni zakon FBiH uvrsti nesto sto se zove ravnopravno starateljstvo?
By filip
#3611
pozz,kako ,ko ,na koji način se može tražiti psihijatrijsko vještačenje jednog od supružnika u procesu razvoda braka,a vezano za pokušaj dobijanja staateljstva nad malodobnim djetetom?

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]