BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Državljanstva, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade ...
#1793
Pozdrav Svima,

Nisam pravnik ali me nepravda natjerala da se bavim pravnim stvarim i pokusavam da shvatim kolicinu nepravde i nevazenje zakona isto za sve. Uglavnom kao sto naslov teme kaze, zanima me da li je rjesenje vazece ako se donese izvan roka od 60 dana? Ako moze neko da potvrdi, ja mislim da ono ne moze biti vazece, buduci da nisu ispostovani zakonski rokovi u upravnom postupku?

Pokusat cu ukratko da pojasnim ako je to moguce. Uglavnom RVI sam 70% V grupa. Rjesenjem od 2012 nakon revizije dobijam rjesenje kojim mi se smanjuje invalidnost na 60% pokrecem upravni spor iste godine zalbom u kojoj navodim masu gresaka administracije i ljekarske komisije ali Vrhovni Sud samo se poziva na povredu postupka jer nisam pozvan na izjasnjenje (Sud nije ulazio u sustinu povreda koje sam naveo u tuzbi nego formalisticki prvo sto je doslo pod ruku) te ponistava rjesenje i nalaze ponovni postupak. Buduci da se po ZUS-u nije organ nije ocitovao sa novim rjsenjem u roku od 15 dana, ponovo ulazem zalbu Vrhovnom sudu ali sad opet cekaj 3 godine (toliko treba Sudu :-) ). Da bih to pozurio zahtjevom prema FMBIO pokrecem novi upravni postupak za izdavanje rjesenja u skladu sa presudom u februaru 2016 cime pocinju teci rokovi po ZUP-u. Istovremeno podnosim krivicnu prijavu protiv odgovornog lica u FMBIO koji se ocituje da je odgovorno lice federalni ministar ali nema elemenata klrivicne odgovornosti jer za kantonalno tuzilastvo radnja ponovnog rjesavanja moze trajati vjecnost :-). Elem nakon toga buduci da nisam dobio rjesenje u roku od 60 dana podnosim upravnom inspektoratu pri ministarstvu pravde zahtjev za inspekcijski nadzor jer je ministarstvo pravde nadlezno za mjere provodjenja zakonitosti ZUP i ZUS. Nakon sto je upravni inspektor sa zakasnjenjem ustanovio da unutar FMBIO papir putuje ravno 6 mjeseci iz jednog odjela u drugi nalaze federalnom ministru da u roku od 8 dana donose rjesenje. Ali opet ne lezi vraze zakon nije isti za sve, ne postuje se taj rok a upravni inspektor ne pokrece prekrsajni postupak zbog zloupotrebe sluzbene duznosti (RUKA RUKU mije). Nakon mjesec dana dobijam telefonski poziv iz instituta za medicnisko vjestacenje gdje mi sugovornik govori da je zamjenik ministra urgirao za mene da me pozovu sto prije na reviziju :-) rekoh:"cekat cu ja pismeni poziv". Naravno na komisiji pod silom dokaza ljekarski tim se "ibretio" koje greske su kolege pocinile, tako da prisiljeni vracaju invaliditet na 70% a nakon toga FMBIO donosi rjesenje kojim mi potvrduju invaliditet, grupu i prava koja mi retroaktivno pripadaju od 2012. Uglavnom buduci da sam legalista smatram da to rjesenje ne smijem koristiti jer je doneseno izvan rokova i zakonskih okvira?

Hvala.

P.S.

Ako nekome trebaju informacije vezano za upravni spor po pitanju RVI poprilicno sam upoznat sa kompletnom procedurom, stojim na raspolaganju. Predlozio bih ako postoji zainteresovana grupa da pokrenemo kolektivnu tuzbu protiv odgovornih lica za krivicnu odgovornost zloupotreba slubenog polozaja, a radi razloga da federalno ministarstvo boraca ne postuje zakonske rokove, a ministarstvo pravde ne procesira odgovorne zbog nepostivanja rokova takodje. Kolektivnu tuzbu mozemo adresirati protiv Vlade Fbih zbog izostanka zastite prava.
#1794
Pozdrav,mogu ti reci da te u potpunosti shvatam,jer sam takodjer RVI,i imam dugu istoriju pravne borbe..sa 70% invalidnosti na reviziji smanjeno na 60%,pokrenem upravni spor,rijeseno u moju korist,vraceno na ponovni postupak,u ponovnom postupku dobijam rijesenje na 50%,ponovo tuzba,rijeseno u moju korist opet,ali u ponovnom postupku isti postotak invalidnosti..i tako 4,5 puta igra macke i misa,sud vrati na ponovni postupak,oni isto rijesenje..da bi prije desetak dana s vrhovnog suda bilo potvrdjeno rjesenje na 50%..upravo spremam apelaciju na ustavni sud..pa vidjet cemo sta ce da bude
Interesuje me samo jedno,logika stvari kaze da nije ispravno,takodjer i u zakonima o drugim ljekrskim komisijama pise da ne moze,ali u zakonu i pravilniku o radu ljekarskih komisija nije nigdje striktno navedeno..da li clan prvostepene ljekarske komisije,moze biti istovremeno i clan revizione komisije..izgleda da u mom slucaju moze,jer je isti doktor revidirao svoj nalaz,znaci bio je clan u obje komisije. Mislim da je to protivno zakonu,i da ce mi biti,pored ostalog glavni adut za ustavni sud..jer on previse ne ulazi u cinjenicno stanje,vec se bazira na povredu ustava i zakona.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]