BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Državljanstva, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade ...
User avatar
By aldm88
#2769
Pozdrav,

Već neko vrijeme radimo na organizaciji udruđenje za podršku osobama sa poteškoćama u govoru u BiH. Imamo već 6 ljudi koji bi bilo osnivaci i skupstina., procitao sam zakon, primjera akta i statuta drugih udruzenja i znam otprilike sta mi treba, ali ipak imam par pitanja:

1. Kako ide čitav tok registracije? Mi trebamo napisati osnovački akt i statuu i imati minimalno 3 osnivača. Onda odemo u Ministarstvo pravde BiH i predamo te dokumente i popunimo formular? Ili trebaju neki formulari prije nego se išta počne raditi?
2. Ko pravi pečat i u kojoj xse fazi registracije on kreira i registruje_
3. Moze li predsjednik udruženje biti osoba zadužena za upis u registar_
4. Jel udruženje moram imati predsjednika i 2 zamjenika, upravni odbor i skupštinu? Ili mogu npr predsjednik i podpredsjednici biti ujedno i upravni odbor?
5. Jel postoji minimalan broj ćlanova upravnog odbora_
6. Kako izgleda godišnji izvješta o radu i finansijskom poslovanju i kome se podnosi? Koliko sam skontao, pravo da upravni odbor...
7. Koliko je peglanje zakonski promijeniti statut udruženja? Pitam da znam da li da odmah uključimo sve što možemo ili možemo lagano kasnije mijenjati, kako budemo skontavali u hodu šta nam treba?
8. Kako se reguliše saradnja sa inostranstvom? Volio bih da imamo saradnju sa srodnim grupama iz Evrope...

Bilo šta drugo što bi pomoglo pravnom laiku u osnivanju udruzenja je dobrodoslo :)

Hvala unaprijed

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]