BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By Pony
#1289
Pozdrav svima i molila bih za odgovor nekoga ko je upućen u konkretan postupak u brakorazvodnoj parnici u Bosni i Hercegovini ?

Muž i ja bili smo u braku manje od godinu dana, nemamo zajedničke imovine ni djece i odlučili smo razvesti se. Zahtjev još uvijek nije podnesen, jer imam pitanje u vezi sa dužinom čekanja na obradu - naime, ja sam planirala predati zahtjev za sporazumni razvod koji bismo oboje potpisali.

Ja ne zivim vise u Bosni i Hercegovini a ni suprug, skupa smo se odselili ali ne mozemo vise zajedno da zivimo jednostavno ne ide... Mi smo sada u Francuskoj.

U BiH nemamo nikakve imovine, imamo u inostranstvu nesto sitno pokretnina tipa auto pa pretpostavljam da to i ne spominjemo u Bosni i Hercegovini ?

hvala unaprijed!
User avatar
By Donald
#1292
Pazi najbolje da uzmes nekog advokata koji se bavi bracnim pravom (porodicnim pravom) npr: https://advokat-prnjavorac.com

Jer po mom misljenju ovdje ce te kostat pet puta manje da se razvedes nego u inostranstvu...

Evo ti par informacija koj ti mogu koristiti

Razvod braka može se zahtijevati:
a) tužbom - muž nema pravo na tužbu za razvod za vrijeme trudnoće ili dok njihovo dijete ne navrši 3 godine života.
b) ili zahtjevom za sporazumni razvod braka - sud će razvesti brak po zahtjevu za sporazumni razvod braka pod slijedećim uslovima:
1. ako je od sklapanja braka proteklo najmanje 6 mjeseci, i
2. ako postoji sporazum bračnih partnera sklopljen u postupku posredovanja i to u sljedećim elementima:
a) ostvarivanju roditeljskog staranja,
b) izdržavanju djeteta i izdržavanju bračnog partnera,
c) odnosu i kontaktu roditelja kome dijete nije povjereno sa djetetom.
Sud će odbiti zahtjev za sporazumni razvod braka ako sporazum koji se tiče djeteta nije u djetetovom interesu.

U I stepenu nadležan je općinski sud i to sudija pojedinac koji je specijaliziran za porodične odnose, a u II stepenu sud u vijeću od 3 sudija, s tim da jedan od njih mora biti specijaliziran za porodične odnose.
U postupku za razvod braka ne može se donijeti presuda:
a) na osovu priznanja,
b) na osnovu odricanja,
c) zbog propuštanja.

Ročište se mora zakazati u roku od 15 dana, presuda se mora donijeti u roku od 15 dana, žalba je u roku od 15 dana, II stepeni sud mora donijeti odluku u roku od 15 dana.
Pravni lijekovi: Dozvoljena je samo žalba, a nisu dozvoljena vanredna pravna sredstva.
Ako se u ovom postupku odlučuje o pitanjima vezanim za povjeravanje djece i izdržavanje, u postupku obavezno učestvuje organ starateljstva.

Ovo je pomalo opširan tekst, ali se nadam da će navedene informacije biti od pomoći. :)
User avatar
By Mirza88
#1295
Andy wrote:
Donald wrote:Pazi najbolje da uzmes nekog advokata koji se bavi bracnim pravom (porodicnim pravom) npr: https://advokat-prnjavorac.com
To su ti cuveni advokati u Bosni i Hercegovini, mislim da su oni vise razveli ljudi od drugog svjetskog rata :-)

Mogu mislit cijene !?!?

Nema veze što su to jako poznati advokati, svi advokati u Bosni i Hercegovini imaju iste cijene koje su formirane na osnovu zakona, imaš i na njihovoj stranici oficijelnu odvjetničku tarifu u BiH.
User avatar
By sejo
#1307
Razvod braka s inostranim elementom

Za razvod braka mjerodavno je pravo države (lex nationalis) čiji su državljani oba bračna druga u vrijeme podnošenja tužbe (primarna tačka vezivanja).

Ako su bračni dugovi državljani različitih država u vrijeme podnošenja tužbe, za razvod su mjerodavna kumulativna prava obje države čiji su oni državljani(lex nationalis obje države). (cilj da se razvod prizna gdje je važno)
Ako se brak ne može razvesti po prethodnom kriteriju, za razvod braka je mjerodavno pravo BiH, odnosno domaće pravo (lex fori) ukoliko je jedan od bračnih drugova imao prebivalište u BiH u vrijeme podnošenja tužbe ili ukoliko je jedan od bračnih drugova naš državljanin.

Kad je u pitanju međunarodno reguliranje izbora mjerodavnog prava za razvod braka, primarna težišna vezanost je, u pravilu, zajedničko državljanstvo supružnika, potom zajednički domicil i na kraju posljednji zajednički domicil. (kaskadno vezivanje iz konvencija)
Haška konvencija o sukobu zakona i nadležnosti u materiji razvoda i rastave. – kumulacija lex nationalis i lex fori, pa „posljednje zajedničko zakonodavstvo“(uvođenje principa lex familiae)
Haška konvencija o razvodu i rastavi iz 1970. govori samo o priznavanju odluka o razvodu, koje su već izrečene u nekoj od država ugovornica.
A izbor prava prema „dovoljno tijesnim kontaktima“ (kao u ZMPP).
_____________

Nemam vremena da ti objašnjavam, ovo sam ja pisao u svojoj skripti - pa je malo rustikalno mozda se i snadjes. Uglavnom, ako imaš love angažuj advokata, svakako ti je jeftinije 5-10x nego u Francuskoj.

A trebaš računati i još da postoji :- Ugovor o nadležnosti i statusu u oblasti osobnog statusa i porodičnog prava s Francuskom. E šta ti piše u tom ugovoru je važnije od opće teorije koju sam postavio više. Nego, ovo je veoma teška materija i za nekoga koji se samo bavi ovom tematikom, i nećeš na forumu naći odgovore na mnoga pitanja.
User avatar
By Sveta
#1311
Jedino načelo u međunarodnom privatnom pravu koje veže za mjesto, tj. nadležnost jedne države, jeste sistus nekretnina, tj. mjesto gdje se nekretnina nalazi.

U bračnim, nasljednim, statusnim, pitanjima pokretnih stvari te u ugovornim odnosima imaš druga načela kao: državljanstvo, prebivalište, redovno boravište, autonomija volje kod ugovornih odnosa i slično. Formalna valjanost ugovora zavisi od mjesta zaključenja.

A što se tiče razvoda, gore sam doslovno citirala zakon, nisam ništa izmislila, malo se zna o međunarodnom privatnom pravu, nažalost- Ona se MOŽE razvesti u Bosni i Hercegovini, neka ode na Općinski sud, uzme sve neophodne podatke, neka podnese tužbu s advokatom i čekaj poziv suda, advokat će te obavijestiti o svemu.
User avatar
By Legalni
#1319
Evo ti ovo iz Porodicnog zakona Federacije BiH

Razvod braka

Član 41.
Bračni partner može tražiti razvod braka ako su bračni odnosi teško i trajno poremećeni.

Član 42.

Razvod braka može se zahtijevati tužbom ili zahtjevom za sporazumni razvod braka.

Član 43.
Muž nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši tri godine života. (BRISANO - ZAKON o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine Sl Novine 31/14)

Član 44.
(1) Sud će razvesti brak po zahtjevu za sporazumni razvod braka:
a) ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci,
b) ako postoji sporazum bračnih partnera, sklopljen u postupku posredovanja, o: ostvarivanju roditeljskog staranja, izdržavanju djeteta, uvjetima i načinu održavanja osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta sa roditeljem koji ne ostvaruje roditeljsko staranje i izdržavanju bračnog partnera.
(2) Sud će odbiti zahtjev za sporazumni razvod braka ako sporazum koji se tiče djeteta nije u djetetovom interesu.
User avatar
By Hana_iur
#1322
Evo zanimljivog intervjua na ovu temu:

Preuzeto sa: http://epravo.ba/razvod-braka-u-bosni-i-hercegovini/

Razvod braka u Bosni i Hercegovini

Razvod braka u Bosni i Hercegovini – najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi

U prvih šest mjeseci 2016 godine povećan broj sklopljenih, ali je još više razvedenih brakova za naš list govori advokat Azur Prnjavorac.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine govore da je u našoj državi sklopljeno ukupno 8.073 brakova, što je u poređenju s prvih šest mjeseci lani povećanje za 3,66 posto. U isto vrijeme razveden je 931 brak, što predstavlja povećanje od 9,27 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Statistički podaci mogu zavarati, ali činjenica je da oni već duži niz godina ukazuju na tendenciju smanjenja broja novih brakova, a sve više brakorazvodnih parnica u nadležnim sudovima Bosne i Hercegovine.

Advokat Prnjavorac: Za muškarce više nema vremenskih ograničenja

U postratnom periodu na području BiH zabilježeno je da se godišnje razvede i do 2.000 brakova. U 2015. taj broj iznosio je 1.621, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za 2,97 %

Kao razlog pokretanja brakorazvodne parnice parovi najčešće navode razlike u pogledima na bračne uloge, nedostatak ili gubitak emocija prema bračnom partneru, paralelne veze, ali i probleme finansijske prirode. Također, ovisnost, kockanje ili nasilje neminovno vode ka brakolomstvu.

Sklopljeno 3,66 posto više brakova nego lani, a broj razvoda veći čak za 9,27 posto

Advokat Azur Prnjavorac navodi kako tužbu za razvod braka mogu podnijeti oba bračna partnera, što prije aprila 2014. godine nije bilo moguće.

– Porodični zakon FBiH zabranjivao je muškarcima da podnesu tužbu za razvod braka ako njihovo dijete nije napunilo tri godine života. Ustavni sud F Bosne i Hercegovine takvo zakonsko rješenje ocijenio je diskriminatorskim, a nakon izmjena i dopuna Porodičnog zakona FBiH od aprila 2014. godine i muškarcu je, kao i ženi, omogućeno da bez bilo kakvih vremenskih ograničenja podnese tužbu za razvod braka – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac.

Inače, advokatske kancelarije iz domena porodičnog prava obavljaju pravne poslove: zastupanje u sporovima za razvod braka u Bosni i Hercegovini, pružanje pravnih savjeta i zastupanje u sporovima za izdržavanje, razvodi braka s maloljetnom djecom u kojim se postupcima odlučuje o povjeravanje zajedničke djece na odgoj, brigu i staranje nad mldb djetetom.

Potom zastupanje u sporovima oko podjele imovine stečene u toku trajanja braka; zastupanje u postupcima vezanim za lišenje roditeljskog prava, utvrđivanju majčinstva i očinstva i postupcima oduzimanja poslovne sposobnosti i postavljanja staraoca.

Nadležni sud brak može razvesti na osnovu zahtjeva za sporazumni razvod braka i to ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci, ako postoji sporazum bračnih partnera sklopljen u postupku posredovanja u vezi maloljetne djece, ostvarivanja roditeljskog staranja itd.

Zanimljiv je i podatak da najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi, odnosno bračne zajednice koje su sklopljene, uvjetno rečeno, u doba nezrelosti. Mladalačku zaljubljenost i bezbrižnost ubrzo mijenja borba za egzistenciju, a u takvim okolnostima mnogo je onih koji se nisu najadekvatnije snašli.

Različita iskustva

Iskustva su različita, a U. I. navodi kako je prije stupanja u brak bila u vezi tek četiri mjeseca.

– Razlog za raspad mog braka je loša komunikacija. U posljednje vrijeme smo sve više šutjeli, bili bez ikakve komunikacije. Naš brak trajao je 15 mjeseci, a smatram kako je glavni razlog razvoda činjenica što se nismo bolje upoznali prije vjenčanja – kazala nam je U. I.

Izazovi novog doba, moderne tehnologije, društvene mreže, u posljednje vrijeme itekako kumuju bračnim razmiricama, koje za posljedicu imaju raspad braka.

– Razveo sam se jer sam sasvim slučajno otkrio da me supruga vara preko Facebooka. Jednog dana pročitao sam poruku njenog ljubavnika koja je stigla na Facebook, nakon koje je razvod bio neminovan – kaže Z. N.

Mladić N. P., koji je u brak stupio zbog rođenja djeteta, navodi kako je očekivao da će bračna zajednica funkcionirati.

– Ispostavilo se da brak nije funkcionirao od samog početka. Naša različitost išla je do te mjere da mi je supruga gledala na vrijeme koje nisam provodio u kući. Ukoliko bih ostajao koju minutu duže, počelo se analizirati gdje sam bio i šta sam radio. Nisam mogao trpjeti takav presing i odlučio sam se na razvod braka – kaže N. P.

U Bosni i Hercegovini je slika malo drugačija

‘Glavni razlozi za razvod braka u Bosni i Hercegovini su nemogućnost zajedničkog života, nepomirljivi interesi, nespremnost na kompromis, nespremnost na uvažavanje tuđih potreba te još uvijek jako izražena podjela poslova na muške i ženske. Drugi razlog koji je kod nas, nažalost, jako prisutan je zlostavljanje, također jedan od indikatora tradicionalnog društva. Žene su doista zlostavljane, no kroz to prolaze i muškarci. Tako na devet zlostavljača ide jedna zlostavljačica. Takvo ponašanje također je povezano s tradicionalnim, patrijarhalnim oblicima ponašanja. Uz taj oblik ponašanja jako je povezan alkohol kao treći razlog razvoda braka. No njih je teško potpuno razlučiti. Na četvrtom mjestu je nevjera, puno rjeđi razlog nego što mislimo’, pojašnjava advokat Azur Prnjavorac, dodajući da u Bosni i Hercegovini još uvijek u velikoj mjeri postoji stroga podjela između muških i ženskih poslova.

Naime u modernom društvu muškarci više nisu hranitelji i žene ne pristaju na asimetričnu podjelu poslova. I dok se one puno bolje prilagođavaju novim uvjetima, neki muškarci malo teže prihvaćaju promjene jer smatraju da gube dio privilegija. Još uvijek nerado participiraju u kućanskim poslovima – takav je slučaj dosta čest i kada su muškarci nezaposleni, a žene rade. Naime ženu, kada dođe s radnog mjesta, čekaju i kućanski poslovi, pojašnjava advokat Prnjavorac.

Podjela Imovine u Bosni i Hercegovini

Posebna imovina je ona koju je bračni partner stekao prije sklapanja braka, a zajednička je ona imovina koju su bračni partneri stekli radom tijekom trajanja bračne zajednice. Podjela zajedničke imovine je utvrđivanje suvlasničkog udjela svakog bračnog partnera u zajedničkoj imovini. Bračni partneri mogu zaključiti sporazum o podjeli zajedničke imovine pred notarom u BiH, a ako se bračni partneri ne mogu dogovoriti, podjelu vrši nadležni sud u Bosni i Hercegovini.

Imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera mogu se urediti predbračnim ili bračnim ugovorom, sačinjenim pred notarom u BiH. Bračni partneri ne mogu ugovoriti primjenu prava druge države na imovinsko-pravne odnose.

Nakon podnošenja zahtjeva za razvod braka i podjele imovine, roditelji se prije sudskog ročišta moraju odlučiti za skrb nad djetetom te se dogovoriti o visini alimentacije. Ukoliko nije moguće postići dogovor, odluku na kraju donosi sud.

a Od 2609 rastavljenih brakova u Bosni i Hercegovini u 2015. godini, 107 trajalo je kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1861 brak je trajao pet i više godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, “najveći broj bračnih parova rastavi se poslije pet ili više godina braka.

a Razlozi su različiti. Najčešće se to odnosi na materijalne stvari i korist koju imaju bračni partneri. Onog trenutka kada to nestane, brak bude razoren. “Tu su i drugi izazovi poput siromaštva koje stvara uvjete da ljudi brzo gube povjerenje jedni u druge. Ako ne možete osigurati svojoj obitelji standardne uvjete za život, onda nastaju problemi u obitelji

Nekada, i to ne baš tako davno, brak je predstavljao nešto sveto. Danas ga se uglavnom shvaća suviše olako. Tako broj sklopljenih brakova u Bosni i Hercegovini opada iz godine u godinu, dok je broj rastava u porastu.

U posljednje četiri godine u Bosni i Hercegovini godišnje oko dvije i pol hiljade bračnih parova sudski se razveli u BiH.

Mladima je brak kao zajednica sve manje interesantan

No čini se da institucija braka i nema više vrijednost koju je imala prije nekoliko desetljeća u Bosni i Hercegovini, kada su se točno znale uloge muškarca i žene te kada je većina zbog tradicionalnog odgoja prihvaćala određena pravila. Brak je sve manje interesantan kao zajednica, naročito mlađoj generaciji, a to potkrepljuju istraživanja.

‘Smanjen je interes za brak kao zajednicu, naročito među mladima, a imamo podatke koji pokazuju da je svega 52 posto mlađih od 28 godina zainteresirano za sklapanje bračnih odnosa’, kaže advokat Prnjavorac. Prema nekim istraživanjima iz susjednih zemalja, razlozi nezainteresiranosti za brak kao instituciju su afirmacija u karijeri, a uz obitelj i brak se vezuju obaveze.

‘Osim toga, pojavila se kohabitacija, zajednica u kojoj partneri žive zajedno bez registracije u Općini, koja se može lako razvrgnuti i koja je postala supstitut za brak’, dodaje advokat Prnjavorac.

Nije onda teško za pretpostaviti da će stopa razvoda u Bosni i Hercegovini i dalje rasti, čemu u prilog ide teška ekonomska situacija, zbog koje odnosi postaju netrpeljivi i iritabilni, ali i utjecaji sa Zapada.

Cijene parnica i visina alimentacija

– Postupak brakorazvodne parnice odvija se u etapama i u suštini može trajati od 30 dana do jedne godine – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac.

Etape brakorazvodne parnice odnose se na izradu tužbe za rastavu braka, pripremno sudsko ročište i glavno sudsko ročište i koštaju 360 KM po radnji, što je u skladu s advokatskom tarifom koja je određena i ujednačena na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon podnošenja zahtjeva ili tužbe za razvod braka i podjele imovine, bračni partneri se prije sudskog ročišta moraju odlučiti o brizi nad djecom. Alimentacija na području Federacije Bosne i Hercegovine prosječno iznosi 250 KM mjesečno, ali ukoliko se ne postigne dogovor između bračnih partnera, odluku o visini alimentacije donosi nadležni sud u Bosni i Hercegovini.

Pet razloga zašto je bolji dobar razvod, od lošeg braka

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dijete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dijete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu pronaći zajednički jezik, pet razloga zašto je bolji dobar razvod, od lošeg braka su:

Pozitivan primjer rada na vlastitoj sreći

Djeca koja su odrastala uz roditelje u nesretnom braku usvajaju vrijednosti iz odnosa koji su godinama gledali. Zbog toga i sami u budućnosti mogu tražiti sličnu dinamiku odnosa, smatrajući ju normalnom, ili pak tražiti partnere s istim manama kakve su imali njihovi roditelji, kako bi ih “ispravili“. Jedna od dužnosti roditelja je i učenje djeteta o tome da sam mora raditi na svojoj sreći i birati ono dobro za sebe, a ne postoji bolji način da im to pokažu nego vlastitim primjerom.

Dva doma u kojima nema svađa

Ovo omogućava djeci da budu upravo to – djeca, a ne mirotvorci koji osluškuju razgovor i svađu roditelja, strepe od povišenih tonova ili osjećaju spektar negativnih osjećaja dok nemaju emotivnu zrelost za obradu istih. Zbog toga mogu kriviti sebe, osjećati stalnu nesigurnost…

Iako je odlazak u dva doma velika promjena, ako u njima nema svađa svakako će biti dugoročno bolja za djecu. Nemojte se zavaravati kako zbog toga djeca više pate, oni mogu žaliti za vremenom dok ste svi živjeli skupa, ali samo zato što su se priviknuli na loše i smatraju to normalnim.

Stabilnija emotivna situacija

Stvari su komplicirane nekoliko mjeseci nakon razvoda braka i odvajanja, no većina obitelji ipak uspješno prođe kroz ovu prilagodbu te nađu novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i stavljaju dobrobit djece na prvo mjesto, odnosno da dijete ne pokušavaju “okrenuti” protiv drugog roditelja, kupovati ga poklonima…

Učenje o kompromisu

Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda te se trude riješiti stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionirala, djeca uče da je kompromis bitan. Iako niti jedan razvod nije bez svojih izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve sudionike, kao i da ljubavno odnosi ne utječu na ljubav koju roditelji imaju prema djeci.

Sretniji roditelji mogu pružiti više djeci

Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili naprosto nesretan roditelj kao takav nema volje niti energije baviti se previše djetetom jer je opterećen svojim mukama – što je sasvim ljudski i prirodno. No ako takvi osjećaji traju u lošem odnosu, u svakom je slučaju nužno da roditelj pronađe vlastiti mir i sreću kako bi više mogao pružiti i samom djetetu.

Izvor: Avaz
User avatar
By Edda74
#2314
Ja sam slovenski državljan on bosanski...koji je najkraci postupak i gdje da se okonča brak...kako i gdje se obratiti..nemamo maloljetne djece,imovine bi se odrekla znaci samo razvod
User avatar
By pravnik
#2315
Edda74 wrote:Ja sam slovenski državljan on bosanski...koji je najkraci postupak i gdje da se okonča brak...kako i gdje se obratiti..nemamo maloljetne djece,imovine bi se odrekla znaci samo razvod
Gdje je vas brak zakljucen ?

Gdje ste imali posljednje zajednicko prebivaliste ?
User avatar
By sandita
#2367
Poštovani,

Ako možete da savjetujete koji je prvi korak pri razvodu. Muz I ja smo u braku 4godine I 9mjeseci, imamo jednu kcerku 3godine I 9mjeseci, zelimo sporazumni raskid braka.

Hvala
User avatar
By pravnik
#2368
sandita wrote:Poštovani,

Ako možete da savjetujete koji je prvi korak pri razvodu. Muz I ja smo u braku 4godine I 9mjeseci, imamo jednu kcerku 3godine I 9mjeseci, zelimo sporazumni raskid braka.

Hvala
u vasem slucaju je prvi korak Centar za socijalni rad ili privatni posrednik, jer imate malodobno dijete.
User avatar
By pravnik
#2713
Kristijan wrote:Postavani
Moji roditelji se hoce rastati
odnosi su tesko i trajno poremeceni i vise od toga.
Zanima me tko ce snositi troskove i skrbnistvo i dobiti imovinu .
Otac je teski alkoholicar i tone u dugove ,nedaje novac ni majci za potrebstine a ja sam na strani majke i ima jos mnogo stvari o njemu ali me za sada samo ovo zanima.
Nejasno je koliko imas godina ? - Obratite se Centru za socijalni rad.

A imovina se dijeli 1/2 (ono sto je steceno u vrijeme trajanje bracne zajednice)
User avatar
By ahmetovic10
#2767
Postovanje, zanima me kakav je postupak u slucaju razvoda braka i podjele imovine ukoliko su bracni partneri sklopili brak u Bosni i nakon toga su postali Slovenski drzavljani i sada zive u Austriji. Imaju punoljetnu djecu. Trenutno zive odvojeno i zele razvod? Hvalaa.
User avatar
By odvjetnik28
#2768
ahmetovic10 wrote:Postovanje, zanima me kakav je postupak u slucaju razvoda braka i podjele imovine ukoliko su bracni partneri sklopili brak u Bosni i nakon toga su postali Slovenski drzavljani i sada zive u Austriji. Imaju punoljetnu djecu. Trenutno zive odvojeno i zele razvod? Hvalaa.
Postupak razvoda braka u Bosni i Hercegovini i podjele imovine u Bosni i Hercegovini je isti.

A sto se tice podjele imovine eventualno u Sloveniji i Austriji, vaze zakoni koji ce se odnositi na imovinu ukoliko ste istu stekli na teritoriji te drzave (Slovenije ili Austrije).
By emirbest1
#3335
Poštovani,
Ako može pomoć,ako ništa da me uputite.
Drzavljanin sam BiH, gdje sam i nastanjen, supruga je drzavljanin Srbije ali je takodjer nastanjena u BiH. U Septembru ce biti 5 godina kako smo u braku, ali isto tako i godina kako ne zivimo vise skupa niti imamo ikakvog kontakta. Brak je sklopljen u Srbiji, ali cijeli period od sklapanja braka smo zivjeli skupa u BiH. Nemamo djece niti zajednicki stecene imovine.
Ja sam doticnoj predlagao sporazumni razvod braka, na sto ona nije pristala,od tad gubimo kontakt, tako da bi trebao napraviti tuzbu. Koja je procedura za to,da li mogu predati tuzbu u općini gdje sam nastanjen, tj u BiH, ili moram u Srbiju gdje je brak sklopljen? Da li mogu sam sebe predstavljati bez advokata, jer nisam u mogucnosti da isfinansiram istog?
Koje takse plaćam i kada, te koliko ce me okvirno izaci postupak?
Kakve su posljedice i procedura ako se tužena ne odazove na ročište?
Unaprijed hvala na svakoj pomoći.
User avatar
By LegaForum
#3336
Mozes se razvesti u BiH jer vam je posljednje zajednicko prebivaliste u BiH.

Sto se tice taksi to se ne moze reci sa preciznoscu jer ne znam gdje bi se vrsio razvod imas sudske takse na netu procitat.

Ako nemas novca za advokata mozes unajmiti sluzbu za besplatnu pravnu pomoc tipa: Vasa prava ili Kantonalni zavod za besplatnu pravnu pomoc.
By emirbest1
#3338
Zaposlen sam tako da nemam pravo na zavod. Zanima me da li mogu predati tuzbu sam bez advokata da me zastupa, jer sam citao da je njihova tarifa za tuzbu,pripremu i glavnu raspravu zarociste 3 x 360 KM plus se placaju takse na tuzbu i presudu.
Uz sve to, poznajem dovoljno drugu stranu,tako da mislim da se nece odazvati na tužbu, zanima me šta i kako dalje, može li se to okončati da sud razriješi bez njenog prisustva ? Da li se odgađa ročište ako ne prisustvuje istom, te da li se opet plaća ?

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]