BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By Suada11
#2550
Trenutno živim u njemačkoj. Došla sam na radnu vizu 26.11, spojila sam porodicu tj. supruga i dijete od 6.5. Jednostavno nam više ne ide i želimo se rastati. Interesuje me mogu li dobiti starateljstvo nad dijetom? I kada bi se suprug vratio u bosnu je li mora i dijete ili moram tražiti neku povrdu od njega iako ej dijete prijavljeno u toku braka. Mali ima 6 godina i ide u vrtic u njemačkoj.
User avatar
By pravnik
#2551
Gdje bi se brak razveo u BiH ili Njemackoj.

Iz vaseg pitanja je nemoguce znati da li mozes dobiti starateljstvo ili ne, jer nista nisi naveno niti o muzu, a niti o vama - suprugi.
User avatar
By Suada11
#2552
Najvjerovatnije bi u Bosni. Dijete bi želilo ostati sa majkom, financijski i stambeno je stabilna. Mislim da bi muž dopustio starateljstvo nad majkom. Pa me interesuje amo bi muž napustio njemacki i vratio se za bosnu je li bi morao ili mogao odvesti i dijete? Ili bi trebala neka dozvola od njega ili ne ?
By PravnikE
#3594
U konkretnoj situaciji razvod se izvršava po zajedničkom prijedlogu zbog djeteta.U postupku će učestvovati organ starateljstva kao svjedok između bračnih partnera, muža i vas kao supruge.Sud će utvrditi objektivne i subjektivne okolnosti koje se odnose na dijete koje treba biti prisutno prilikom postupka za razvod.Pozdrav.

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]