BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By Ida-Sa
#1698
Poslije dugo vremena i to se dogodilo, stigla mi je presuda za razvod. Obzirom da je bila po mojoj tužbi na ročištu je preinačena u sporazumni. Sudija je rekao da bih mogla imati problema prilikom zavodjenja razvoda i da mogu upasti u bigamiju u slučaju da se opet udam (gluho bilo).
Kako ide ta procedura zavodjenja razvoda i kako ću znati da je sve prošlo kroz našu administraciju???
Sporno je vjerojatno bilo što je brak sklopljen u drugoj državi a suprug nije državljanin BiH.
User avatar
By KetyDe
#1825
Pozdrav,
Vjenčali sam se u BiH otišla živjeti u Švicarsku (jer je on već živio tamo)
Razvili smo se u Švicarskoj I ja sam se odmah vratila u Bosnu, ali riješenje o razvodu nisam dobila na adresu kao što je bilo dogovoreno. Što da napravim da bi brak razvela u BiH? Da pokrenemo postupak ovdje ili pak moram doći do riješenja iz švicarske i predati ga na sud u BiH?
User avatar
By KetyDe
#1827
Hvala lijepo na brzom odgovoru!
Zanima me još (ako ste upoznati) dali je moguće preko Švicarske ambasade u Sarajevu zatražiti to riješenje o razvodu iz Švicarske koje nisam dobila. Ubiti imam samo kopiju koju mi je odvjetnica poslala...
User avatar
By pravnik
#1828
Moguce je naravno ako ste Drzavljanin Svicarske, ako niste ta ambasada ne moze vama kao strancu pomagati, nego samo svojim drzavljanima.
By Ramiza
#3354
Postovanje,
Moj muz je razveden prije par godina u sarajevu i ima potvrdu na kojoj pise presuda je pravosnazna. Sad trenutno je vjencan samnom ja zivim u USA i radim njegove papire da dodje ovamo, kada sam dostavila taj pair za koji je moj muz rekao da je razvedeni list USCIS u Texsasu mi je poslalo pismo da to nije pravi razvodni list i da im dostavimo dokument pod imenom PRESUDA O RAZVODU BRAKA, molim vas gdje i kako i dali u opste postoji taj dokumenat i kako do njega doci, hvala unaprijed!

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]