BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Prava iz radnog pravnog odnosa, socijalne naknade, otkazi, bolovanja, porodiljno, sindikati itd.
User avatar
By Dinotz
#1874
Postovani,

s obzirom na stanje u drzavi u ucestalo "stimanje" poslova u Javnim preduzecima zamolio bih Vas za savjet.

Prijavio sam se za konkurs u jednom od JP,
na konkurs se javilo samo 6 osoba ukljucujuci mene.
Jedan od kandidata je i osoba koja je tu odradila pripravnici prije par dana.
Pozvan sam na usmeni razgovor i u pisanoj formi (3 dana prije postom je poslano koju literaturu treba koristiti za pripremu ispita ali to pismo je meni doslo tek nakon zavrsenog razgovora).
Usmeni razgovor je mislio sam prosao dobro, bili su tu uposlenici tog JP koji su vidno bili u prijateljskim odnosima sa bivsim pripravnikom .
Sin sam ratnog vojnog invalida koji je i preminuo.
Sljedeci dan odmah dolazi obavijest da sam dobio 9 bodova a prvoizabrani 13 (iako mi nije jasno na koji nacin je uopste usmeni razgovor i mogao biti bodovan).

Imam rok od 8 dana da se zalim i to kako je navedeno "direktoru" koji je na kraju krajeva i primio ovog svog prijatelja.

Koja su moja prava, mogucnosti i kome sve mogu uloziti zalbu i boriti se za pravdu pravnim putem ?

Hvala

P.S.

Nadam se brzom odgovoru
User avatar
By Dinotz
#1907
Nadam se da ova stranica nije posjecena i da je odrzava neko ko nema mnogo veze sa pravom, to bi me obradovalo jer bilo koji drugi razlog ne odgovaranja na pitanje bi znacio kukavicluk i nesposobnost pravne struke u BiH a samim tim i drzave u cjelini.
User avatar
By pravnik
#1908
U tvom slucaju radi se o klasicnom KRIMINALU.

Potrebno je da pronadjes dokaze i pozoves medije, kako bi im rekao svoju pricu o kriminalu u tom predmetu.

To je jefini efektivni pravni lijek.
User avatar
By Dinotz
#1927
Hvala na savjetu, to cuvam za kraj.
Predao sam Zalbu na obavijest i naravno par dana poslije stiglo je Rjesenje gdje nakon mnogo puta spomenutog velikog vodje tog preduzeca (direktor naredio, odlucio, zahtijeva...) i bez UPUTE O PRAVNOM LIJEKU Zalba se odbija. Direktori nasih javnih preduzeca su vrh, ocigledno ne odgovaraju nikome te stoga ne smatraju za shodno da napisu kome se dalje zaliti i u kojem vremenskom roku. Zbog toga sam uputio dalje Zalbu Upravnom odboru koje izgleda nije ni imenovano i Opstinskom vijecu i cekam njihov odgovor.
User avatar
By bjaca
#2223
Poštovani, prilikom zapošljavanja u obrazovnim institucijama Srednjobosanskog kantona za bodovanje se koriste kriteriji bodovanja

Interesuje me da li komisije za bodovanje smiju ispustiti i jednu stavku prilikom bodovanja s obzirom da su u jednoj školi prilikom bodovanja kandidata za radno mjesto higijeničar ispustili bodovanje ostvarenog prosjeka ocjena na kraju osnovnog obrazovanja?
By Tanja
#4520
Ovim putem Vam se obraćam za pravni savjet, a vezano za nekorektan prijem određenog kandidata u radni odnos.

Naime, prijavila sam se na Javni konkurs u Javnom preduzeću u Zenici, iako se unaprijed znalo da je isti objavljen u cilju zapošljavanja unaprijed određenog kandidata NN. U samom tekstu konkursa su postavljeni nepotrebni uslovi kako bi se od početka umanjio broj ostalih kandidata, te kako bi se isti obeshrabrili da se uopšte prijave na konkurs.

Ja sam poslala dokumentaciju zahtijevanu u Javnom konkursu, nakon čega sam pozvana da prisustvujem pismenom i usmenom dijelu ispita. S obzirom na unaprijed pripremljene "prepreke" u samoj prijavi, na isti konkurs se javilo ukupno 3 osobe, od čega i osoba za koju se i pripremao konkurs. Nakon pismenog ispita, treći kandidat je pao, te smo ostali samo nas dvoje. Moram naglasiti da smo oboje dobili 100% bodova na pismenom ispitu (iako je bilo trik pitanja koja bi znala odgovoriti samo osoba sa velikim iskustvom iz iste oblasti koju pokriva to radno mjesto).

Naravno, evidentno je da je "kandidat NN" unaprijed imao odgovore na navedena pitanja, te je na taj način dobio 100% bodova na pismenom testu. Međutim, uslijedio je usmeni test koji kandidat polaže pred tročlanom komisijom i šefom komisije. Bilo je ponuđeno 6 pitanja, te sam svako pitanje odgovorila tačno. Na kraju su članovi komisije bili malo zbunjeni (nisu očekivali da će se uopšte prijaviti neko ko ima znanje i iskustvo), te nisu bili sigurni kako da odreaguju nakon zadnjeg tačnog odgovora... Samo su zbunjeno rekli da sam odgovorila na sva pitanja i da čekam Obavještenje o rezultatima konkursa. Kandidat NN je isto tako odgovarao pred istom komisijom, te je na kraju dobio ukupno 98,50%, a ja, kao jedini drugi kandidat koji je proša na konkursu, samo dobila ukupnu ocjenu 85,50%.

Jasno je o čemu se ovdje radi, pa me zanima slijedeće: da li mogu uložiti prigovor na finalni rezultat konkursa uz zahtijevanje obrazloženja rezultata usmenog dijela ispita, te da li je moguće tražiti ponavljanje usmenog dijela ispita pred drugom komisijom ili nekim neutralnim osobama, gdje bi oba kandidata dokazala koliko zapravo znaju.

U Obavještenju o prijemu u radni odnos stoji Pouka o pravnom lijeku: Protiv ovog rješenja može se uložiti pisani prigovor Nadzornom odboru u roku od 30 dana od dana prijema istog. (Obavještenje sam primila jučer, 01.02.2021.).


Unaprijed zahvalna,

Tanja

ZAKON O OČUVANJU KULTURNOG I ISTORIJSKOG NASLJEĐA[…]

Brisanje iz kaznene evidencije

Presuda o krivicnom djelu 2020god na 1000km kazne.[…]

ZAKON O ZNAČAJNIM DATUMIMA I LIČNOSTIMA NA PODRUČ[…]