BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By pravnik
#1431
Poništenje braka

Član 34.
Brak će se poništiti ako se utvrdi da prilikom njegovog sklapanja nije postojao jedan od uvjeta za punovažnost braka predviđenih u čl. od 10. do 16. ovog Zakona.

Član 35.
Brak će se poništiti ako nije sklopljen u cilju vođenja zajednice života.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka iz razloga navedenih u čl. 10. i 35. ovog Zakona pripada bračnim partnerima, svakoj osobi koja ima pravni interes da brak bude poništen i organu starateljstva.
(2) Sud neće poništiti novi brak koji je sklopljen za vrijeme trajanja ranijeg braka jednog od bračnih partnera, ako je raniji brak prestao prije zaključenja glavne rasprave.

Član 37.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka za vrijeme dok traje razlog iz člana 11. ovog Zakona pripada bračnim partnerima i organu starateljstva.
(2) Nakon prestanka razloga iz člana 11. ovog Zakona pravo na tužbu za poništenje braka pripada samo bračnom partneru kojem je vraćena poslovna sposobnost, odnosno koji je bio nesposoban za rasuđivanje.
(3) Tužba iz stava 2. ovog člana može se podnijeti u roku od jedne godine od prestanka nesposobnosti za rasuđivanje, odnosno u roku od jedne godine od pravomoćnosti odluke o vraćanju poslovne sposobnosti.

Član 38.
Pravo na tužbu za poništenje braka u slučajevima iz čl. 12. i 13. ovog Zakona pripada bračnim partnerima i organu starateljstva.

Član 39.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka koji je bez dozvole suda sklopila osoba koja nije navršila 18 godina života pripada organu starateljstva, maloljetnom bračnom partneru i njegovim roditeljima.
(2) Sud može odbiti zahtjev za poništenje braka ako su u vrijeme sklapanja braka postojali ili su naknadno nastali opravdani razlozi zbog kojih je mogao dozvoliti sklapanje ovog braka prije punoljetnosti bračnog partnera.
(3) Brak se ne može poništiti nakon što je maloljetni bračni partner navršio 18 godina života, ali bračni partner koji je postao punoljetan može podnijeti tužbu za poništenje braka u roku od jedne godine od punoljetnosti.

Član 40.
(1) Poništenje braka sklopljenog u strahu izazvanom ozbiljnom prijetnjom može tražiti samo bračni partner koji je pod uticajem prijetnje sklopio brak. Tužba se može podnijeti u roku od jedne godine od dana kada je opasnost od izvršenja prijetnje prestala, a bračni partneri su za to vrijeme živjeli zajedno.
(2) Poništenje braka sklopljenog u zabludi može tražiti samo bračni partner koji je u zabludi pristao na brak. Tužba se može podnijeti u roku od jedne godine od dana saznanja za zabludu, a bračni partneri su za to vrijeme živjeli zajedno.
(3) Poništenje braka zbog spoznaje o zaraznim bolestima može tražiti bračni drug kome su zatajene činjenice o zdravstvenom stanju drugog bračnog druga.
(4) Poništenje braka može pokrenuti bračni drug zbog teških i neizlječivih psihičkih poremećaja drugog bračnog druga.

(5) Poništenje braka može pokrenuti bračni drug protiv drugog bračnog druga koji je prešutio veće obaveze stečene prije braka iz člana 261. ovog Zakona.
User avatar
By Semmag
#2610
Da li se može tražiti poništenje braka ukoliko partneri ne zive skupa godinama, cak su zasnovali porodice s drugim ljudima i dobili djecu, ili u je tom slucaju samo razvod opcija?

Hvala unaprijed
User avatar
By pravnik
#2611
Semmag wrote:Da li se može tražiti poništenje braka ukoliko partneri ne zive skupa godinama, cak su zasnovali porodice s drugim ljudima i dobili djecu, ili u je tom slucaju samo razvod opcija?

Hvala unaprijed
Zakonski nije navedena mogucnost da se brak ponisti, jer bracni parneri: "ne zive skupa godinama"

Sto se tice zasnivanja porodice sa drugim ljudima, to je vec u domenu krivicnog prava "dvobracnost"
User avatar
By propatria1971
#2695
pozdravljam,,naime ja sam se sporazumno sa bivsom suprugom razveo u aprilu 2017,god,u opcinskom sudu u Tuzli,na njen zahtjev,stime da smo boravili u Sr njemackoj,ja sam pristao,stime dami je sva posta dolazila na moju adresu u SR Njemackoj,i ja sam uredno potpisivao,i odgovarao,1995 godina kada smo se vjencali ja sam uzeo prezime supruge,,moj jedini uvjet je bio da zadrzim prezime koje sam uzeo prilikom sklapanja braka,kada smo se razvodili,sa cime se ona slozila,jer ne mjenaju mi se papiri,od vojske,sva dokumenta,plus ovdje u Sr njemackoj,pa me zanima kakva je procedura sada,posto je davno proslo 6,mj,od razvoda.i kakva je sada procedura kada dodjem u BOSNU.u vezi rodnog lista.hvala
By sarajevo071
#3202
Postovani,
u braku sam od 2008. Bracna zajednica je prekinuta u novembru 2008. Od tog datuma sam predao za ponistenje braka, navodi se bitna zabluda koja odbijena. Onda je predavano nekoliko puta za razvod sporazumni i nije htjela supruga da se razvede. I sad sam predao tuzbu za razvod braka. Interesuje me da li se taj brak davno mogap razvesti i bez toga da predajem, ponistiti itd. Ovo je agonija vise postalo, katastrofa. Od prijetnji i uznemiravanja, fizickih napada...dosta je vise
User avatar
By pravnik
#3208
sarajevo071 wrote: Mon May 13, 2019 12:05 pm I to je sve sto imate reci?
Mislim da je odgovor dovoljo jasan, jer da ste imali zelju i poduzimali aktivno radnje, brak ste mogli razvesti kada ste god zeljeli u zadnjih 10 godina (do vas je sto ste cekali).

Ako niste u stanju da sami sebe zastupate mozete se obratiti udruzenju "Vasa prava" ako bi vas zastupali bez naknade ili advokatu.
By Pravda
#3210
sarajevo071 wrote: Mon May 13, 2019 12:05 pm I to je sve sto imate reci?
Moglo bi se pisati danima, ali se u konačnici sve svodi da je potrebno tužbom razvesti brak.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]