BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
#3627
Postovanje,

Pisem vam u vezi jedne male nejasnoce.
Naime, radi se o stanu kojeg je moj Otac kupio krajem 2007 godine, te nakon toga se ozenio,pocetkom 2008 godine.
Otac je preminuo 2019 marte, i sad je u toku ostavinska rasprava. SLUCAJ JE da je otac imao 3 djece od kojih se dvoje odreklo/dodijelilo svoj dio ženi od mog oca.

Potanja.
1. KAKO je moguce da zena ima ikakvo pravo na taj stan s obzirom da je stecen prije stupanja u brak?
2. Predpostavimo da ima dva dijela koja je dobila od dvoje djece koji su se odrekli stana, kako ce se to podijeliti na kraju procedure. U Tom slucaju bilo bi da ona ima 2 dijela a ja jedan dio. Koje su opcije u tom slucaju?


Hvala unaprijed
#3628
Mehomeho wrote: Fri Dec 06, 2019 12:44 pmPotanja.
1. KAKO je moguce da zena ima ikakvo pravo na taj stan s obzirom da je stecen prije stupanja u brak?
činjenica da je predmetna nekretnina stečena prije braka u konkretnom slučaju je uopće nebitna, ovo iz razloga što se radi o nasljeđivanju, a ne zahtjevu za izdvajanje bračne stečevine iz ostavinske mase.
Iz Zakona o nasljeđivanju FBiH
Član 5.
(1) Umrlo fizičko lice (ostavitelj) nasljeđuje onaj koji je njegovom smrću stekao
nasljedno pravo (nasljednik).

Član 10.
(1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni partner.
(2) Nasljednici prvog nasljednog reda nasljeđuju na jednake dijelove.
Mehomeho wrote: Fri Dec 06, 2019 12:44 pmTom slucaju bilo bi da ona ima 2 dijela a ja jedan dio.
u konačnici bračni partner će imati 3/4-ine (svoj dio i ustupljeni dijelovi dva sunasljednika), i Vi 1/4-inu.
#3630
U pitanju je zakonska pretpostavka da je imovina stecena u toku bracne zajednice. S obzirom da je to zakonska pretpostvka, ti imas pravo da je obaras i da dokazes da je otac tu imovinu imao pre zakljucenja braka.Ako to uspijes dokazati pred sudom onda si ti sa svojom bracom prvi nasljedni red i vi sve dijelite (sto ne iskljucuje mogucnost da se oni odreknu svog dijela u skladu sa zakonom). Teret dokazivanja je na tebi, tj. ti moras da dokazes da je otac bio vlasnik prije braka. U tome slucaju prvi nasljedni red su djeca, tj ti i tvoja braca i sestre. Supruga oca se iskljucuje kao nasljednik prvog reda samo za taj stan ili konkretnu imovinu ciji je on bio vlasnik prije zakljucenja braka. Posmatraj brak kao ugovor, sva imovina prije braka je imovina bracnog supruznika koji je stekao. Sva imovina stecena u braku se po zakonu dijeli 50%/50% s izuzecem ako se moze dokazati suprotno. Teret dokazivanja je na stranci u postupku.
#3631
Kolega u prethodnom odgovoru ti je objasnio formalni aspekt bez ulazenja u sustinu zakona. A sustina je ta na koju trebas da se fokusiras ako osjecas da nije pravedna odluka prema tebi. Dakle, sustinski razmjer nasljedivanja bi bio 1/3 po djetetu, ali da idemo dublje ako je u pitanju stan (npr sa 3 sobe i jednim kupatilom) to ne znaci da ti dobijas jednu sobu i 1/3 kupatila osim ako se vi kao nasljednici dogovorite da bude tako. Naprotiv, vi svi dobijate tako reci po 1/3 svake cestice u stanu, prevedeno na obican jezik svako od vas je vlasnik svega 1/3. Svake sobe, kupatila, umivaonika, ogledala, sve se dijeli na 3 jednaka dijela. Prevedeno finasijski, ako stan vrijedi 100.000, vi svi pojedinacno nasledjujete 33.333333. Vjencana supruga u konkretnom slucaju ne dobija nista, ne zato sto je zena nego samo zato sto je imovina stecena pre zakljucenja braka. Ali opet ponavljam, cinjenicu da je imovina stecena pre zakljucenja braka moras ti da dokazes pred sudom. Ako ne mozes da dokazes, gubis slucaj. (Kao dokaz mozes da prilozis racune, kredite, uplate rata, kupoprodajni ugovor i sl).
#3637
dragance1 wrote: Sat Dec 07, 2019 5:31 am U pitanju je zakonska pretpostavka da je imovina stecena u toku bracne zajednice. S obzirom da je to zakonska pretpostvka, ti imas pravo da je obaras i da dokazes da je otac tu imovinu imao pre zakljucenja braka
nema potrebe da pažnju dajete na bračnu stečevinu, jer se radi o nasljeđivanju, a supruga je sa djecom umrlog u istom nasljednom redu,na što nesporno upućuju odredbe čl. 10 Zakona o nasljeđivanju.

a) Prvi nasljedni red
Potomci i bračni partner ostavitelja
Član 10.
(1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni partner.
(2) Nasljednici prvog nasljednog reda nasljeđuju na jednake dijelove.
(3) Kad ostavitelj nema potomaka bračni partner ne nasljeđuje u prvom nasljednom
redu.
dragance1 wrote: Sat Dec 07, 2019 5:31 am objasnio formalni aspekt bez ulazenja u sustinu zakona
suština je da miješate institut bračne stečevine sa nasljeđivanjem.
Nasljeđuje se sve što je u trenutku smrti činilo imovinu ostavitelja, tako da je glede prava supruge na nasljeđivanje uopće nebitno kad je imovina stečena, jer da se u konkretnom slučaju radi o bračnoj stečevini, supruga bi mogla zahtijevati izdvajanje svog dijela bračne stečevine i u ostatku imovine biti nasljednica zajedno sa djecom umrlog.
dragance1 wrote: Sat Dec 07, 2019 5:31 am Supruga oca se iskljucuje kao nasljednik prvog reda samo za taj stan ili konkretnu imovinu ciji je on bio vlasnik prije zakljucenja braka
po pitanju nasljeđivanja supruga ima ista prava kao i djeca umrlog bez obzira kad je stečena imovina koja čini ostavinu.
Nadalje, bračni partner je jedini koji se može pojavljivati u dva nasljedna reda (prvi i drugi), ovisno o činjenici da li nasljeđuje sa djecom ili roditeljima umrlog, pa kako u konkretnom slučaju umrli ima djecu, to proizvodi učinak da je supruga u prvom nasljednom pravu.
dragance1 wrote: Sat Dec 07, 2019 5:31 am ti imas pravo da je obaras i da dokazes da je otac tu imovinu imao pre zakljucenja braka.
supruga slobodno može reči "ja i ne tvrdim suprotno,... da, tačno je da je moj umrli suprug imao tu imovinu prije braka, možemo li sad nastaviti sa redovnim ostavinskim postupkom, pošto smo pitanje bračne stečevine riješili"
#3836
Dakle - ako je bračna stečevina, žena može tražiti da se izdvoji njen dio (50%), pa da se onda na nju i djecu dijeli njegovih 50%? Ako nije stečevina, nego naslijeđe, onda žena i djeca nasljeđuju u jednakim dijelovima? Jesam li dobro razumjela?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]