BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
#3598
Poštovani,
javljam se iz Zagreba. Moj otac je preminuo u saobraćajnoj nesreći 2005.godine. 2000. godine je stupio u brak s drugom ženom, zajedno nisu imali djece, niti je druga supruga imala djece prije mog oca. Tijekom ostavinske rasprave, u istu nije bila uključena očeva obiteljska kuća (stečevina prije braka) tako da je on i dan danas upisan kao 1/4 vlasnik te imovine. Imovina koja je sporna je sagrađena 1964. godine, 1988. trojica braće (jedan od braće je i moj otac) i moja baka su podijeli vlasništvo na toj imovini na način da svakome pripada 1/4 (to se dogodilo nakon što je moj djed preminuo). Imam svježe izvađen Vlasnički list (s datumom 22.11.2019.) U ratu je imovina stradala te je obnovljena od strane BIH države 2009. godine (nakon smrti mog oca koji je stradao 2005. godine, a čime je i brak između njega i druge supruge završio). Moje pitanja su slijedeća:
1. Da li očeva druga supruga ima pravo na tu 1/4 nasljeđa nad imovinom koju je otac imao prije stupanja u brak, a nakon smrti mog oca koja je nastupila 2005. godine?
2. Na koji način je moguće prenijeti vlasništvo na mene (dijete) kao očevog jedinog nasljednika?

Napominjem da sam rođena i živim u Zagrebu, u posjedu imam vlastiti rodni list, vjenčani list mojih roditelja koji dokazuju da su moji roditelji bili u braku i da sam ja rođena u tom braku. Također imam očevu smrtovnicu te Posjedovni list koji utvrđuje 1/4 njegovog vlasništva koji od njegove smrti do danas nije još podijeljen.

Molim vas za pomoć,
Hvala puno,
Anisa
#3599
Poštovana
1.Imajući u vidu da je Vaš preminuli otac bio u braku sa drugom suprugom,samom tom činjenicom ona ima zakonsko pravo zahtijevati svoj dio iz zakonskog i nužnog dijela nasljeđivanja ukoliko je ispunila sve uvjete bez da je bila nedostojna za nasljeđivanje.Ona ima pravo na nasljeđivanje njegove imovine.
2.Potrebno je pokrenuti ostavinsku raspravu te priložiti svu potrebnu dokumentaciju, na njoj trebaju prisustvovati svi vlasnici alikvotnih dijelova na nekretnini (braća umrlog oca i nana), supruga i vi.Zbog toga što ste zakonita kćerka Vašeg umrlog oca imate pravo na dio kuće koja je obnovljena, ali to trebate dokazati na raspravi.Nadam se da će pomoći,pozdrav!
#3632
Postovana Anisa,

Zakon razlikuje imovinu stecenu u toku bracne zajednice i imovinu stecenu pre bracne zajednice. Imovina stecena pre bracne zajednice je imovina jednog bracnog supruznika i u skladu sa time se deli na njegove naslednike. Prvi nasledni red je supruga i potomstvo. U nasem zakonodavstvu su skoro izjednacena bracna i vanbracna zajednica kao i potomstvo. Ako postoji testament, mozete najlakse da ostvarite svoja prava. Ako ne postoji, onda se morate usmeriti na zakon. A zakon je fleksibilan. Mozete da dobijete sve sto trazite ili pak izgubite sve. Zavisno koliko se borite i koliko vam znaci ta imovina vaseg oca. Pisem vam kao osoba koja je prosla kroz ostavinsku raspravu a i sa pravnickim obrazovanjem. U srcu osecam a i vi da 1/4 pripada vama a ne dami koja je stupila u brak sa vasim ocem nakon sticanja imovine. Samo slusajte svoje srce i okolinu kao i zelju vaseg oca. Nemojte otimati ako je on dao, ali nemojte dati ako je vama namjenio. Vi odlucujete a ne zakon. Zakon je samo alat da bude onako kako odlucite. Hocu da kazem da ako je ta dama losa osoba prema vama, imate moralno pravo da uzmete sve. Ako je volite, dogovorite se, a to je najljepse.
Legalan vodič

Turistički vodič mora imat licencu za obavljanje t[…]

ZAKON O MUZEJSKOJ DJELATNOSTI TUZLANSKOG KANTONA […]