BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Prava iz radnog pravnog odnosa, socijalne naknade, otkazi, bolovanja, porodiljno, sindikati itd.
User avatar
By Armin Brkić
#2620
Poštovani,

zanima me da li je ispravno da se minuli rad obračunava na način da radnicima koji su zaposleni do 2005. godine (do donošenja općeg kolektivnog ugovora) uračunava čitav radni staž, a radnicima koji su zaposleni od 2005. godine samo staž kod poslodavca.

U kolektivnom ugovoru iz 2000. godine, minuli rad se računao za godine penzijskog staža, dok je od 2005. godine samo za staž kod tog poslodavca. Po meni je to trebalo primjenjivati za sve radnike, bez obzira kada su zaposleni. U računovodstvu prave ovu razliku, pa me zanima da li je to ispravno.

Unaprijed hvala.
By adrias
#2622
Čini mi se sasvim ispravno obzirom da se minuli rad (dodatak na plaću) uređuje kolektivnim ugovorom ili pravilnikom unutar firme, odnosno nije zakonska regulativa..tako da je do poslodavca na koji način će ga urediti, a radnici su ti koji se svojim potpisom slažu. Lp
User avatar
By Armin Brkić
#2623
Poštovanje,

Razumijem da je do poslodavca da to određuje, slažem se. Ali je došlo do te situacije gdje se jednim radnicima obračunava na jedan način, a drugim na drugi način. Mislim da je to malo čudno, po meni bi za sve trebalo da bude jednako, ali eto..

U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Pozdrav.
By Lizard777
#3157
Pozdrav.
Da ne otvaram novu temu pitao bih u vezi minulog rada.
Da li je po zakonu ispravno da se minuli rad ne isplaćuje kada je radnik na godisnjem odmoru ili bolovanju.?
Ili da se umanjuje za dane koje je radnik bio na godisnjem odmoru.
Hvala

ZAKON O IMUNITETU REPUBLIKE SRPSKE ("S[…]