BiH Pravo 2019.

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
#3230
Pozdravljam,
Trebao bih kupiti stan, ali posto moj nick sam po sebi govori, imam pregrst pitanja i nadam se da ce mi neko uspjeti malo razjasniti.
Uglavnom situacija je ovakva, covjek od kojeg kupujem stan se bavi kupovinom devastiranih stanova, renoviranjem i preprodavanjem, i stanovi nisu na njemu nego on ima punomoc za prodaju stana (pretpostavljam da ne prepisuje na sebe da ne bi morao placati porez). Prvo pitanje, da li to zvuci kao nesto sto i nije neuobicajeno?
Dalje, vlasnik stana kojeg ja zelim da kupim se nalazi u Australiji, i on je poslao ovjerenu punomoc, u Australiji, zajedno sa ovjerenom suglasnoscu supruge. Postoji li nesto dodatno sto bih trebao uraditi da budem siguran da je ta punomoc validna?

Odredjeni dio novca imam na stednom racunu. Da li postoji mehanizam zastite po kojem me prodavac ne moze prevariti, u smislu ja uplatim novac sa svog racuna na njegov i on onda ne zeli da potpise ugovor, ili tako nesto? :)
I jos dodatno vezano za ovo, posto je iznos veci od 30 000 KM da li cu imati neke zavrzlame oko dokazivanja porijekla novca, ili je dovoljno to sto je vec na stednom racunu?

I na kraju pretpostavljam uobicajeno pitanje: kako da budem siguran da kad kupim stan da je to zaista moj stan (u smislu kako ja mogu prije kupovine dokazati da je to vlasnik stana, da nema drugih vlasnika, potrazivanja, bivsih supruga, itd itd). Dakle dosta nailazim na termine ZK, Gruntovnica, potvrda o placenom porezu, its, da mi treba, ali nikako da nadjem negdje definitivno kako se to sve moze dokazati?

I jos na kraju (sad zaista na kraju) koliko je notar odgovoran za provjeru validnosti svih tih papira (punomoci, vlasnistva...)? Da li snosi kakvu odgovornost da provjeri sve to ili je njegovo samo da stavi pecat na ugovor?

Znam da je malo posiroko pitanje i zaista cu cijeniti bilo kakav doprinos odgovoru :).
Narusavanje javnog reda i mira

Vrijeme 20:15 policajac na motociklu me zaustavlja[…]

Na sjednici Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda FB[…]

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCE[…]

Postovani, moj upit je sljedeci: Otac mi je prepis[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja