BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
#3230
Pozdravljam,
Trebao bih kupiti stan, ali posto moj nick sam po sebi govori, imam pregrst pitanja i nadam se da ce mi neko uspjeti malo razjasniti.
Uglavnom situacija je ovakva, covjek od kojeg kupujem stan se bavi kupovinom devastiranih stanova, renoviranjem i preprodavanjem, i stanovi nisu na njemu nego on ima punomoc za prodaju stana (pretpostavljam da ne prepisuje na sebe da ne bi morao placati porez). Prvo pitanje, da li to zvuci kao nesto sto i nije neuobicajeno?
Dalje, vlasnik stana kojeg ja zelim da kupim se nalazi u Australiji, i on je poslao ovjerenu punomoc, u Australiji, zajedno sa ovjerenom suglasnoscu supruge. Postoji li nesto dodatno sto bih trebao uraditi da budem siguran da je ta punomoc validna?

Odredjeni dio novca imam na stednom racunu. Da li postoji mehanizam zastite po kojem me prodavac ne moze prevariti, u smislu ja uplatim novac sa svog racuna na njegov i on onda ne zeli da potpise ugovor, ili tako nesto? :)
I jos dodatno vezano za ovo, posto je iznos veci od 30 000 KM da li cu imati neke zavrzlame oko dokazivanja porijekla novca, ili je dovoljno to sto je vec na stednom racunu?

I na kraju pretpostavljam uobicajeno pitanje: kako da budem siguran da kad kupim stan da je to zaista moj stan (u smislu kako ja mogu prije kupovine dokazati da je to vlasnik stana, da nema drugih vlasnika, potrazivanja, bivsih supruga, itd itd). Dakle dosta nailazim na termine ZK, Gruntovnica, potvrda o placenom porezu, its, da mi treba, ali nikako da nadjem negdje definitivno kako se to sve moze dokazati?

I jos na kraju (sad zaista na kraju) koliko je notar odgovoran za provjeru validnosti svih tih papira (punomoci, vlasnistva...)? Da li snosi kakvu odgovornost da provjeri sve to ili je njegovo samo da stavi pecat na ugovor?

Znam da je malo posiroko pitanje i zaista cu cijeniti bilo kakav doprinos odgovoru :).
#3673
pravni_laik wrote: Sun May 26, 2019 4:21 am . Prvo pitanje, da li to zvuci kao nesto sto i nije neuobicajeno?
kao nekakvi hajmo reči posrednici u kupoprodaji
pravni_laik wrote: Sun May 26, 2019 4:21 am Postoji li nesto dodatno sto bih trebao uraditi da budem siguran da je ta punomoc validna?
odnesite punomoć stručnoj osobi neka pogleda
pravni_laik wrote: Sun May 26, 2019 4:21 am Da li postoji mehanizam zastite po kojem me prodavac ne moze prevariti, u smislu ja uplatim novac sa svog racuna na njegov i on onda ne zeli da potpise ugovor, ili tako nesto? :)
u konkretnoj stvari a glede citiranog upita veliku ulogu igra notar, odnosno isti nakon potpisivanja ugovora ne bi trebao nijednoj strani dati otpravak ugovora dok pred istim ne potvrde ispunjenje obaveza, tj. prodavac daje izjavu da je kupac izvršio isplatu, a kupac izjavljuje da su mu od strane prodavca predati ključevi i posjed stana.
pravni_laik wrote: Sun May 26, 2019 4:21 am I jos dodatno vezano za ovo, posto je iznos veci od 30 000 KM da li cu imati neke zavrzlame oko dokazivanja porijekla novca, ili je dovoljno to sto je vec na stednom racunu?
još nisam vidio da je neko dokazivao porijeklo imovine,
pravni_laik wrote: Sun May 26, 2019 4:21 amkako da budem siguran da kad kupim stan da je to zaista moj stan (u smislu kako ja mogu prije kupovine dokazati da je to vlasnik stana, da nema drugih vlasnika, potrazivanja, bivsih supruga, itd itd). Dakle dosta nailazim na termine ZK, Gruntovnica, potvrda o placenom porezu, its, da mi treba, ali nikako da nadjem negdje definitivno kako se to sve moze dokazati?
glavni dokaz je čist z. k. izvadak, znači bez nekog upisanog tereta i zabilježbi.
pravni_laik wrote: Sun May 26, 2019 4:21 am I jos na kraju (sad zaista na kraju) koliko je notar odgovoran za provjeru validnosti svih tih papira (punomoci, vlasnistva...)
notar zahtijeva " friške" dokumente i sastavlja ugovor u formi notarske isprave, a to znači da je sadržaj ugovora solemniziran/potvrđen kao istinit, što se u bitnom razlikuje od same ovjere potpisa ugovornih stranki

ZAKON O OČUVANJU KULTURNOG I ISTORIJSKOG NASLJEĐA[…]

Brisanje iz kaznene evidencije

Presuda o krivicnom djelu 2020god na 1000km kazne.[…]

ZAKON O ZNAČAJNIM DATUMIMA I LIČNOSTIMA NA PODRUČ[…]