BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Krivično pravna pitanja
User avatar
By Leniplus
#1265
Pozdrav svima ,

Naime juču su me priveli u stanicu za pronalazak paketića trave (1). Nakon ispitivanja izjave i sve te papirologije pustili su me kući, od prilike u stanici sam bio od 20:00h do 23:00h. Prije nego što pređeme na pitanja , imam 19 godina , nikada prije nisam bio zapisan , privođen niti sam imao ikakvo kažnjivo dijelo i slično tome , student sam redovan.

Eh sad pitanja ...

- Koji je postupak nakon dolaska poziva za sud?
-Šta mogu očekivati , koliku kaznu da li je novčana ili uvjetna i da li mogu biti obije?
-Da li će se kazna smanjiti tokom objašnjenja finansijskog stanja roditelje te mene (s obzirom da živim sa roditeljima)?
-Da li mi treba advokat? (s obzirom da sam priznao da je za ličnu uporabu i da je prvi put da sam uzimao cannabis (to jeste nisam ga konzumirao jer mi je oduzet).
-U stanici sam se ponašao te sam sve to priznao.
-Da li ću imati problema posle završetka postupka i izvršavanja kazne sa prelaskom u drugu državu na kraće rokove tj odmor.
-Da li se može nakon određenog vremena izbrisati to dijelo radi posla i slično. Kako sam čuo zastari pa se na lični zahtjev to traži te se ne pokazuje na papiru o kažnjavanju.
Još jednom napominjen da nikada prije nisam bio kažnjavan , zapisan ili slično.

Srdačan pozdrav.
#1272
Leniplus,

prije svega podržavam savjet kolege pravnika, ali evo par crtica u vezi tvojih pitanja:

- prije svega trebaš znati da predstoji procedura otvaranja i pregleda privremeno oduzetih predmeta koju će provesti tužiteljstvo (ako već nije), te da te tužitelj može pozvati na ispitivanje i predložiti ti nagodbu. Ovo napominjem jer kažeš da si već priznao krivnju. U tom slučaju, nakon što bi to ponovio pred tužiteljem, moguće je skratiti sudski postupak i izvođenje dokaza, te bi sud samo izrekao odgovarajuću kaznu. Ovo je brža varijanta. Kaznu može u nagodbi predložiti sam tužitelj i sudovi ih se obično pridržavaju (u smislu - "XY priznaje krivnju za djelo iz čl. 239 KZ FBiH (...) tužitelj predlaže kaznu WV"). Ovo se smatra tvojom suradnjom i sud to cijeni što uzima u obzir pri utvrđivanju kazne.

Dakle, to je jedna varijanta.

Druga je kada osumnjičeni povuče izjavu o priznanju krivnje (uzme odvjetnika ili se brani sam), te ide na sud da bi se utvrdilo je li kriv ili ne. U tom slučaju dolaze svjedoci (policija), fotodokumentacija, vještačenja oduzete tvari itd. što su u pravilu dosta jaki parametri tako da ga izvući može tek neka proceduralna greška (odvjetnici su dobri u uočavanju istih).

- ovakve stvari se u praksi češće rješavaju uvjetnom kaznom. Novčana nije ni predviđena, a ako se pozivaš na loše imovno stanje, ne bi bilo logično da se sud odluči za ovu. Pogotovo jer, kako kažeš, dosad nisi kažnjavan.

- sud će cijeniti tvoje obiteljske okolnosti i status studenta. Nezahvalno je davati prognoze na koji način.

- uzimanje odvjetnika je tvoja odluka. Malo naviše sam kazao par stvari o tomu pa ovdje neću posebno. Prema zakonu, za ovu situaciju ti obrana nije obvezna tako da će to biti tvoja odluka. Jer, ako je 'predmet' urađen kvalitetno po policijskoj proceduri, ni odvjetnik nije garant oslobađajućoj presudi. Nemam namjeru zastrašivati, samo objektivno iznosim.

- tvoje korektno držanje u stanici policije samo ti je moglo pomoći. Korektno ponašanje pred pravosudnim instancama (sud i tužitelj) će biti višestruko važnije.

- nećeš imati problema sa prelaskom državne granice.

- osuda se može brisati i briše se po proteku određenog vremena nakon pravomoćnosti sudske odluke (presude). Nakon koliko vremena? To ovisi od toga kolika je kazna izrečena. U ovom slučaju, ukoliko bude uvjetna osuda, brisanje je moguće nakon godinu dana od prestanka roka kušnje. Prema praksi, a i tvom opisanom slučaju, kazna zatvora bi bila prestroga. Po isteku vremena svakako ćeš moći izvršiti provjeru kod Policijske uprave (prema mjestu rođenja) jesi li brisan ili ne iz kaznene evidencije po službenoj dužnosti pa, ako ne bi bio, tada će trebati podnijeti zahtjev.

- najbolji način da se ubuduće ne nađeš u kaznenoj ili prekršajnoj evidenciji jest da se kloniš ovakvih životnih epizoda.

Lijep pozdrav.

ZAKON O IMUNITETU REPUBLIKE SRPSKE ("S[…]