BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
By Ejan1
#3272
Postovani,
moj upit je sljedeci:
Otac mi je prepisao na poklon 50% stana koji je stekao u braku sa mojom majkom sa kojom je jos uvijek u braku i prepisao mi je isto kao poklon 25% kuce koju je naslijedio jedan dio od majke a drugi dio nakon smrti brata isto za vrijeme braka sa mojoj majkom.
Ukoliko se moji roditelji razvedu ili nakon sto moj otac umre da li moja majka moze traziti ove nekretnine iako su na meni prepisane ugovorom o poklonu.
Ukoliko da, da li ja mogu potpisati retroaktivno ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa ocem buduci da sam cuo da u ovom slucaju ne postoji mogucnost da bude komplikacija sa prepisanim nekretninama,

Hvala.
By Pravda
#3277
Ejan1 wrote: Thu Jun 13, 2019 7:16 pmOtac mi je prepisao na poklon 50% stana koji je stekao u braku sa mojom majkom sa kojom je jos uvijek u braku
vlasnica druge polovine je pretpostavljam majka
Ejan1 wrote: Thu Jun 13, 2019 7:16 pmi prepisao mi je isto kao poklon 25% kuce koju je naslijedio jedan dio od majke a drugi dio nakon smrti brata isto za vrijeme braka sa mojoj majkom.
citirana imovina se neće smatrati bračnom stečevinom, neovisno o činjenici da je stečena u bračnoj zajednici,obzirom da je stečena nasljeđivanjem
Ejan1 wrote: Thu Jun 13, 2019 7:16 pmUkoliko se moji roditelji razvedu ili nakon sto moj otac umre da li moja majka moze traziti ove nekretnine iako su na meni prepisane ugovorom o poklonu.
ukoliko majka nadživi oca, može zahtijevati namirenje nužnog dijela nasljedstva iz darovane imovine, pod uslovom da je doista povrijeđena u svom pravu i da nema druge imovine iza umrlog oca iz koje bi se mogao namiriti nužni dio.
Ejan1 wrote: Thu Jun 13, 2019 7:16 pmda li ja mogu potpisati retroaktivno ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa ocem
otac više nije vlasnik imovine sa kojom bi raspolagao ugovorom o doživotnom izdržavanju, pa samim tim vam je takav ugovor bez namjeravanog učinka,niti je darovni ugovor moguće više raskinuti, obzirom da je u cijelosti ispunjen.

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]