BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Prekršajno pravo i prometna pitanja i nezgode
#1705
Postovani,

Moj problem je sljedeci: Moj sin od 14 godina sa svojim drugom, takodjer 14 godina su 05.01.2017 bili u TC SCC u Sarajevu i vidjeli izlozeni automobil marke Volvo ( izlozen u prizemlju SCC). Automobil je bio otkljucan i djeca su vidjevsi primjer gospodina prije njih usla u automobil. Da bi nakon par minuta do njih dosao zastitar i rekao im da izadju, djeca su poslusala i on ih je odveo u njihove prostorije, dok je njegov kolega pregledao auto. Zatim je pozvao policiju i predao djecu njima. Nas je policija kontaktirala i mi smo dosli po djecake. Ja sam naknadno zvao osiguranje SCC da pitam da li su napravili neku stetu, a receno mi je da djecaci nista nisu uradili, da nikakve stete nema, da oni nisu odgovorni za ulazak u auto jer je njihov kolega napravio propust i ostavio ga otkljucanim, a da je to jednostavno procedura i da oni moraju po toj proceduri nazvati policiju. Ukratko isto sto su mi rekli i u policiji kada su nazvali da jave da su moj sin i njegov drug kod njih, oni moraju tako reagovati s obzirom da ih je zvalao osiguranjae SCC i da je sve uredu, da nista nisu uradili. Ukratko: svi, i policija i zastitari SCC tvrde da nista nije bilo, niti su djeca napravila neku stetu. I to je bilo to. Da bi meni i ocu drugog djecaka jucer dosla kazna od po 400 KM da platimo zbog krsenja zakona o JRiM clan 8 st. 4 tacka F. Znaci to se desilo 05.01, a kazna napisana 29.01, a meni i ocu drugog djecaka poslata 31.01.2017. Mene zanima da li ima pravnog osnova za ovu kaznu s obzirom da djeca nista nisu uradila, nije bilo stete, sto tvrde i policija i zastitari, automobil je bio OTVOREN i IZLOZBENO auto. Da li da platim kaznu ili da trazim sudsko odlucivanje?

Unaprijed hvala na odgovorima i pomoci.
#2576
Roditelj, usvojilac, odnosno staralac maloljetnika koji je učinio prekršaj protiv javnog reda i mira
propisan ovim zakonom, ako je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o
maloljetniku, a u mogućnosti je da takav nadzor vrši.

"Ako je učinio, izvršio prekršaj." Koji prekršaj Zakona o Javnom redu i mira je u pitanju?

Nema nastale štete, nema prekršaja po JRiMu, na osnovu čega je izdat prekršajni nalog? Djeca su po Vašoj priči samo sjela u izložbeno vozilo, nakon čega su ih iz osiguranja predali policiji. Na osnovu čega? To je protipravno lišenje slobode, krivično djelo.

Pitanje je samo koliko će sudija uzeti to da ste Vi trebali biti prisutni tu, vršiti nadzor nad maloljetnom djecom. Što ste i dužni. Ali oni nisu učinili nikakav prekršaj da bi Vi dobili prekršajni nalog po ovom članu.

Drugo je da su oni uništili vozilo, da su napravili neku štetu, da su divljali, izazivali neku neugodnost drugima i slično.


Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]