BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By vesuvius
#3388
Pozdrav,

Imam par pitanja pa se nadam da ce neko imati vremena da odgovori. Citaju teme, prikupio sam dosta informacija o darovnim ugovorima i nadam se da imam dobro razumjevanje istih ali opet zelim da priupitam.

Naima, uskoro pokrecem proces koji za cilj ima prepis dijela kuce, jedne parcele i dijela druge parcele sa clana sire familije na moje ime. On se slozio da pokloni gore navedeno pa nebi trebalo biti problema.

Moje razumijevanje je da nam treba "ugovor o poklonu zemljista, kuce, i puta". Da li neko ima neki primjer kako bi taj ugovor trebao izgledati? Da li se taj ugovor pravi kod notara, tj da li ga notar pise ili samo ovjerava?

Procitao sam na jednoj od tema da od septembra notar mozda nece biti ni potreban, jel to jos uvijek aktuelno?

Koliko shvatam uz ugovor o poklonu potreban je i posjedni list (sa indefikaciom parcele(a)), zk izvadak, i kopija jednog vazeceg dokumenta (licna/pasos). Gdje se to sve nosi? U sud? Predpostavljam da osoba na kojoj je nekretnina i zemljiste treba da izvadi posjedni list, zk izvadak, a da za obe osobe je potrebna kopija dokumenta te zajednicki ugovor o poklonu?

Posto zivim u inostranstvu trebao bih da posaljem punomoc na jednog clana familije u BiH koji bi obavio ove poslove za mene. Da li negdje mogu naci primjer punomoci za ovu vrstu posla?

Hvala unaprijed!
By Pravda
#3550
vesuvius wrote: Tue Aug 13, 2019 7:22 pm Da li se taj ugovor pravi kod notara, tj da li ga notar pise ili samo ovjerava?

Procitao sam na jednoj od tema da od septembra notar mozda nece biti ni potreban, jel to jos uvijek aktuelno?
Ustavni sud FBiH je ukinuo odredbe Zakona o notarima (čl. 73),po kojima je valjan ugovor za prenos prava vlasništva na nekretninama samo ako je sastavljen u formi notarske isprave.
Prema istoj odluci znači da bi takve ugovore mogla sastaviti bilo koja stručna osoba, međutim je još uvijek nepoznata praksa zemljišno knjižnih odjela Općinskih sudova, odnosno da li pri podnošenju prijedloga za upis prava vlasništva prihvaćaju ugovore koji nisu sačinjeni u formi notarske isprave.

Službeni glasnik BiH, broj 15/24 Na osnovu člana 2[…]

Službeni glasnik BiH, broj 15/24 Kolegij Pravobran[…]

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]