BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
By MHSADJM
#2973
Postovani
Rastavljeni smo vec 2 godine i imali smo dogovor oko izdrzavanja i vidjanja djece sada se i sluzbeno razvodimo da li mozemo tokom posredovanja za razvod braka predloziti nas dogovor i visinu alimentacije i da sena osnovu toga odredi alimentacija i vidjanje djece ?

Ukoliko ne,koliku alimentaciju traziti za 3 djece svi ispod 3 godine.Po mom saznanju primanja oca iznose oko 3.500 KM mjesecno.Imamo zajednicki stecenu imovinu automobil?

Hvala Vam.
By MHSADJM
#2976
Hvala Vam na odgovoru.

Sobzirom da ocu sluzbeni razvod nije u interesu postoji mogucnost da odbije davati dogoverenu alimentaciju i pokusa smanjiti koliko god moze.
Koliko onda ja mogu zahtjevati na osnovu primanja od 3.500 KM za 3 djece od kojih je jedno dijete sa poteskoćama u razvoju
User avatar
By Legalni
#2977
Stavi zahtjev za 400 KM po djetetu, ako imas dokaz da je plata 3.500 KM jos bolje.
By samraa123
#3034
Zdravo, imam pitanje vezano za visinu alimentacije. Koliko bih mogla traziti alimentacije obzirom da sam student medicine i troskovi skolovanja su visoki ? Hvala unaprijed na odgovoru
User avatar
By pravnik
#3035
Nema nikakvih podataka u tvom postu niti koliko on zaradjuje niti kolike su tvoje potrebe.

Stavi vise, pa neka sud ocjeni.
By samraa123
#3036
On ima privatnu stolarsku firmu, ima jedno dijete koje ide u srednju skolu, jedno ide u osnovnu. Supruga mu radi kao medicinska sestra. A sto se mene tice, zivim sa samohranom majkom koja ima samo penziju od 360KM. I nikakvih drugih primanja nema. I dodatno, imam celijakiju, tj alergiju na gluten te na osnovu toga imam ostecenje organizma 60%
User avatar
By pravnik
#3037
Trazi izmedju 400-500 KM; pa neka sud odredi.

Takodje prilozi dokaze o troskovima, te o bolesti.
By Jasmina2019
#3507
Suprug ne zeli sporazuman razvod, ne zeli da placa vecu alimentaciju od 300KM,ostao je da zivi u nasoj kuci.. Ja sam nezaposlena osoba, on radi u drzavnoj instituciji, maloljetno dijete i ja smo bez icega. Koje su procedure za tuzbu i na osnovu cega se racuna alimentacija,na osnovu njegove neto plate, plate sa odbitcima ili prosječne u FBiH? Hvala
User avatar
By LegaForum
#3511
Vi se trebate obratiti udruzenju VASA PRAVA ili KANTONALNOM ZAVODU ZA PRUZANJE BESPLATNE PRAVNE POMOCI; kako bi vas zastupali bez naknade.
By medicina_labos
#3566
Pozdrav,
zanima me iznos alimentacije, jer kako vidim u BiH se na ovom polju ništa ne utvrđuje precizno već godinama.
Znam isto da sud razmatra sve prilike i ne prilike po pitanju i izdrzavanog lica i lica koje treba da izdržava istog.
S toga, da li mi Vi možete okvirno reći koliko bi iznosila alimentacija za dijete od 5 godina.
Ja sam uposlen, i primam platu, (bez toplog obroka i prevoza) oko 1050 KM., ukupno sve 1450. Zašto sam napisao obje verzije jeste iz razloga jer zanima me kako sud gleda na visinu plate, je li sve ukupno ili samo osnovica plate?
S druge strane, majka djeteta je također uposlena i ima primanja sveukupno oko 650 KM.
Znam da sam ovo malo opširno sve predstavio, međutim zanima me približna visina alimentacije.
Meni ne bi predstavljao problem od oko 300-350 KM., mjesečno jer svakako imam mogućnost za izvor primanja i iz nekih drugih sporednih poslova. Također da napomenem i da ovaj sporedni posao koji sam gore naveo nije neki prijavljeni posao za kojim sud može da se "hvata", bavim se se amaterski sportom i mogu svaki mjesec priuštiti oko 350-400 KM? Da li i ovo sud uzima u obzir ili ne jer je amaterski i nisam prijavljen, mislim ne igram na ugovor...

NAPOMENA: u pitanju je sporazumni način razvoda, tako da se sa trenutnom suprugom jedino još slažem da sve prođe za dobrobit djeteta kako sad, tako i u budućnosti.

Pozdrav, i nadam se Vašem blagovremenom odgovoru.
User avatar
By LegaForum
#3569
NEON wrote: Sun Feb 03, 2019 4:00 pm Mozete dogovoriti iznos alimentacije koji god zelite.

Pogledajte ovaj Porodicni zakon FBiH

Prosjecna alimentacija iznosi oko 250 KM mjesecno
Evo ovdje odgovora, definisano je zakonom koliko je "preporuceni" iznos za izdrzavanje; ti na sudu mozes dokazivati da imas manje prihoda, kako bi sud mozda dosudio manji iznos - naravno zavisi od ocjene suda u sudskom postupku.
By medicina_labos
#3570
Hvala na odgovoru, a čitao sam taj zakon ali sam onako brzo prešao, nisam zapazio gdje tačno piše za iznos alimentacije..
Pozz...
User avatar
By LegaForum
#3571
Evo ovdje:

Određivanje izdržavanja

Član 235.
(1) U postupku za izdržavanje sud će utvrditi ukupan iznos sredstava potrebnih za izdržavanje.

(2) Prilikom utvrđivanja potreba osobe koja zahtijeva izdržavanje, sud će uzeti u obzir njeno imovno stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje i druge okolnosti od kojih zavisi ocjena njenih potreba.

(3) Prilikom utvrđivanja mogućnosti osobe koja je dužna davati izdržavanje, sud će uzeti u obzir sva njena primanja i stvarne mogućnosti da stiče povećanu zaradu, kao i njene vlastite potrebe i zakonske obaveze izdržavanja.

(4) Federalni ministar rada i socijalne politike objavit će jednom godišnje, najkasnije do 1. marta tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama osobe koja zahtijeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir u postupku za izdržavanje.

Član 236.
(1) Kad se izdržavanje zahtijeva za dijete sud će, pored okolnosti iz člana 235. ovog Zakona, uzeti u obzir i uzrast djeteta, kao i potrebe za njegovo školovanje.

(2) U postupku za izdržavanje djeteta sud će posebno cijeniti kao doprinos za izdržavanje djeteta rad i brigu koju u odgoj i podizanje djeteta ulaže roditelj sa kojim dijete živi.

(3) Radno sposoban roditelj ne može se osloboditi dužnosti izdržavanja maloljetnog djeteta.

Član 237.
Kad sud utvrdi da roditelji i druge osobe koje su obavezne davati izdržavanje nisu u mogućnosti podmirivati potrebe izdržavanja djeteta, obavijestit će o tome organ starateljstva koji je dužan osigurati sredstva za izdržavanje djeteta iz budžetskih sredstava Federacije.


Član 238.
(1) Organ starateljstva, vodeći računa o dobrobiti djeteta, nastojat će da se roditelji sporazumiju o visini, odnosno o povišenju doprinosa za izdržavanje djeteta kada to zahtijevaju povećane potrebe djeteta ili to omogućavaju bolje materijalne prilike roditelja.

(2) Sporazum iz stava 1. ovog člana roditelji mogu zaključiti i pred notarom u formi notarski obrađene isprave. Notar je dužan ovu ispravu dostaviti organu starateljstva.
(3) Sporazum iz st. 1. i 2. ovog člana ima snagu izvršne isprave.

Član 239.
(1) Organ starateljstva, u ime maloljetnog djeteta, pokrenut će i voditi postupak za dosuđenje, odnosno za povećanje izdržavanja, ako roditelj sa kojim dijete živi bez opravdanih razloga ne koristi to pravo.

(2) Ako roditelj ne traži izvršenje odluke o izdržavanju, organ starateljstva će u ime maloljetnog djeteta podnijeti sudu prijedlog za izvršenje.

Član 240.
(1) Ako se u postupku odlučuje o izdržavanju maloljetnog djeteta ili punoljetnog djeteta iz stava
2. član 216. ovog Zakona, organ starateljstva učestvuje u tom postupku radi zaštite interesa djeteta.

(2) Sud koji odlučuje u parnici o izdržavanju obavijestit će organ starateljstva o postupku i pozivati ga na sva ročišta i dostavljati mu sve odluke donesene u postupku.

Član 241.
Organ starateljstva dužan je na zahtjev suda pribaviti sve podatke od značaja za donošenje odluke o izdržavanju.

Član 242.
(1) Organ starateljstva vodi evidenciju odluka i sporazuma iz člana 238. ovog Zakona o izdržavanju djece i roditelja prema uputstvu koje propisuje federalni ministar rada i socijalne politike.
(2) Organ starateljstva provjerava ispunjavanje obaveze izdržavanja djeteta i, radi zaštite interesa djeteta, poduzima mjere iz člana 239. ovog Zakona ako utvrdi da se ova obaveza ne ispunjava odnosno ne ispunjava u potpunosti.

Član 243.
Organ starateljstva će, u svojstvu punomoćnika starih i socijalno ugroženih osoba, ukoliko one same to ne mogu učiniti, pokrenuti i voditi postupak za ostvarivanje njihovog prava na izdržavanje prema srodnicima koji su, prema odredbama ovog Zakona, dužni da ih izdržavaju.

Član 244.
Osobu koja je dužna davati izdržavanje sud će obavezati na plaćanje budućih mjesečnih iznosa izdržavanja u određenom novčanom iznosu.

Član 245.
(1) Izdržavana osoba kao i obveznik izdržavanja može tražiti da sud povisi, snizi ili ukine izdržavanje dosuđeno ranijom pravomoćnom presudom, ili sporazumom postignutim pred organom starateljstva, ili u formi notarski obrađene isprave, ako su se izmijenile okolnosti na osnovu kojih je donesena ranija presuda, odnosno sporazum.

(2) Prava i obaveze utvrđene izmijenjenom odlukom ne mogu djelovati prije podnošenja zahtjva.


nastavis dalje...

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]