BiH Pravo 2019.

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
User avatar
By amrq7u
#1209
Pozdrav,

imam pitanje u vezi plaćanja alimentacije. Otac mi uplaćuje alimentaciju u visini od 150KM svaki mjesec. Međutim, postoji jedan problem. A to je da nije uplatio 4 mjeseca po 150KM, tj 600KM ukupno. Bilo je nekih problema u vezi njegovog posla (bio je na suspenziji), te je imao minimalna primanja u visini od 300KM ta 4 mjeseca. Sad mene interesuje ako pokrenem tužbu protiv njega da li ja mogu naplatiti taj iznos i zatražiti povećanje alimentacije s obzirom da on ima primanja cca 1k KM mjesečno.
User avatar
By pravnik
#1210
Po presudi koja vec postoji mozes zahtijevati isplatu ta 4 mjeseca koja nije uplatio, dakle radi se o izvrsnom postupku.

Eventualna tuzba bi bila sasvim drugi predmet.
User avatar
By amrq7u
#1211
pravnik wrote:Po presudi koja vec postoji mozes zahtijevati isplatu ta 4 mjeseca koja nije uplatio, dakle radi se o izvrsnom postupku.

Eventualna tuzba bi bila sasvim drugi predmet.
Gdje zahtjevat? Kod koga? Kome se obratit? Sudu? Advokatu?

Hvala!!
User avatar
By pravnik
#1212
Obratit se sudu naravno kome drugom, a licno ili putem sluzbe za besplatnu pravnu pomoc (ako si iz te kategorije) ili advokatu.
User avatar
By amrq7u
#1213
pravnik wrote:Obratit se sudu naravno kome drugom, a licno ili putem sluzbe za besplatnu pravnu pomoc (ako si iz te kategorije) ili advokatu.
Hvala vam puno!

lp, i može lock!
User avatar
By pravnik91
#1384
Pozdrav ,

Imam pitanje :Otac zivi u inostranstvu i nije drzavljanin BiH a nije placao alimentaciju redovno ,skoro pa nikako.Zanima me kome da se obratim i dal ja mogu da naplatim određeni iznos alimentacije koji nije uplatio a bio je obavezan, s obzirom da nije drzavljanin BiH.

Lijep pozdrav.
User avatar
By pravnik
#1385
pravnik91 wrote:Pozdrav ,

Imam pitanje :Otac zivi u inostranstvu i nije drzavljanin BiH a nije placao alimentaciju redovno ,skoro pa nikako.Zanima me kome da se obratim i dal ja mogu da naplatim određeni iznos alimentacije koji nije uplatio a bio je obavezan, s obzirom da nije drzavljanin BiH.

Lijep pozdrav.
Mozes naravno, priznaj odluku iz BiH u toj drzavi gdje se nalazi i onda izvrsenje, mozes se naplatti za cijeli period od kada nije placao alimentaciju do danas.

Pozdrav
User avatar
By OtacSa
#2259
Pozdrav, ako moze neko objasnjenje ja sam nezaposlen i sporazumno sam se rastao prije 2 godine i tad sam bio nezaposlen, pristao sam da placam alimentaciju od 200KM(to sam ja odlucio jer mislim da mogu toliko podnjet) plus sto svako sam ukljucen u rast djeteta, kupujem sve sta treba, djete provodi do 10-15 dana kod mene. Konkretno me zanima koja je minimalna alimentacija, i koja su moja prava kao oca sto se tice nezaposlenosti jer gospodja jel kasnim alimentaciju al nikad duze od mjesec dana digne nos. Pa me zanima da joj objasnim neke stvari, da skonta.
User avatar
By pravnik
#2260
Postovani,

Alimentaciju morate placati bez obzira jestel zaposleni ili ne i to 200 KM sve dok sudski ne smanjite alimentaciju. Cak je ne placanje alimentacije krivicno djelo.

To da li radite ili ne radite nema nikakve veze sa placanjem alimentacije za djecu do 18 godina, nakon 18 godina olaksano je ako ne radite.
User avatar
By jasa1978
#2357
poštovani,
muž plaća alimentaciju za vanbračno dijete 25% od plate. Zanima me na koji način se može smanjiti alimentacija s obzirom da kada je određen iznos nismo imali djece a sada ih imamo 3? mogu li sama napraviti pritužbu na presudu ili mora baš advokat te koliko koštaju sudski troškovi kod ovakve situacije? mora li muž prisustvovati , advokat ili samo sud zasjeda ?

hvala unaprijed !
User avatar
By pravnik
#2358
Potrebno je pokrenuti novi sudski postupak, jer su se izmjenile okolnosti.

Imas cijelo sudjenje.

Mozes sam ili uz advokata.
User avatar
By pravnik
#2384
jasa1978 wrote:znate li koliko to košta, da li mi se isplati pokretati postupak?
Da li vam se isplati pokrenuti postupak to ne znamo, vi razmislite.
User avatar
By Mrs.Darcy
#2581
Nadam se da će neko uspjeti odgovoriti i na moje pitanje. Nedavno sam stupila u radni odnos, prilikom čega sam saznala da je moje dijete prijavljeno na poresku karticu od bivšeg supruga (koji je trenutno nezaposlen). Brak je razveden 2013. godine, on je dobio obavezu da alimentaciju plaća od decembra 2012. u visini od 200 KM. Nikada nije uplatio niti jednu. Samim time što ne izdržava dijete, ne bi smio ni da je prijavi na svoju karticu (da je čovjek u pravom smislu). Starateljstvo nad djetetom je dodjeljeno meni. Zbog vlastitog mira i izbjegavanja bilo kakvih konflikta, nisam nikad htjela pokretati bilo kakav postupak vezano za njegovo neizvršavanje obaveza prema djetetu, ali sada sam u dvojbi jer vidim da mi se to golemo odbija o glavu. Ja sam ga prije dva mjeseca upozorila o problemu, ali bezuspješno. Prije konsultacije sa advokatom, zanima me da li postoji rok do kojeg se može podnijeti zahtjev/tužba ili šta već za isplatu neisplaćenih alimentacija? Da li je (pretpostavljam da jeste) krivično djelo prijaviti dijete kojem ne plaćaš alimentaciju na poresku karticu? Ili ako već neće isplatiti barem da ga sud barem "zastraši" i da shvati da ne može ugrožavati moja osnovna prava kao majke i staratelja.
By Ramiza
#3365
Pozdrav,
Moj muz je razveden od njegove bivse supruge sa kojom ima 2 djece placa elementaciju 200km sada treba da preseli iz Bosne u Ameriku dali ce mu elementacija biti prepreka za dolazak!? Hvala unapred!
User avatar
By Lega
#3366
Vase pitanje je poprilicno nejasno.

Gospodin moze da placa uredno alimentaciju iz bilo koje drzave.

Poštovani, imam jedno pitanje koje je jako[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja