BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
By micicici
#3441
Pozdrav. Otac moje kcerke kojoj je 16 godina zivi u Svedskoj. Bosanski je drzavljanin i ne uzima svedsko drzavljanstvo iz ne znam kojih razloga. Kcerka je rodjena u Svedskoj i ocinstvo je potvrdjeno na njenom rodnom listu. Nije nikad placao alimentaciju nit mu pada na pamet. Nemamo kontak sa njim, osim sto ponekad kcerci posalje neki iritantni sms pa je nanervira, ali urijetko...
2009 smo se kcerka i ja vratile nazad u BiH, sa dvojnim drzavljanstvom. Ispisala sam se iz Svedske, pa se nas dvije sada u Svedskoj vodimo kao emigranti iako pasos neprikosnoveno stoji u ladici. Uglavnom, na pitanje alimentacije, Svedska me je fino otkantarila obrazlozenjem nisi u Svedskoj, u svojoj si zemlji i obrati se domacim institucijama da poguraju alimentaciju.
Pitanje: kome se obracam da poguram iz BiH da dobijem alimentaciju? Da uzmem advokata da to zavrsi? Koliki je iznos alimentacije uopste koji bih mogla da trazim? U svedskoj je oko 125 eura mjesecno? I da li bih mogla retroaktvino da trazim alimentaciju za sve godine sto se doticni pravio budala?
Zamolila bih bez - A sto se ne vratis u Svedsku pa zaganjas to gore - momenta. Hvala!
User avatar
By LegaForum
#3442
Trebate se naravno obratiti sudu - licno ili putem kvalifikovanog zastupnika (advokat), kako bi ste sudskim putem trazili alimentaciju.

Procedura za Sticanje Državljanstva BiH pored Zako[…]