BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Krivično pravna pitanja
By Rbozz
#3654
Ovako naime sa drugovima sam sjedo u automobilu imajuci kod sebe 1, paketic Marihuane ''trave''(1g ili manje cak)

i uzeo sam da smotam da zapalim malo od toga na sto je jedan od drugova podsticao da uradim ''napominjem nisam nudio nikog nego je sam htio da zapali samnom'' nakon sto smo zapalili, nedugo nakon tog dolazi policija i pretresom nas i auta pored auta nalaze taj ostatak paketica koji sam ja bacio pored auta,
u pocetku nisam htio da priznam pa smo svi zadrzani mozda 5-6 sati u stanici i onda sam na ispitivanju rekao da je moje i ostalo,

eh sad sto je bitno i sta hocu da pitam, PRIZNAO sam da je moje i sve to da smo zapalili jedan joint ja i drug, ali meni je stavljeno na teret ''POSJEDOVANJE I OMOGUCAVANJE UZIVANJA OPOJNIH DROGA''

- dakle niikad nisam bio kaznjavan ni po kom osnovu i ni za sta, 21 mi je godina
- uljudno sam se ponasao prilikom policiskog procesa i rada i na kraju i priznao da je moje olaksao im posao.

1. pitanje bi bilo--zasto je meni stavljeno na teret omogucavanje uzivanja kada ja nisam podsticao nikog na to ? i dal mogu da se oslobodim te optuzbe na sudu,

2. ukolliko ne mognem koja je kazna za prekrsaj '' posjedovanje i omogucavanje uzivanja opojnih droga'' (1, paketica trave manje od 1g)

znaci napominjem da nikad do sad nisam imao nikakvu kaznu ni sukob sa zakonom ma ni parking kaznu, zivim sa roditeljima koji su ne zaposleni samo ja radim i izdrzavam ih .
#3655
Rbozz wrote: Tue Dec 10, 2019 1:55 am koja je kazna za prekrsaj '' posjedovanje i omogucavanje uzivanja opojnih droga'' (1, paketica trave manje od 1g)
očigledno je da Vam se na teret stavlja krivično djelo, a ne prekršaj, iz čl. 239 st. 1 Krivičnog zakona FBiH, za koje je zapriječena kazna zatvora od 3 mjeseca do 5 godina.
By Rbozz
#3657
dal ja mogu sad na sudu da se oslobodim optuzbe'' omogucavanje uzivanja opojnih droga ''ako i drug potvrdi da je moja namjera bila da SAM ispusim, ali je on insistirao da mu dam ?
By Pravda
#3658
Rbozz wrote: Tue Dec 10, 2019 3:33 pmdal ja mogu sad na sudu da se oslobodim optuzbe''
uopće ne mora značiti da će tužilac podignuti optužnicu protiv vas, odnosno ako isti ocijeni da nema slučaja za krivičnog postupka, predmet će vratiti policiji radi pokretanja prekršajnog postupka, a što bi po vas bilo kudi kamo bezbolnije.
By Pravda
#3660
Rbozz wrote: Tue Dec 10, 2019 11:02 pma šanse da to uradi po vama su kolike
teško je u ranoj fazi postupka davati nekakav omjer šansi, ovo iz razloga što je na postupajućem tužiocu ocjena da li je prikupio dovoljno dokaza za podizanje optužnice koju mora potvrditi sudija za prethodni postupak.
Ukoliko se tužioc ipak odluči za krivično gonjenje, mišljenja sam da će vam ponuditi kazneni nalog (nagodba) u vidu uslovne kazne,no kao što je več rečeno, preuranjeno je bilo što prejudicirati po pitanju konkretne stvari.

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]