BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Sudske odluke u BiH
User avatar
By LegaForum
#5389
Nedopuštenost revizije

Član 204. stav 3. Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, br. od 36/04 do 34/21)




Kada je revizija podnesena zbog pravnog pitanja od značaja za primjenu prava, revizijsko vijeće se ne može upuštati u ispitivanje osnovanosti revizijskih razloga kao povodom redovne revizije, ukoliko revident nije jasno naveo pravno pitanje zbog kojeg je revizija podnesena.




Iz obrazloženja:

Tužena je u ovoj pravnoj stvari izjavila reviziju radi povrede odredba parničnog postupka iz člana 176. ZPP-a pred Sudom BiH i zbog pogrešne primjene materijalnog prava, pozivajući se i na primjenu odredbe člana 204. stav 3. Zakona o parničnom postupku navodeći kao razlog da se kod suda vodilo više predmeta o istoj pravnoj stvari, u kojima su zauzimani različiti pravni stavovi. Iz revizionih navoda jasno proizilazi da tužena ovako postavljenim pravnim pitanjima nije postavila nikakvo pravno pitanje važno za osiguranje jedinstvene primjene prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni, odnosno zbog kojeg bi revizija bila dopuštena. Naprotiv, revizija je sastavljena kao da se radi o redovnoj reviziji iz člana 204. stav 2. Zakona o parničnom postupku, pri čemu se navodi izneseni u reviziji uglavnom svode na obrazlaganje revizijskog razloga pogrešne primjene materijalnog prava. Revident u reviziji samo navodi da su nepravilno primijenjene odredbe Zakona o upravnom postupku, a što ne predstavlja niti materijalnopravno niti procesnopravno pitanje u smislu odredbi člana 204. stav 3. i člana
204. stav 4. Zakona o parničnom postupku.

U odgovoru na reviziju pravilno se ukazuje da ovo pitanje, pored navedenog nema nikakvog značaja za uspostavu jedinstvene primjene prava, jer se revident vodio onim što je regulisano u njegovom internom Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti i dovođenjem istog u vezi s odredbama ZUP-a, te raspravljanje o istom ni na koji način ne bi moglo donijeti jedinstvenoj primjeni prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni.

Konačno, netačan je navod revidenta da je su u prethodnim sličnim postupcima, odnosno pravnim pitanjima u vezi s disciplinskom odgovornošću zaposlenika zauzimao različit stav po pitanju supsidijarne primjene načela ili principa odnosno odredbi jednog procesnog zakona, a što, upravo suprotno tvrdnjama revidenta proizilazi iz citiranih odluka.

Stoga se revizijsko vijeće ne može na isti način, kao povodom redovne revizije iz člana
204. stav 2. Zakona o parničnom postupku, upuštati u ispitivanje osnovanosti revizijskih razloga pogrešne primjene materijalnog prava i povrede odredaba postupka u situaciji kada revident propusti u reviziji određeno i jasno navesti, odnosno naznačiti pravno (materijalnopravno i procesnopravno) pitanje zbog kojeg je vanredna revizija u konkretnom slučaju podnesena. To iz razloga što je odredbom člana 208. stav 2. istog Zakona propisano da u povodu revizije iz člana 204. stav 3., revizijsko vijeće ispituje pobijanu presudu samo u dijelu u kojem se pobija revizijom i samo zbog pitanja koje je važno za osiguranje jedinstvene primjene prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni, zbog kojeg je podnesena i koje je u njoj određeno, naznačeno kao takvo uz pozivanje na propise i druge izvore prava koji se na to pitanje odnose. Nije dužnost ovog suda da iz navoda u reviziji sam postavlja pravno pitanje, već je to dužnost same stranke koja jasno i određeno treba postaviti pravno pitanje, a to se nikako ne odnosi na pitanje pravilne primjene određene odredbe zakona.


Radi izloženog, odlučeno je kao u izreci rješenja primjenom odredbe člana 214. stav 1. Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

(Presuda vijeća Apelacionog odjeljenja, broj: S1 3 P 033457 21 Rev od 20. 10. 2021. godine)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]