BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Sudske odluke u BiH
User avatar
By LegaForum
#4399
Neagu vs. Romania
(br. 21969/15), 10.11.2020.1 Povreda člana 9. EK
Aplikant je Dănut Neagu, rumunjski državljanin.

Slučaj se odnosi na zatvorenika koji je prešao na islam dok je bio u pritvoru. Žali se na odbijanje rumunjskih vlasti da mu obezbijede obroke bez svinjetine, bez dokaza da je pristaša te religije.

Aplikantu je 2009. godine određen pritvor. U to vrijeme deklarisao se kao pravoslavni kršćanin. Nakon toga je dobio zatvorsku kaznu i period između 2009. i 2017. pritvoren je u raznim rumunskim zatvorima.

U postupku pred Sudom aplikant je objasnio da je tokom prve tri godine zatočenja upoznao neke muslimanske zatvorenike i prešao na islam. Dok je bio u pritvoru u zatvoru Galaţi, 2012. godine, obavijestio je upravu zatvora da je prešao na islam i zatražio obroke bez svinjetine. Njegov je zahtjev odbijen.

Aplikant je nakon toga prebačen u zatvor u Brăili, gdje je više puta tražio da mu se osiguraju obroci bez svinjetine. Zahtjevi su odbijeni s obrazloženjem da nije predočio nikakav dokaz o svom preobraćenju. Aplikant se žalio sudiji nadležnom za preispitivanje pritvora, a kasnije i prvostepenom sudu, bez uspjeha.

Pozivajući se na član 9. (pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti), aplikant se žali na odbijanje rumunjskih vlasti da priznaju njegov prelazak na islam.

Evropski sud je utvrdio da su, imajući u vidu odredbe uvedene naredbom Ministarstva pravde koje zahtijevaju, između ostalog, pisani dokaz o promjeni religije koja se dogodila tokom boravka u pritvoru, nacionalne vlasti narušile su ravnotežu između interesa zatvora, interesa ostalih zatvorenika i pojedinačnih interesa aplikanta. Sud je također naglasio da nije uvjeren da bi se udovoljenjem aplikantovih zahtjeva stvorili problemi u vođenju zatvora ili da bi time došlo do negativnog utjecaja na prehranu koja se nudi drugim zatvorenicima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]