BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
By vinja
#4126
Pozdrav svim članovima ovoga foruma. Novoprijavljeni sam član , i, čini mi se, da se ne snalazim najbolje.
Trebam pravne savjete, pa molim sve one koji su imali slične probleme, a i one stručne da mi pomogu u rješavanju moga pravnog problema.

Radi se o tome da je davne 1988. godine moj brat dobio rješenje od općinske komisije da mu se priznaje pravo vlasništva 1/1 na uzurpiranom zemljištu označenom kao k.č. br. (postoji broj) kuća s dvorištem u površini od 175 m2 upisano u zk. ul. br. (postoji također broj) u k.o. (također navedena katastarska općina)
Pod točkom 2. stoji: na zemljištu iz točke 1. dispozitivu ovog rješenja određuje se uknjižba prava svojine u korist (ime i prezime moga brata).
Pod točkom 3. određeni su troškovi postupka koje je moj brat uplatio.

Moj problem je sljedeći: moj brat dao mi je tu kuću darovnim ugovorom, ali zbog nepovjerenja u sud, katastar i notare (imam puno razloga za to) darovni ugovor smo ovjerili u Hrvatskoj, vodeći se time, da se i nasljedne izjave mogu ovjeravati kod javnih bilježnika, odnosno notara u Hrvatskoj.
U traženju gruntovnice da se pravo vlasništva prenese na mene, referent zemljišno-knjižnog ureda dala mi je rješenje kojim se odbija pravo uknjižbe na moje ime navodeći, među ostalim, da taj darovni ugovor mora biti izričito ovjeren u BiH.
Da li je to istina?
Drugi problem jest da od katastra ne mogu dobiti Nacrt premjeravanja kojeg je izvršio geometar a stoji da je sastavni dio Zapisnika kojeg je sastavila tadašnja općinska komisija koja je radila uzurpaciju zemljišta cijepanjem matične parcele označene kao k. č. br. (...) , upisana u zk. ul. br. (...) u katastarsku općinu (...) radi uskađivanja stanja posjeda i vlasništva u zemljišnim knjigama s faktičnim stanjem.

Nacrt premjeravanja zatražila sam pismeno od katastra, jer sam željela imati pisanu formu zahtjeva i od katastra sam dobila odgovor da uplatim 30,00 km i da će mi dati traženi nacrt.
Budući da sam prije toga tražila u arhivi općine i našla sam sve osim tog nacrta, napisala sam ponovni zahtjev na katastar da je nemoguće da kopija nacrta košta 30,00 km, a osim toga nisam sigurna da mi to mogu dati, jer sam već provjerila u općinskoj arhivi.

Bilo kako bilo postalo je veliko natezannje oko Nacrta premjeravanja, tražili su me svrhu traženja tog nacrta.
Moj zadnji zahtjev je bio da ukoliko nemaju u svojoj arhivi dostavnicu da su taj nacrt premjeravanja proslijedili nama strankama, da mi kopiju nacrta po službenoj dužnosti trebaju dostaviti.

Treći problem je da mi nisu dali nekakav novi broj parcele zbog posjedovnog lista, jer sam taj nacrt htjela tražiti u gruntovnici.

Molila bih sve one koji mi mogu pomoći u vezi ovoga problema da mi pišu. Hvala unaprijed.

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]