BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Državljanstva, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade ...
#3970
TROŠKOVI KOJI NE SPADAJU U NUŽNE TROŠKOVE UPRAVNOG SPORA
Zakon o parničnom postupku

član 387 stav 1

Kako davanje odgovora na zahtjev nije obavezna radnja u upravnom sporu i njenim propuštanjem ne nastaju štetne posljedice za stranku, zahtjev za naknadu troškova tog odgovora se odbija kao neosnovan.

Obrazloženje:

"Kada preinači odluku protiv koje je podnijet pravni lijek, saglasno članu 397. stav 2. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13, u daljem tekstu: ZPP), koji se u upravnom sporu primjenjuje na osnovu člana 48. ZUS, sud odlučuje i o troškovima cijelog postupka. S obzirom da se ovom presudom zahtjev tužene uvažava, presuda preinačava, tako da se tužba odbija kao neosnovana, odbija se i zahtjev za naknadu troškova upravnog spora, jer tužilac nije uspio u sporu, pa mu saglasno članu 49a. stav 1. ZUS ne pripada naknada troškova upravnog spora.

Odluka iz stava 2. izreke presude se zasniva na članu 387. stav 1. ZPP, u vezi sa članom 48. ZUS. Davanje odgovora na zahtjev nije obavezna radnja u upravnom sporu i njenim propuštanjem ne nastaju štetne posljedice za stranku. Kako troškovi sastava odgovora na zahtjev ne spadaju u nužne troškove spora, zahtjev se odbija kao neosnovan."



(Presuda Vrhovnog suda Republike Srpske, 11 0 U 015025 15 Uvp od 14.6.2018. godine)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]