BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
#4101
Zdravo,

Naime nasljednik sam suvlasnickog dijela sa jos dva suvlasnika u omjeru 35% (ostali : 35% i 30%).

Svi suvlasnici se slažu da se nekretnina proda, međutim dva suvlasnika svoe dijelove dali bi po mizernoj cijeni. Kazem mizernoj jer je i cijena koju ja trazim za svoj dio ispod cijena koju bi sud prodavao ukoliko bi isli na sud.

Iako je između suvlasnika dogovorena cijena i da se razdjeli po omjerima, na pojavu kupca spustio sam cijenu, ali su ostala dva suvlasnika su drastično oborila cijenu.

Za sada niti jednim od suvlasnika ne smeta cijena drugih jer ima kupac koji je spreman kupiti nekretninu.

Međutim, kako cijene koje traži svako od suvlasnika za svoj suvlasnički dio narušava se omjer 35,35,30%.

Za sada nikome ne smeta, sve je transparentno i svi prihvataju.

Ono što me plaši je da nakon prodaje ostali suvlasnici me ne optuže da sam ih prevario sa namjerom da im namirim iz svog dijela kako bi dobili novac u skradu sa omjerima suvlasništva iako je sve usmeno dogovoreno.

Kako da se zastitim:
Da li u kupoprodajnom ugovoru da se navede da su suvlasnici samostalno dogovarali cijene svojih suvlasnickih dijelova, nekim drugim ugovorom izmedju suvlasnika da svako određuje cijenu svog dijela ili nešto drugo.

S obzirom da je jedan od suvlasnika centar za socijalni rad kao skrbnik jednog od suvlasnika ne zelim da se sloze sa svim i pristanu na prodaju gdje je sve transparentno a kasije me optuže za nelegalne radnje. Pa da nakon procijena platim razlike vece nego sto je i prodata sama nekretnina jer vrijedi više. Ne žalim da ispadnem prevarant a prije sam bio korektan i transparentan.

Uzinajuci još da u kupoprodajnom ugovoru kupci prijavljuju manji iznos zbog poreza i prema tom omjeru opet bih im bio dužan jer je moja cijena iznad njihove.

Znači svi se slažu da svako postavi cijenu svog dijela i da se za ukupnu vrijedbost proda kupcu i razdjeli pondogovoru, pri čemu je narusen omjer 35,35 i 30%. Ali ne želim probleme kasnije ukoliko neko od drugih suvlasnika bude želio da nakon dobijene vrijednosti za svoj dio zahtijeva dodatni novac od mog dijela za koji sam dobio prodajom svog dijela po većoj cijeni.

Da li kroz kupoprodajni ugovor navesti da su strane samostalno dogovarale sa kupcem cijenu svog dijela;
Da li kroz neki ugovor između suvlasnika;
Neku pisanu garanciju ostalih da niko neće praviti probleme drugim suvlasnicima nakon prodaje;
Čitao sam i da ima neka mogucnost preporucenog pisma kojim se nudi prodaja ostalom suvlasnicima.

Znači, trebam osiguranje da neko posljje me ne optuži da sam ga prevario i da moram da platim za isto. Da posljje iako je sve transparentno ne kažu da sam s kupcem izvan dogovorene cijene uzeo dodatni novac a ostale prevario. Sve je totalno transparetno ali za svako slucaj kako se osigurati?

Unaprijed hvala svima!
Legalan vodič

Turistički vodič mora imat licencu za obavljanje t[…]