BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Medunarodno privatno pravo i Medunarodno javno pravo
#1749
Obveze država iz međunarodnih konvencija o ljudskim pravima

Već je po klasničkom međunarodnom pravu pojedinac bio direkton podvrgnut međunarodnom pravnom poretku i snosio je odogovornost za zločin piratstva na otvorenom moru.
Glede odgovornosti država je u nauci i prakci prihvaćena podjela odgovornosti na “obične” međunarodne delikte i “međunarodne zločine” , mada to nije sasvim jasno.

Što se tiče međunarodnih zločina, oni se mogu počiniti u različitim svojstvima:

1. pojedinac čini zločin u vlastitom interesu ili iz vlastitih pobuda (npr- nezakonit promet narkotika)  rijedak slučaj
2. pojedinac ili skupina pojedinaca može počiniti zločin u vlastitom svojstvu ili kao agenti svoje države ili priznatih ustanika kao subjekta međunarodnog prava – ovi su najteži po posljedicama (genocid, apartheid, protiv čovječnosti)
3. zločini koje pojedinac može izršiti samo u svojstvu agenta svoje države – tada uz njegovu odgovornost, postoji i krivična odgovornost države u čije ime djeluje (agresija i sl.)

Pored ove podjele treba uzeti u obzir da neke zločine pojedinac može počiniti u vrijeme oružanog sukoba ili u vrijeme mira.
Kada je u pitanju suđenje ovih zločina, država će suditi one koje je pojedinac počinio u vlastitom svojstvu. Većina država će izbjegavati suđenje zločina pojedinaca iz kojeg bi mogla proizaći vlastita makar i nedirektna međunarodna odgovornost zbog toga što ta djela nisu spriječile, a bile su dužne to učiniti.
________________________________________

Određene konvencije propisuju sudbenost i dužnost nacionalnih sudova država stranaka da kažnjavaju zločine i druge međunarodne delikte koje one zabranjuju. Neke čak predviđaju alternativnu sudbenost domaćih i međunarodnih sudova ili čak primarnu nadležnost međunarodnih sudova.

 Tako je statutima međunarodnih kaznenih tribunala za ex-Yu i za Ruandu predviđena njihova primarna nadležnost u odnosu na domaće sudove.
 Rimski statut o Međunarodnom krivičnom sudu predviđa komplementarnu nadležnost tog suda i sudova država stranaka.
 Međunarodni vojni tribunal u Nürnbergu je imao isključivu nadležnost za kažnjavanje glavnih optuženika za djela koja se nisu mogla teritorijalno ograničiti.


Jedna od najbitinijih konvencija iz ove oblasti je Konvencija o nezastarivosti ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti iz 1968.

www.webdesignstudio.ba
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]