BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
User avatar
By pravnik
#1098
Novi zakon o stečaju Republike Srpske

NOVI ZAKON O STEČAJU I NOVA ZAKONSKA RJEŠENJA ZAKONA O STEČAJU U ODNOSU NA PRETHODNI ZAKON

Seminaru na temu “Nov zakon o stečaju Republike Srpske i nova zakonska rješenja u odnosu na prethodni zakon”, održanom dana 10.03.2016. godine, u Hotelu Bosna u Banjaluci, a u organizaciji “TAZ” Beograd.

Kroz uvodna izlaganja predavač Nedeljko Milijević, sudija Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, objasnio je potrebu donošenja novog Zakona o stečaju kao i ciljeve istog, a kroz razmjenu mišljenja i aktivno učešće svih učesnika, konstatovani su dobri učinci prethodnog zakona koji je bio osnova i temelj za donošenje novog zakona.

Za sve učesnike na seminaru najzanimljiviji je bio dio koji se odnosi na novi institut predviđen novim zakonom, a to je postupak restrukturiranja dužnika.

Postupak restrukturiranja, po riječima predavača, bi trebao da omogući “ozdravljenje” dužnika, kao i povoljnije uslove namirenja povjerilaca, a u cilju sprečavanja da se protiv dužnika pokrene i vodi stečajni postupak. Međutim, treba naglasiti da je i dalje zadržan postupak reorganizacije stečajnog dužnika nakon otvaranja stečajnog postupka koji je bio regulisan ranije važećim Zakonom o stečajnom postupku.

Pored detaljnog objašnjenja postupka restrukturiranja, bilo je riječi i o izmjenama samog stečajnog postupka kao i pooštravanju kazni za odgovorna lica koja u roku ne podnesu prijedloge za otvaranje stečajnog postupka, kao i za stečajne upravnike koji nezakonito sprovode stečajni postupak i upravljaju imovinom dužnika. Jedan od novih i veoma interesantnih instituta stečajnog postupka je i “prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica”.

Po riječima predavača u narednom periodu očekuje se donošenje podzakonskih akata koji će omogućiti kvalitetnu primjenu novog zakona.

Zakon o stečaju Republike Srpske

Izvor: http://www.forum-bosanskog-naroda.de
Odluka Ustavnog suda BiH U 8/21

Službeni glasnik BiH, broj 63/21 Ustavni sud Bosne[…]

Odluka Ustavnog suda BiH U 4/21

Službeni glasnik BiH, broj 63/21 Ustavni sud Bosne[…]

Vjerujem da ima osnova, jer je napravljen prekrsaj[…]

Odluka Ustavnog suda AP 1805/21

Službene novine Federacije BiH, broj 82/21 Ustavni[…]