BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
User avatar
By nino90
#1205
Pozdrav svima. Laik sam sto se pravih procesa tice, zato sam dosao na forum kako bih se raspitao sta treba ciniti za moj slucaj.

Kupio sam telefon u Logosoftu, samasung A3. Nisam odmah upalio i provjerio kako radi jer je trebalo 2-3 dana da se njihova sim kartica aktivira i nisam mislio da moze nov telefon imati gresku neku. Kad sam poceo koristiti telefon primijetio sam da displej ima problema kao i neke tipke. Otisao sam u logosoft da reklamiram ( 3-4 dananakon kupovine) i trazio da mi daju novi jer uredjaj nije ispravan medjutim oni su to odbili i zele prvo na servis da ga salju pa dok servis vidi itd, znamo kako su te procedure kod nas duge. Posto sam bio siguran da imam pravo odmah na novi nazvao sam ombusmena za zastitu prava potrosaca da se raspitam. Gospodja mi je rekla da im predam pismeni zahtjev u kojem se pozivam na clana 18 tog zakona da mi ili da novi uredjaj ili raskine kupoprodajni ugovor i vrati novac. U logosoftu su mi na moje insistiranje potpisali i pocetili da su zaprimili ovaj zahtjev, medjutim nisu htjeli da postupe prema njemu. Da bud jos gore, iako pise u garanciji da ima ovlasteni servis u Sarajvevu, taj servis nece da primi telefon vec se mora slati preko logosofta za Banjaluku kod dobavljaca njihovog. Proslo je od tada osam dana, zovem logosoft i sad mi govore da je taj dobavljac proslijedio dalje tlefon nekom njegovom dobavljacu u Srbiji.
Morao sam platiti pevo 100 km telefon i sad hoce vec da pocnm placati ostale rate telefona uz racun iako ga nemam i ko zna kad ce doci.

Moje pitanje je sada sta dalje raditi kada se ovako otvoro i svjesno ignorise to pravo ? Je li mogu ja samo da im ne platim racunekako bi izmirio svoj trosak ineka me tuzene mogu dobiti tuzbu? Ili ja da njih tuzim, ali ne znam isplati li se to da ne bude skuplja pita od tepsije?

ZAKON O IMUNITETU REPUBLIKE SRPSKE ("S[…]