BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Zakoni Kantona Sarajevo - BiH
#4611
ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UBLAŽAVANJU NEGATIVNIH EKONOMSKIH POSLJEDICA I UŠTEDAMA U KANTONU SARAJEVO

Član 1.
(Dopuna člana 1.)

U Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br. 18/20 i 46/20), u članu 1. iza riječi “pomoći privrednim subjektima” dodaju se riječi “i studentima”, a iza riječi “naknade za općekorisne funkcije šuma” dodaju se riječi “oslobađanje od plaćanja dijela uplate školarine”.

Član 2.
(Dopune člana 2.)

U članu 2. iza stava (4) dodaju se novi st. (5), (6) i (7) koji glase:

“(5) Vlada će osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan zbog posljedica uzrokovanih pandemijom coronavirusa, u skladu sa obezbijeđenim sredstvima.

(6) Vlada će na prijedlog Ministarstva privrede Kantona najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti poseban akt o postupku finansiranja iz stava (5) ovog člana.

(7) Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona, Vlada može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou Federacije Bosne i Hercegovine subjektima kojima svojom odlukom zabrani rad, za period trajanja ove zabrane.”

Član 3.
(Izmjena člana 3.)

U članu 3. u stavu (6) riječ “Banke” zamjenjuje se riječju “banaka”.

Član 4.
(Novi član 9a.)

Iza člana 9. dodaje se član 9a. koji glasi

“(Član 9a.)

(Oslobađanje od plaćanja dijela školarine u 2020./2021. godini)

(1) Studente prvog i drugog ciklusa studija, kao i studente integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu koji finansiraju svoj studij, a imaju ostvaren prosjek ocjena najmanje 8,00 i položili su sve ispite iz prethodne godine i ne obnavljaju studij u 2020./2021. godini, Kanton Sarajevo u skladu sa ovim zakonom, oslobađa plaćanje dvije trećine školarine za 2020./2021. godine.

(2) Studenti iz stava (1) ovog člana, dužni su preostale rate školarine uplatiti do završetka akademske 2020./2021. godine.”

Član 5.
(Izmjena člana 10.)

Član 10. mijenja se i glasi:

“Član 10.

(Period neplaćanja)

Takse, članarina i naknade iz čl. 4., 5., 6., 7., 8. i 9. ovog zakona neće se plaćati za vrijeme proglašenog stanja nesreće i 60 dana po prestanku stanja nesreće uzrokovane pojavom coronavirusa (COVID-19) (u daljem tekstu: nesreća).”

Član 6.
(Izmjena i dopuna člana 12.)

U članu 12. stav (4) mijenja se i glasi:

“(4) Izuzetno od st.(1) i (2) ovog člana kantonalna ministarstva i resorna kantonalna ministarstva koja u svom resoru imaju potrošačke jedinice mogu donijeti posebnu odluku za svoje ministarstvo i za potrošačke jedinice iz svog resora, a za samostalne kantonalne uprave, samostalne kantonalne upravne organizacije, stručne i druge službe koje osniva Vlada, odluku može donijeti Vlada.”

Iza stava (5) dodaje se novi stav (6) koji glasi:

(6) Izuzetno od stava (5) ovog člana Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo može donositi podzakonske akte koji proizvode dodatne fiskalne efekte na Budžet”.

Član 7.
(Dopuna člana 13)

U članu 13. iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:

“(3) Vlada će u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune programa iz stava (1) ovog člana radi provođenja finansiranja iz člana 2. stav (5) ovog zakona i u slučaju potrebe provođenja drugih mjera.”

Član 8.
(Stupanje na snagu)

Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

Broj 01-02-11460/21
22. marta 2021. godine
Sarajevo

Predsjedavajući
Skupštine Kantona Sarajevo
Elvedin Okerić, s. r.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]