BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Zakoni Bosne i Hercegovine, Brčko distrikta BiH, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine
User avatar
By pravnik
#1090
Zakon o azilu Bosne i Hercegovine

Zakon nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila”, navedeno je u obrazloženju koje je ponudio predlagač.


Zaključena rasprava o Zakonu o azilu BiH

Ovim zakonom želi se na trajniji način riješiti pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo provođenje.

Zakon nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je istaknuo da je i ovaj kao i zakon o strancima o kojem će poslanici također danas raspravljati, usaglašeni sa svim nivoima vlasti i mogu odgovoriti onome što je BiH neophodno.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović najavio je da će ova stranka podržati Prijedlog zakona o azilu imajući u vidu stanje koje potresa Evropu i svijet kada je u pitanju izbjeglička kriza.

Principe zakona podržat će i poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Rančić naglašavajući da je zakon u skladu s evropskim zakonodavstvom jer smatra da će se njime i zakonom o strancima urediti ova oblast, a u amandmanskoj fazi zakon se može mijenjati.

Za poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predraga Kožula u zakonu nije potrebno razdvajati maloljetnu osobu koja je u bračnoj zajednici i koja to nije, ali je najavio da će detaljnije o njemu komentirati u drugoj fazi usvajanja tog važnog zakona.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]