BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Zakoni Bosne i Hercegovine, Brčko distrikta BiH, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine
User avatar
By pravnik
#1090
Zakon o azilu Bosne i Hercegovine

Zakon nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila”, navedeno je u obrazloženju koje je ponudio predlagač.


Zaključena rasprava o Zakonu o azilu BiH

Ovim zakonom želi se na trajniji način riješiti pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo provođenje.

Zakon nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je istaknuo da je i ovaj kao i zakon o strancima o kojem će poslanici također danas raspravljati, usaglašeni sa svim nivoima vlasti i mogu odgovoriti onome što je BiH neophodno.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović najavio je da će ova stranka podržati Prijedlog zakona o azilu imajući u vidu stanje koje potresa Evropu i svijet kada je u pitanju izbjeglička kriza.

Principe zakona podržat će i poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Rančić naglašavajući da je zakon u skladu s evropskim zakonodavstvom jer smatra da će se njime i zakonom o strancima urediti ova oblast, a u amandmanskoj fazi zakon se može mijenjati.

Za poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predraga Kožula u zakonu nije potrebno razdvajati maloljetnu osobu koja je u bračnoj zajednici i koja to nije, ali je najavio da će detaljnije o njemu komentirati u drugoj fazi usvajanja tog važnog zakona.

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]