BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
#2376
PROBLEMI RADNIKA U STEČAJU ZBOG NEPROVOĐENJA ODLUKE USTAVNOG SUDA

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović razgovarao je s predstavnicima sindikata preduzeća Energoinvest - Tvornica dalekovodnih stubova, koja je u stečaju od 1. septembra 2016. godine, saopćeno je iz Dunovićevog ureda.

Predsjednik sindikata Mirsad Makić i njegove kolege Ahmed Pitić i Seid Tvrtković obrazložili su da je tvornica u nezahvalnoj poziciji - ne isplaćuju se plaće na vrijeme, ne dobiva se minimalni lični dohodak, a ne uplaćuju se na vrijeme ni naknade za zdravstveno osiguranje.

Osnovni razlog problema radnika je neprovođenje presude Ustavnog suda Federacije BiH, koja je donesena povodom Zakona o stečajnom postupku, a na osnovu zahtjeva potpredsjednika Dunovića za ocjenu ustavnosti članova tog zakona koji ograničavaju prava na visinu plate radnika preduzeća u stečaju.

Dunović je pojasnio značaj presude istaknuvši pokušaje zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH da opstruira njeno provođenje na način da su predsjedavajući Zastupničkog doma (Edin Mušić - SDA) i predsjedavajuća Doma naroda (Lidija Bradara - HDZ) Parlamenta FBiH pokušali presudu poslati na preispitivanje.

- Važno je znati da je Ustavni sud FBiH odbacio ovo preispitivanje kao potpuno neosnovano, čime se dovodi u pitanje i namjera predsjedavajućih. Također, interesantan je podatak da Vlada FBiH još uvijek nije uputila u parlamentarnu proceduru zakon o stečajnom postupku kojim bi bila provedena presuda Ustavnog suda FBiH iako su upućivali prijedlog novog zakona o stečajnom postupku, koji opet ne provodi presudu Ustavnog suda. Potpredsjednik Dunović je tada, u januru 2018. godine, tražio da s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta bude povučen prijedlog novog, opet neustavnog zakona - citat je iz saopćenja.

Predsjednik sindikata naveo je da postoje investitori koji su spremni podržati Energoinvest - Tvornicu dalekovodnih stubova i ulaganjima podmiriti sva dugovanja, uključujući plaće radnika, te eventualno razmotriti zapošljavanje novih stotinu ljudi.

Međutim, kako ističu, dešavaju se opstrukcije zbog kojih ni postojeći radnici nisu u mogućnosti ostvariti prava garantovana Ustavom, kao i navedenom presudom Ustavnog suda.

Potpredsjednik Dunović je rekao da se sad postavljaju pitanja - kome u entitetu Federacija BiH odgovara da radnike dovede u situaciju da rade bez plata i mogućnosti da se liječe; kome ne odgovaraju investitori koji kompanije mogu revitalizirati te, najbitnije, zbog čega se svjesno krši presuda Ustavnog suda.

- Očigledno da je, u proteklom periodu, za neprovođenje presude bila odgovorna zakonodavna i izvršna vlast u Federaciji. Pokušajima preispitivanja presude i usvajanjem novog, ali opet neustavnog zakona o stečajnom postupku, napravljana je sistemska nepravda prema radnicima u cijeloj Federaciji BiH koja traje duže od dvije godine. Sad se ide i korak dalje, pa u pojedinim preduzećima stečajni upravnici direktno krše presudu na način da sebi isplaćujući plate i nagrade, ali ne i radnicima, iako je presuda Suda nedvosmislena; navedeno je jasno da plata radnika mora biti imperativ te se plata ne može ograničiti na minimalni iznos i na određeni rok. Očigledno je da svako u BiH može presude Ustavnog suda tumačiti kako njemu odgovara, a da za sistemsko kršenja prava radnika ne postoji sankcija, iako je, napominjem to još jednom, presudom Ustavnog suda to striktno zabranjeno. Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu kao društvo doživjeti stepen razvoja u kojem ćemo prava radnika poštivati, a presuda Ustavnog suda provoditi - ukazao je Dunović.

www.epravo.ba
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]