BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Prava iz radnog pravnog odnosa, socijalne naknade, otkazi, bolovanja, porodiljno, sindikati itd.
#1959
Poštovani,

molim da mi odgovorite da li starosni penzioner (preko 65 g.) koji redovno prima penziju i koji je ponovo u radnom odnosu po Ugovoru o radu za koji se uredno plaćaju svi porezi i doprinosi ima pravo na bolovanje tj. privremenu spriječenost za rad.
U pitanju je moj otac koji koristi isključivo zdravstveno osiguranje po osnovu radnog odnosa - obaveznog osiguranja, ima urednu zdravstvenu knjižicu..markicu kao i svaki drugi zaposleni.
Navodim Zakon o radu čl.8 koji garantuje ista prava zaposlenim bez obzira na starost itd. tj. zabranjuje diskriminaciju, čl.11. Zakona o zdr.osiguranju FBiH koji osigurava ravnopravni polozaj u pogledu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja te čl.114. Zakona o PIO FBIH , koji starosnim penzionerima ne sprječava isplatu penzije ako ponovo zasnuju radni odnos.
Molim da mi odgovorite da li s obizom na zakonske odredbe, te na njegovu starosnu dob i radno pravni status, postoje uslovi za utvrđivanje privremene sprijecenosti za rad koje je sastavni dio obaveznog zdr.osiguranja svakog zaposlenog?
Napominjem da je od prvostepene i drugostepene ljekarske komisije
Zavoda za zdravstveno osiguranje TK odbijen sa nalazom:
"S obzirom na starosnu dob pacijenta i radno pravni status, ne postoje uslovi za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad imenovanog ''.

Znači li to da starosni penzioneri koji ponovo stupe u redovan radni odnos i moraju da plaćaju sve obaveze mogu da koriste samo dio zakonom garantovanih prava zato što su stari i što su kao penzioneri ponovo zasnovali radni odnos.

Na drugostepenoj komisiji USMENO mi je rečeno da ocjenu i mišljenje o privremenoj spriječenosti za rad zaposlenika daju do 67 godina starosti zaposlenika. Molim da mi kažete gdje ovo piše?

Hvala.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]