BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Zakoni Kantona Sarajevo - BiH
#4627
PRAVILNIK O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA REGISTRA KVALIFICIRANIH LICA I REGISTARA PRAVNIH LICA I PODUZETNIKA KOJI PRUŽAJU KNJIGOVODSTVENE I RAČUNOVODSTVENE USLUGE

Na osnovu člana 35. stav (1) Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 15/21), federalni ministar finansija-federalni ministar financija, donosi

PRAVILNIK
O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA REGISTRA KVALIFICIRANIH LICA I REGISTARA PRAVNIH LICA I PODUZETNIKA KOJI PRUŽAJU KNJIGOVODSTVENE I RAČUNOVODSTVENE USLUGE

Član 1.
(Predmet Pravilnika)

Ovim Pravilnikom uređuju se sadržaj i način vođenja Registra kvalificiranih lica te registara pravnih lica i poduzetnika koji pružaju usluge u oblasti knjigovodstva i računovodstva, postupak upisa podataka u registre, promjene i brisanje podataka, upotreba i način uvida u podatke registara.

Član 2.
(Registri)

(1) Federalno ministarstvo financija – Federalno ministarstvo finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) u skladu s članom 35. Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 15/21 – u daljem tekstu: Zakon), uspostavlja i vodi:

a) Registar kvalificiranih lica,

b) Registar pravnih lica koja pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge,

c) Registar poduzetnika koji pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge.

(2) Registri iz stava (1) ovog člana vode se u elektronskom obliku, javni su i dostupni na internet stranici Ministarstva.

(3) Registri iz stava (1) ovog člana ažuriraju se na dnevnom osnovu.

(4) Registri propisani ovim Pravilnikom čuvaju se trajno, u skladu s propisima kojima se uređuje čuvanje arhivske građe.

Član 3.
(Zahtjev za upis u Registar kvalificiranih lica)

(1) Kvalificirano lice iz člana 32. Zakona je lice koje posjeduje važeću licencu certificiranog računovođe u skladu sa Zakonom i koje je zaposleno na neodređeno vrijeme sa punim radnim vremenom u pravnom licu koje pruža knjigovodstvene i računovodstvene usluge, odnosno koje je poduzetnik ili koje je zaposleno na neodređeno vrijeme sa punim radnim vremenom kod poduzetnika koji pruža knjigovodstvene i računovodstvene usluge.

(2) U roku osam dana od zasnivanja radnog odnosa u pravnom licu ili kod poduzetnika koji pruža knjigovodstvene i računovodstvene usluge kvalificirano lice je dužno upisati se u Registar kvalificiranih lica.

(3) Zahtjev za upis u Registar kvalificiranih lica zajedno s pratećom dokumentacijom kvalificirano lice podnosi Ministarstvu na Obrascu koji se nalazi u Prilogu br. 1. ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(4) Zahtjev za upis u Registar kvalificiranih lica podnosi i kvalificirano lice koje je poduzetnik u roku osam dana od registracije redovne, dopunske ili dodatne djelatnosti kod nadležnog organa lokalne samouprave.

(5) Uz Zahtjev iz stava (2) ovog člana kvalificirano lice dostavlja sljedeću dokumentaciju:

a) kopiju ličnog dokumenta kojim se dokazuje identitet;

b) ovjerenu kopiju certifikata sa zvanjem računovođe;

c) ovjerenu kopiju važeće licence – dozvole za rad računovođe;

d) uvjerenje/potvrdu izdatu od strane nadležnog organa unutrašnjih poslova da nije krivično osuđivan (ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja zahtjeva);

e) uvjerenje/potvrdu izdatu od strane nadležnog suda da se ne vodi krivični postupak iz oblasti privrednog poslovanja i sigurnosti platnog prometa (ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja zahtjeva);

f) ovjerenu kopiju ugovora o radu, potvrdu o statusu zaposlenog (obrazac JS 3600) iz Jedinstvenog sistema registracije kontrole i naplate doprinosa socijalnog osiguranja, koji se vodi kod Federalnog ministarstva finansija – Porezne uprave (u daljem tekstu: Porezna uprava);

g) ukoliko je kvalificirano lice poduzetnik za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga, dostavlja ovjerenu kopiju rješenja o obavljanju djelatnosti.

(6) Ministarstvo donosi rješenje o upisu u Registar kvalificiranih lica.

(7) Kvalificirano lice iz stava (1) ovog člana dužno je prijaviti Ministarstvu sve promjene u podacima koji se vode u Registru u roku 8 dana od nastanka promjene.

Član 4.
(Dostavljanje informacija o kontinuiranom usavršavanju)

Profesionalno tijelo iz člana 136. stava (1) Zakona u skladu sa članom 125. stav (5) tačka c) Zakona dostavlja Ministarstvu najkasnije u roku od 15 dana po isteku prethodne godine pregled (informaciju) o prisutnosti minimalnom broju sati kontinuiranog usavršavanja nosioca profesionalnih zvanja kojima je izdata licenca u skladu sa Zakonom, na osnovu čega Ministarstvo cijeni ispunjenje uslova o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju kvalificiranih lica.

Član 5.
(Podaci u Registru kvalificiranih lica)

Registar kvalificiranih lica sadrži sljedeće podatke:

a) ime (ime roditelja) prezime,

b) adresa (ulica, općina, kanton),

c) kontakt podaci (telefon, e-mail),

d) podaci o izdatoj licenci (broj licence, datum izdavanja i organ koji je izdao),

e) podaci o izdatom certifikatu za zvanje: certificirani računovođa (broj certifikata, datum izdavanja i organ koji ga je izdao),

f) naziv i JIB pravnog lica u kojem je zaposleno kvalificirano lice na puno radno vrijeme

g) poslovno ime poduzetnika kod kojeg je zaposleno kvalificirano lice na puno radno vrijeme,

h) kao poduzetnik obavlja:

1) redovnu djelatnost

2) dopunsku djelatnost ili

3) dodatnu djelatnost

i) broj i datum Rješenja o upisu u Registar,

j) broj i datum Rješenja o brisanju iz Registra.

Član 6.
(Zahtjev za upis u Registar pravnih lica)

(1) Pravno lice koje je registrovano kod nadležnog suda isključivo za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga dužno je upisati se u Registar pravnih lica koja pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge.

(2) Pravno lice iz stava (1) ovog člana podnosi Ministarstvu Zahtjev za upis u Registar pravnih lica za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga s pratećom dokumentacijom na Obrascu u Prilogu br. 2. ovog Pravilnika koji čini njegov sastavni dio.

(3) Uz Zahtjev za upis u Registar iz stava (2) ovog člana Ministarstvu se dostavljaju:

a) ovjerena kopija izvoda iz sudskog registra o registraciji pravnog lica,

b) dokazi o zapošljavanju kvalificiranog lica:

1) ovjerena kopija ugovora o radu,

2) uvjerenje o osiguranju zaposlenih (obrazac 3610) iz Jedinstvenog sistema registracije kontrole i naplate doprinosa u Poreznoj upravi i

3) uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama.

Član 7.
(Podaci u Registru pravnih lica)

(1) Po kompletiranju dokumentacije, Ministarstvo pravnom licu iz člana 6. stav (1) ovog Pravilnika izdaje rješenje o upisu u Registar pravnih lica koja pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge.

(2) Registar pravnih lica koja pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge sadrži sljedeće podatke:

a) naziv i sjedište pravnog lica,

b) broj i datum izdavanja izvoda iz sudskog registra,

c) šifra djelatnosti,

d) imena osnivača pravnog lica,

e) lice/a za zastupanje pravnog lica,

f) članove uprave,

g) jedinstveni identifikacioni broj (JIB), izdat od Porezne uprave,

h) kontakt podatke (telefon, e-mail adresa),

i) podatke o kvalificiranim licima (ime i prezime, registarski broj),

j) broj i datum Rješenja Ministarstva finansija o upisu u Registar iz stava (1) ovog člana,

k) broj i datum Rješenja Ministarstva finansija o brisanju iz Registra iz stava (1) ovog člana i

l) izrečene mjere.

(3) Pravno lice iz stava (1) ovog člana dužno je prijaviti Ministarstvu sve promjene u podacima koji se vode u Registru u roku osam dana od nastanka promjene.

Član 8.
(Zahtjev za upis u Registar poduzetnika)

(1) Poduzetnik registrovan za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga podnosi Ministarstvu Zahtjev i prateću dokumentaciju za upis u Registar poduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga na Obrascu u Prilogu br. 3. ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(2) Uz Zahtjev Ministarstvu se dostavljaju:

a) ovjerena kopija rješenja o registraciji poduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga;

b) dokazi o zapošljavanju kvalificiranog lica;

1) ovjerena kopija ugovora o radu,

2) uvjerenje o osiguranju zaposlenih (obrazac 3610) iz Jedinstvenog sistema registracije kontrole i naplate doprinosa u Poreznoj upravi,

3) uvjerenje Porezne uprave o izmirenim poreznim obavezama.

c) ukoliko je poduzetnik kvalificirano lice, dostavljaju se dokazi o izmirenim poreznim obavezama za poduzetnika.

(3) Na osnovu kompletiranog Zahtjeva, Ministarstvo poduzetniku iz stava (1) ovog člana izdaje rješenje o upisu u Registar poduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga.

(4) Poduzetnik je dužan Ministarstvu dostaviti i sve promjene podataka vezano za obavljanje djelatnosti iz stava (1) ovog člana u roku osam dana od nastanka promjene.

Član 9.
(Podaci u Registru poduzetnika)

(1) Registar poduzetnika koji pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge uspostavlja se na osnovu podataka i dokumentacije iz člana 8. st. (1) i (2) ovog Pravilnika.

(2) Registar poduzetnika koji pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge sadrži sljedeće podatke:

a) poslovno ime i sjedište poduzetnika,

b) jedinstveni identifikacioni broj (JIB) koji izdaje Porezna uprava,

c) šifra djelatnosti,

d) podatke o poduzetniku – kvalificiranom licu (registarski broj),

e) način obavljanja djelatnosti (redovna, dopunska ili dodatna),

f) kontakt podatke (telefon, e-mail adresa) i

g) podatke o zaposlenim kvalificiranim licima.

Član 10.
(Upis u registre)

Ministarstvo donosi rješenja o upisu u registre iz člana 3. stav (5), člana 7. stav (1) i člana 8. stav (3) ovog Pravilnika u roku pet radnih dana od kompletiranja Zahtjeva i isti dan se unose i u registre iz člana 2. ovog Pravilnika.

Član 11.
(Brisanje iz registara)

Postupak brisanja iz registara iz člana 2. ovog Pravilnika vodi se u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/98 i 48/99) i Ministarstvo donosi Rješenje o brisanju iz registara.

Član 12.
(Podnošenje zahtjeva za upis u registre)

Certificirane računovođe koji imaju važeće licence i koji su u radnom odnosu kod pravnih lica, odnosno kod poduzetnika koje pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge kao i pravna lica i poduzetnici koji su pružali knjigovodstvene i računovodstvene usluge prije stupa na snagu Zakona dužni su Ministarstvu podnijeti zahtjeve o upisu u registre iz člana 2. ovog Pravilnika sa svom dokumentacijom o ispunjenju uslova propisanih Zakonom i ovim Pravilnikom najkasnije do 4. septembra 2021. godine

Član 13.
(Stupanje na snagu)

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Broj 04-02-2-1939/21
06. aprila 2021. godine
Sarajevo

Ministrica
Jelka Milićević, s. r.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]