BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Privredno pravo i pravo društava, firme, doo, dionička društva, javne nabevke...
#2736
Poslovno ime u privrednom društvu Bosne i Hercegovine

Poslovno ime privrednog društva predstavlja osnovni element identifikacije jednog privrednog društva. U Zakonu o privrednim društvima Federacije Bosne i Hercegovine ono je definisano kao ime pod kojim privredno društvo posluje i učestvuje u pravnom prometu i koje je kao takvo predmet upisa u sudski registar. Međutim, poslovnom imenu privrednog društva nije jedina svrha da individualizuje neko privredno društvo, već ima funkciju administrativno-tehničkog razlikovanja i konkurentsku funkciju.

Posebna pažnja se posvećuje zaštiti poslovnog imena privrednog društva, jer njegovom povredom, u nekim slučajevima, mogu biti narušeni ne samo privatni već i javni interesi. Ta zaštita najčešće nije predmet samo kompanijske regulative, već se pravna pravila o zaštiti poslovnog imena nalaze i u zakonima drugih sfera (npr. krivični zakoni).

Svaki poduzetnik prije nego što implementira svoj biznis mora da razmotri listu potrebnih stavki koja svakim danom postaje sve obimnija. U nedostatku vremena, odabir imena svog poslovanja najčešće nije prioritet i u tom se slučaju pribjegava najlakšem rješenju – iskoristiti lično ime kao poslovno. U tome, svakako, nema ništa loše, međutim, kasnije je daleko teže insistirati na profesionalizmu, izgraditi identitet i predstavljati brend ukoliko ime nije adekvatno.

Izabrati poslovno ime, tj. naziv buduće firme, važan je korak u procesu strateškog planiranja svakog poslovanja. Ime predstavlja korporativni identitet, daje prepoznatljivost Vašem brendu i upečatljivost na tržištu. Pored osmišljavanja potencijalnih varijanti naziva, potrebno je osigurati da je ime pravilno sudski registrovano i zaštićeno.

U prvoj fazi sastavite spisak svih potencijalnih naziva koji odgovaraju Vašoj budućoj djelatnosti i realizaciji Vaše jedinstvene poslovne ideje. Da biste uštedjeli vrijeme, neka Vam odgovori na slijedeća pitanja budu smjernica pri vršenju selekcije:

Kako će ime izgledati kao sastavni dio loga?
• Kakve konotacije izaziva?
• Kako će izgledati na internetu i u ostalim medijima?
• Da li predstavlja Vašu filozofiju i kulturu?
• Da li priliči tržištu?
• Da li je jedinstveno?

DOSTUPNOST NAZIVA – Prema Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, da biste provjerili dostupnost naziva, bit će potrebno kontaktirati mjerodavni registarski sud koji je dužan osigurati dostupnost konačnog upisa u glavnu knjigu registra svim registarskim sudovima na teritoriji Bosne i Hercegovine. Svim budućim poduzetnicima, radi uštede vremena, mora se osigurati pristup podacima unesenim u glavnu knjigu registra putem telekomunikacijske mreže ili medija. Rješenje o upisu u registar trenutno je dostupno svim registarskim sudovima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

IDENTITET NA INTERNETU – Ukoliko želite da rezervišete adresu web-sajta ili URL, Vaše poslovno ime mora biti jedinstveno, originalno i dostupno. Također, trebalo bi da bude propraćeno ključnim rječima koje predstavljaju Vaš biznis. Da biste saznali da li Vaše poslovno ime neko drugi već koristi, jednostavno u pretraživač ukucajte željeno ime i u rezultatima ćete pronaći odgovor. Potom bi trebalo provjeriti da li je domen (web-adresa) slobodan. Ukoliko jeste, rezervišite odmah jer možda već slijedeće sekunde i ne bude slobodan. Kako je fokus modernog poslovanja na internetu, ideja je da što prije u procesu odabira naziva rezervišete ime na društvenim mrežama, čak i kada, u početnoj fazi, niste sigurni koje sajtove želite da koristite.

ZAKONSKA ZAŠTITA IMENA – Zaštita firme je veoma važna za sigurnost tržišta i pravnog prometa, pa zbog toga firma posjeduje višestruku pravnu zaštitu. Firma posjeduje pravnu zaštitu po osnovu Zakona koja se sprovodi po službenoj dužnosti nadležnog registarskog suda, zatim zaštitu po osnovu opravdanog poslovnog interesa društva, nakon registracije društva i krivičnopravnu zaštitu u slučaju neovlaštenog korištenja tuđeg imena u pravnom prometu, unošenja tuđih oznaka ili označavanja svoje robe tuđim znakom. Da bi ime ili logo koji se koristi postalo žig (trademark) potrebno je da se registruje i zaštiti. Zaštita žiga se vrši na državnom i međunarodnom nivou i regulisana je Zakonom o žigu BiH. Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je nadležna institucija u Bosni i Hercegovini za registraciju i prijavu žigova. Zaštitom svog žiga smanjujete rizik povrede Zakona o žigu. Ako zaštitite svoj žig, to Vašoj kompaniji daje isključivo pravo da spriječite druge kompanije i lica da reklamiraju iste ili slične proizvode i usluge pod zbunjujuće sličnim ili istim znakom kao što je Vaš. Također, možete snositi zakonske i materijalne posljedice ako je Vaša robna marka zbunjujuće slična ili ista kao i ona već zaštićena.

Na kraju možemo zaključiti da je značaj dobro odabranog imena višestruk i u velikoj mjeri može da pomogne uspješnom razvoju poslovanja. Način na koji ćete graditi svoj imidž na tržištu, među klijentima i konkurencijom, uveliko zavisi od prepoznatljivosti i osobenosti poslovanja. Pažljivo odabran naziv može samo da doprinese specifičnosti i već u samom početku može da Vam obezbijedi zavidnu poziciju na tržištu.

Izvor: poslovnisvijet.ba

UREDBA O BAZI PODATAKA REGISTRA NEKRETNINA FBiH S[…]

Službene novine Federacije BiH, broj 93/23 Na osno[…]