BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Sudske odluke u BiH
#4258
Politička partija “Patria” i drugi protiv Republike Moldavije

Povreda člana 3. Protokola broj 1

Aplikanti su moldavska politička stranka "Patria" i 14 kandidata na njenoj izbornoj listi, svi državljani Moldavije.

Slučaj se odnosi na isključenje stranke-aplikanta iz sudjelovanja na općim izborima 2014. godine zbog finansijskih nepravilnosti.

Dana 27. novembra 2014., tri dana prije izbora, domaći sudovi usvojili su zahtjev Centralne izborne komisije („CIK“) za isključenje stranke-aplikanta iz razloga što je, suprotno odredbama izbornog zakona, koristila neprijavljena sredstva, uključujući novac iz inostranstva.

CIK je poduzeo ovaj korak nakon što je primio pismo od šefa općeg policijskog inspektorata u kojem se navodi da je stranka-aplikant u svojoj izbornoj kampanji koristila više od osam miliona moldavskih leja stranog porjekla, koje pripadaju gospodinu R. Usatîiu, poznatom političaru i privredniku i kandidatu broj jedan na listi stranke-aplikanta. Gospodin Usatîi je vodio sav posao iz Ruske Federacije. Vrativši se u Moldaviju 2012. godine pokušao je osnovati dvije političke stranke, koje je Ministarstvo pravosuđa odbilo registrovati.

Drugi argument za diskvalifikaciju stranke-aplikanta, kojeg su također prihvatili CIK i sudovi, bio je taj da je stranka-aplikant navodno potrošila preko pet miliona moldavskih leja neprijavljenog novca na kupovinu 11 automobila u maju 2014. godine, kao i na gorivo i mobilne komunikacije.

Sudovi nisu uzeli u obzir argumente stranke-aplikanta da su optužbe neutemeljene, da su automobili kupljeni prije nego što je gospodin Usatîi dao osam milijuna moldavskih leja u Moldaviju i prije izborne kampanje, te da su svi troškovi goriva i mobilne komunikacije plaćeni s bankovnog računa stranke-aplikanta. Također nisu ispitali argument da je CIK obavijestio stranku- aplikanta o predmetu samo 15 minuta prije rasprave o ovom slučaju koja je održana 26. novembra 2014., kršeći pravila CIK-a, što je stranci-aplikantu otežalo pripremu obrane.

Pozivajući se na član 3. Protokola br. 1 (pravo na slobodne izbore) i član 14. (zabrana diskriminacije), aplikanti tvrde da je otkazivanje sudjelovanja Patrii na izborima 2014. godine bilo proizvoljno i da je imalo drugi motiv, prvenstveno uklanjanje konkurenta koji uživa veliku podršku.


Evropski sud je zaključio da izuzeće stranke-aplikanta da sudjeluje na izborima nije utemeljeno na dovoljnim i relevantnim dokazima. Postupci izborne komisije i domaćih sudova nisu dali stranci-aplikantu dovoljna jamstva protiv samovolje, a odlukama domaćih vlasti nedostajalo je obrazloženja i stoga su bile proizvoljne.

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]